Over Mij

Even voorstellen
Mijn naam is Ron Wessels en ik beheer deze website sinds 2017. Daarvoor postte ik af en toe een bericht op mijn oude weblog ingron.blogspot.com. Na bijna 25 jaar gewerkt te hebben bij GO opleidingen (voorheen: Stichting GO) (opleider voor de informatiesector) zit ik sinds eind 2013 in de WIA, door een spierziekte, Chronische Ideopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP) en een psychische aandoening.

Ik vul mijn tijd zeker niet alleen met deze website. Ik doe met veel plezier vrijwilligerswerk bij een woonzorgcentrum in Nootdorp en op een basisschool in Den Haag. Ook bezoek ik graag de waterpolowedstrijden van mijn vrouw en beide kinderen. Naast voldoende rust nemen probeer ik zoveel mogelijk in beweging te zijn om mijn conditie op peil te houden.

Zwemverleden
Helaas kan ik door de spierziekte niet meer actief sporten. Ik speelde ruim 30 jaar waterpolo, eerst bij DSZ en later bij ZDHC (beiden uit Den Haag). Daarvoor heb ik enkele jaren aan wedstrijdzwemmen gedaan. Ook heb ik een aantal jaren zwemles gegeven. Daarnaast jogde ik fanatiek. Na een paar jaar zonder zwemmen trek ik sinds 2017 weer wekelijks rustig een aantal baantjes, In het najaar van 2019 volg ik bovendien een uitgebreid revalidatietraject bij Basalt in Delft.

Boekverzameling en verzameling zwemdocumenten
Ik verzamel al een flink aantal jaren boeken over zwemmen en het leek mij leuk om deze hobby te ‘delen’ met anderen door hierover op deze site te schrijven. Inmiddels heb ik zo’n 500 Nederlandstalige boeken, allemaal gerelateerd aan zwemmen. Van verenigingsjubilea tot kinderboeken, van didactiek tot (auto)biografieën. Daarnaast verzamel ik sinds een aantal jaren documenten over zwemmen. Je moet dan denken aan programma’s, folders, affiches, diploma’s etc.

Bijzondere verhalen uit de zwemwereld
Aan de hand van deze boeken en oude documenten schrijf ik bijzondere verhalen over de zwemsport in al haar facetten. Ik maak daarbij gebruik van unieke foto’s, video’s en krantenberichten die ik online in archieven en bibliotheken opspoor, vaak met verrassende vondsten. Waar nodig doe ik nader onderzoek bijvoorbeeld bij de Koninklijke Bibliotheek, of door contact op te nemen met een historische vereniging. Maar niet alleen historische onderwerpen komen aan de orde. Ook voor recent verschenen boeken is ruimte gemaakt.

Updates ontvangen?
Er ligt nog heel veel materiaal (zowel boeken als documenten) dat behandeld moet worden. Hoewel ik met enige regelmaat materiaal probeer toe te voegen, gaat dat uiteraard niet zomaar even. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties op deze site, vul dan onderaan de pagina je naam en e-mailadres in. Doen!

Delen en contact opnemen
Wil je (delen van) teksten overnemen? Prima, maar kijk voor mijn spelregels even naar de Creative Commons-licentie hieronder. Kortom: Er mag en kan veel, maar wel even verwijzen naar mijn naam en bij voorkeur deze website. Heb je andere vragen, suggesties, aanvullingen, verbeteringen of ideeën? Mail mij dan gerust even!