Over Mij

en   heetiWat Even voorstellen
Mijn naam is Ron Wessels en ik beheer deze website sinds 2017. Daarvoor postte ik af en toe een bericht op mijn oude weblog ingron.blogspot.com. Na bijna 25 jaar gewerkt te hebben bij GO opleidingen (voorheen: Stichting GO) (opleider voor de informatiesector) zit ik sinds eind 2013 in de WIA, door een spierziekte, Chronische Ideopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP) en een psychische aandoening.

Ik vul mijn tijd zeker niet alleen met deze website. Ik doe met veel plezier vrijwilligerswerk bij een woonzorgcentrum in Nootdorp en bij Taalhuis Oostland. Ook bezoek ik graag de waterpolowedstrijden van mijn vrouw en beide kinderen en val ik soms in als coach. Naast voldoende rust nemen probeer ik zoveel mogelijk in beweging te zijn om mijn conditie op peil te houden.

Zwemverleden
Helaas kan ik door de spierziekte niet meer actief sporten. Ik speelde ruim 30 jaar waterpolo, eerst bij DSZ en later bij ZDHC (beiden uit Den Haag). Daarvoor heb ik enkele jaren aan wedstrijdzwemmen gedaan. Ook heb ik een flink aantal jaren met veel plezier zwemles gegeven. Daarnaast jogde ik fanatiek.

Vanaf 2017 trok ik wekelijks weer rustig een aantal baantjes. Met dit wekelijkse zwemmen ben ik inmiddels weer gestopt, omdat mijn spieren het zwemmen van borstcrawl helaas niet echt waarderen. In het najaar van 2019 volgde ik een uitgebreid revalidatietraject bij Basalt in Delft. Gelukkig heb ik mede dankzij dit traject nieuwe manieren gevonden om toch voldoende te bewegen.

Boekverzameling en verzameling zwemdocumenten
Ik verzamel al een flink aantal jaren boeken over zwemmen en het leek mij leuk om deze hobby te ‘delen’ met anderen door hierover op deze site te schrijven. Inmiddels heb ik een kleine 600 Nederlandstalige boeken, allemaal gerelateerd aan zwemmen. Van verenigingsjubilea tot kinderboeken, van didactiek tot (auto)biografieën. Daarnaast verzamel ik sinds een aantal jaren documenten over zwemmen. Je moet dan denken aan programma’s, folders, affiches, diploma’s etc.

Bijzondere verhalen uit de zwemwereld
Aan de hand van deze boeken en oude documenten schrijf ik bijzondere verhalen over de zwemsport in al haar facetten. Ik maak daarbij gebruik van unieke foto’s, video’s en krantenberichten die ik online bij archieven, bibliotheken en erfgoedinstellingen opspoor, vaak met verrassende vondsten. Waar nodig doe ik nader onderzoek bijvoorbeeld bij de Koninklijke Bibliotheek, of door contact op te nemen met bijvoorbeeld een historische vereniging. Maar niet alleen historische onderwerpen komen aan de orde. Ook voor actuele boeken en thema’s is ruimte gemaakt.

Wat mij tijdens mijn zoektochten steeds weer opvalt, is dat Nederland een prachtige zwemhistorie heeft, met veel vergeten verhalen. Niet alleen over topsporters, maar juist ook het beleven van plezier aan het zwemmen in de breedste zin. Gelukkig wordt er steeds meer materiaal online beschikbaar gemaakt. Aan de andere kant verbaast het mij, dat er voor de meest beoefende sport in Nederland geen centrale historische verzamelplek bestaat, zonder tekort te willen doen aan de websites van Sportgeschiedenis en Zwemkroniek. 

Updates ontvangen?
Er ligt nog heel veel materiaal (zowel boeken als documenten) dat ik graag wil behandelen. Hoewel ik met enige regelmaat materiaal probeer toe te voegen, gaat dat uiteraard niet zomaar even. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties op deze site, vul dan onderaan de pagina je naam en e-mailadres in. Doen!

Delen en contact opnemen
Wil je (delen van) teksten overnemen? Prima, maar kijk voor mijn spelregels even naar de Creative Commons-licentie hieronder. Kortom: Er mag en kan veel, maar wel even verwijzen naar mijn naam en bij voorkeur deze website. Heb je andere vragen, suggesties, aanvullingen, verbeteringen of ideeën? Mail mij dan gerust even!

Foto: Gerard Vellekoop