Over Mij

 agaanIvovoor mijn Even voorstellen
Mijn naam is Ron Wessels en ik beheer deze website sinds 2017. Daarvoor postte ik af en toe een bericht op mijn oude weblog ingron.blogspot.com. Na bijna 25 jaar gewerkt te hebben bij GO opleidingen (voorheen: Stichting GO) (opleider voor de informatiesector) ben ik sinds eind 2013 volledig afgekeurd als gevolg van een spierziekte, Chronische Ideopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP) en een mentale aandoening.

Ik vul mijn tijd zeker niet alleen met deze website. Ik doe met veel plezier vrijwilligerswerk bij een woonzorgcentrum in Nootdorp, bij Taalhuis Oostland als taalmaatje en thuis als begeleider van een gehandicapte buurjongen. Ook bezoek ik graag de waterpolowedstrijden van mijn vrouw en beide kinderen en val ik soms in als coach. Naast voldoende rustmomenten nemen probeer ik zoveel mogelijk in beweging te zijn om mijn conditie op peil te houden.

Zwemverleden
Helaas kan ik door de spierziekte niet meer actief sporten. Ik speelde ruim 30 jaar waterpolo, eerst bij DSZ en later bij ZDHC (beiden uit Den Haag). Daarvoor heb ik enkele jaren aan wedstrijdzwemmen gedaan. Ook heb ik zo’n 15 jaar met veel plezier zwemles gegeven en vervulde ik diverse functies; van waterpolocommissie tot bestuur; van coach tot barman. Daarnaast jogde ik fanatiek.

In het najaar van 2019 volgde ik een uitgebreid revalidatietraject bij Basalt in Delft. Gelukkig heb ik mede dankzij dit traject nieuwe manieren gevonden om voldoende te bewegen en daarnaast ook voldoende rust te nemen. Ik was eigenlijk gestopt met baantjes zwemmen, omdat mijn spieren het zwemmen van borstcrawl niet echt waardeerden. Maar begin januari 2021 was ik erg nieuwsgierig worden naar het fenomeen ‘lockdownzwemmen’. Een zwemsessie in het De Mirandabad beviel zo goed, dat ik weer helemaal blij wordt als ik chloorlucht ruik. Door heel veel rustige meters te maken gaat het zwemmen alweer een heel stuk beter.

Tijdens de lockdown en tot de zomervakantie hield ik een lijst bij van alle buitenbaden in Nederland en hun openingsdatum. Helaas zijn vanaf medio september de buitenbaden in de buurt weer gesloten en beviel binnen zwemmen niet. Ik ben gaan fitnessen om aan mijn conditie te gaan werken en om mijn spierkracht te behouden en verbeteren. Daarnaast probeer ik weer wekelijks te joggen. Gelukkig opende op 5 december zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn, waardoor het toch voor mij weer mogelijk is geworden om weer buiten te gaan zwemmen.

Boekverzameling en verzameling zwemdocumenten
Ik verzamel al een flink aantal jaren boeken over zwemmen en het leek mij leuk om deze hobby te ‘delen’ met anderen door hierover op deze site te schrijven. Inmiddels heb ik een kleine 800 Nederlandstalige boeken, allemaal gerelateerd aan zwemmen. Van verenigingsjubilea tot kinderboeken, van didactiek tot (auto)biografieën.

Daarnaast verzamel ik sinds een aantal jaren documenten over zwemmen. Je moet dan denken aan programma’s, folders, affiches, diploma’s, clubbladen etc. Inmiddels is dit nog uitgebreid met medailles, stickers, speldjes en meer. Inmiddels weten steeds meer mensen mij te vinden als ze nog oud of recent zwemmateriaal hebben. Dus als je nog iets ongebruikt hebt liggen, dan maak je mij er erg blij mee! En zoek je bepaalde (historische) zweminformatie? Neem dan gerust contact met mij op!

Bijzondere verhalen uit de zwemwereld
Aan de hand van deze boeken en oude documenten schrijf ik bijzondere verhalen over de zwemsport in al haar facetten. Ik maak daarbij gebruik van unieke foto’s, video’s en krantenberichten die ik online bij archieven, bibliotheken en erfgoedinstellingen opspoor, vaak met verrassende vondsten. Waar nodig doe ik nader onderzoek bijvoorbeeld bij de Koninklijke Bibliotheek, of door contact op te nemen met een historische vereniging, plaatselijk archief of zwemclub. Maar niet alleen historische onderwerpen komen aan de orde. Ook voor actuele boeken en thema’s is ruimte gemaakt.

Wat mij tijdens mijn zoektochten steeds weer opvalt, is dat Nederland een prachtige zwemhistorie heeft, met veel vergeten verhalen. Niet alleen over topsporters, maar juist ook het beleven van plezier aan het zwemmen in de breedste zin. Gelukkig wordt er steeds meer materiaal online beschikbaar gemaakt. Aan de andere kant verbaast het mij, dat er voor de meest beoefende sport in Nederland geen centrale historische verzamelplek bestaat, zonder tekort te willen doen aan de websites van Sportgeschiedenis en Zwemkroniek. 

Updates ontvangen?
Er ligt nog heel veel materiaal (zowel boeken als documenten) dat ik graag wil behandelen. Hoewel ik met enige regelmaat materiaal probeer toe te voegen, gaat dat uiteraard niet zomaar even. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties op deze site, vul dan onderaan de pagina je naam en e-mailadres in. Doen!

Delen en contact opnemen
Wil je (delen van) teksten overnemen? Prima, maar kijk voor mijn spelregels even naar de Creative Commons-licentie hieronder. Kortom: Er mag en kan veel, maar wel even verwijzen naar mijn naam en bij voorkeur deze website. Heb je andere vragen, suggesties, aanvullingen, verbeteringen of ideeën? Mail mij dan gerust even!

Foto: Gerard Vellekoop