Te Koop

Op deze pagina vind je ruim 100 boeken die ik dubbel in mijn collectie heb. In veel gevallen meerdere keren aangeschaft, maar soms ook van schenkingen. Deze boeken bied ik te koop aan. De inkomsten gebruik ik om de hostingkosten van deze website (deels) mee te betalen en om nieuwe materialen aan te schaffen.

Let op: vanaf december 2021 neem ik de boeken van een oud zwemdocumentatiecentrum grotendeels op in mijn collectie. Daardoor is het aantal dubbele boeken in mijn collectie aanzienlijk groter dan de lijst hieronder. Ben je op zoek naar een specifiek en niet recent boek over zwemmen of één van de zwemsporten? Stuur mij dan gerust even een mailbericht met daarin de titelbegegevens van het boek wat je zoekt. Wellicht dat ik je verder kan helpen.

Staat van de boeken

Ik heb geprobeerd de kwaliteit en de inhoud van de boeken zo goed mogelijk te omschrijven. Meestal zijn ze gebruikt, wat betekent dat er duidelijke gebruikssporen zijn en dat de boeken in sommige gevallen zijn voorzien van aantekeningen en/of een naam. Dit staat steeds duidelijk bij de boeken aangegeven. Vergeleken met andere aanbieders zijn de meeste exemplaren gunstig geprijsd. Ik hoop vooral andere belangstellenden voor zwemmen en de zwemsport blij te maken.

Aanschaf en verzending

Alle genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten via PostNL. Stuur mij bij interesse even een bericht met daarin het gewenste boek/de gewenste boeken en ook je adresgegevens. Je ontvangt van mij dan een bericht terug met de totale kosten en de betalingsgegevens. Na betaling ontvang je een bericht waarmee je de verzending kunt volgen.

Overtollige zwemboeken aanbieden

Heb je boeken over zwemmen waar je van afwilt? Laat het mij dan vooral weten! Stuur dan bij voorkeur een bericht met titelgegevens/beschrijving en foto’s. Ik vergoed sowieso altijd de verzendkosten. Indien je een vergoeding voor de boeken wilt, zet dan een voorstel voor een bedrag in het bericht. Biedt liever geen recente studieboeken tegen betaling aan.

Handig gerubriceerd

Om gemakkelijker door het aanbod te kunnen zoeken, heb ik de boeken in categorieën ingedeeld. Je kunt ook direct op de gewenste categorie klikken:

(Auto)biografieën

Ada Kok

Schrijver: Henk Lichtenveld
Uitgever: N. Kluwer NV
Jaar: 1968
Pag’s.: 188
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 12,5 cm / 250 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Beter

Schrijver: Maarten van der Weijden
Uitgever: Ambo
Jaar: 2009
Pag’s.: 259
Afmetingen/gewicht: 21 x 13,5 cm / 376 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Hoe ik om de wereld zwom

Schrijver: Arne Borg
Uitgever: Maatschappij voor de goede en goedkoope lectuur
Jaar: 1927
Pag’s.: 264
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 12 cm / 392 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, omslag iets beschadigd, rug deels los, hapje uit schutblad. Inhoud is prima
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Maarten geeft alles

Schrijver: Laura Huisman met Maarten van der Weijden e.a.
Uitgever: Maarten van der Weijden Foundation
Jaar: 2019
Pag’s.: 94
Afmetingen/gewicht: 24,5 x 17,5 cm / 402 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Onder de oppervlakte: het opzienbarende verhaal van een achtvoudig Olympisch kampioen

Schrijver: Michael Phelps i.s.m. Brian Cazeneuve
Uitgever: Tirion Sport
Jaar: 2005
Pag’s.: 192
Afmetingen/gewicht: 23 x 15,5 cm. / 350 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Vrije slag: Hoe een Nederlandse zwemlegende eerst Het Kanaal en daarna de oceanen overstak

Schrijver: Herman Willemse
Uitgever: Elikser
Jaar: 2015
Pag’s.: 516
Afmetingen/gewicht: 25 x 16,5 cm. / 900 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: goed
Beschrijving: Begin jaren zestig was Herman Willemse heer en meester van het internationale marathonzwemmen. Dat had de lokale badmeester van Alkmaar, die hem tevergeefs probeerde de schoolslag bij te brengen, nooit kunnen vermoeden. De lange meneer in kostuum langs de kant, ziet wel wat in het ondernemende kereltje en vraagt of hij geen lid van een zwemclub wil worden. Er volgen jaren van
trainingen en wedstrijden . Als in de winter het zwembad gesloten is, traint hij vanaf half maart in het Amsterdam-Rijnkanaal met zijn vader lopend op het zogenaamde jaagpad ernaast. Het resulteert
in dertien nationale kampioenstitels op alle afstanden vrije slag. In 1959 besluit hij mee te doen aan de race over Het Kanaal. Hij is dan 24. Zijn sparringpartner is Mary Kok, meervoudig wereldrecordhoudster op de vlinder- en vrije slag. Daarna volgen diverse internationale races, beeldend en boeiend beschreven. Jaar op jaar zwemt Herman ongeslagen over de finish. Hij beëindigt zijn carrière als hij 33 jaar is. Intussen heeft hij het zeezeilen opgepakt. Aanvankelijk met zijn broer en wisselende bemanningen. Later met zijn vrouw Nel. Jarenlang zwerven zij over de oceanen en nemen je mee naar heel bijzondere plekken. Als zij de wereld rond zijn strijken zij uiteindelijk neer op Texel. Herman Willemse heeft een vlotte verteltrant. Hij beschrijft zijn
avontuurlijke leven met humor en zelfspot. Hij weet de lezer mee te slepen naar buitengewone belevenissen en situaties en heeft tevens een bijzonder stukje zwemhistorie vastgelegd.

Jeugd- en kinderboeken

Barbie geeft zwemles

Schrijver: n.b. Tekeningen: n.b.
Uitgever: VNU
Jaar: 1999
Pag’s.: 42
Afmetingen/gewicht: 24 x 16,5 cm. / 214 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Tijdens haar vakantie wordt Barbie gevraagd om in te vallen voor een zieke zwemleraar. Dat doet Barbie natuurlijk graag. Ze krijgt daarbij hulp van haar vrienden die zwemspelletjes en -wedstrijden organiseren, terwijl Barbie de zwemlessen verzorgt. Ondertussen ontdekt Barbie op het strand een koffer met geld van een bankoverval. Uiteraard wordt de dader gepakt.

Bo en Lars zwemmen af (Klavertje Twee-serie)

Schrijver: Claudia de Boer Tekeningen: Els van Egeraat
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1998
Pag’s.: 29
Afmetingen/gewicht: 21 x 16,5 cm. / 192 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Vandaag mogen Bo en Lars afzwemmen. Bo klimt op het startblok. Lars staat achter haar. Hij wiebelt steeds heen en weer. “Heb je soms de kriebels?” vraag Bo. “Echt niet!” zegt Lars. “Iedereen klaar?” roept de badjuf. “Dan gaan we nu beginnen”. Boekje met erg leuke tekeningen. Geschikt voor kinderen met niveau AVI M4. Er bestaat ook een boekje Bo en Lars op zwemles (hier niet te koop).

In het diepe

Schrijver: Hans Kuyper Tekeningen: Alice Hoogstad
Uitgever: Leopold
Jaar: 2013 (3e druk)
Pag’s.: 23
Afmetingen/gewicht: 22 x 15,5 cm. / 172 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Hans gaat naar zwemles. Marijn kan al zwemmen. “Ik durf van de duikplank,” zegt ze. Hans durft dat niet. Maar hij gaat toch. De plank wiebelt heel erg… Niveau: AVI M4.

Jannie’s vrolijke zwemclub

Schrijver: Annie de Man Tekeningen: Nans van Leeuwen
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1958 (4e druk)
Pag’s.: 128
Afmetingen/gewicht: 20 x 15 cm. / 248 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, rug zit beetje los, op schutblad naam vorige eigenaar
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Liselotje gaat naar zwemles

Schrijver: Marianne Busser en Ron Schröder Tekeningen: Dagmar Stam
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Jaar: 2003 (4e druk)
Pag’s.: 24
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 20,5 cm. / 212 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Liselotje en de koning gaan varen. Plotseling valt de koning in het water. “Stommerd!” roept de koning kan niet zwemmen. Daarom moeten Liselotje en de koning meteen naar zwemles. Zouden ze het leren? Een vrolijk voorleesboek over zwemles!

Mark en Mieke leren zwemmen (Mark en Mieke serie)

Schrijver: Els Stam Tekeningen: M. en G. Gray
Uitgever: Mulder en Zoon
Jaar: 1979
Pag’s.: 42
Afmetingen/gewicht: 20 x 13,5 cm. / 154 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar op schutblad
Beschrijving: Mark en Mieke zijn buurkinderen en gaan samen op zwemles. Als ze uiteindelijk genoeg hebben geoefend mogen ze diplomazwemmen. Dit boekje is geschreven voor beginnende lezers. Tussen lange woorden staan verbindingsstreepjes om het lezen te vergemakkelijken. Met veel typisch jaren ’70 illustraties.

Morgen mag ik in het diepe…

Schrijver: Carry Slee Tekeningen: Dagmar Stam
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Jaar: 1999 (16e druk)
Pag’s.: 64
Afmetingen/gewicht: 23,5 x 13,5 cm. / 134 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Iris en Michiel gaan op zwemles en vinden dat heel spannend. Iris denkt dat zwemmen zo geleerd is, ze wil tijdens de eerste les al bijna in het diepe springen! Haar tweelingbroertje Michiel is heel wat voorzichtiger… Maar allebei gaan ze met sprongen vooruit. In hun enthousiasme geven ze hun pop en beer zwemles in de badkuip – met name de beer kan daar niet zo goed tegen – en slepen ze oma en opa mee naar het zwembad. Die kunnen prima zwemmen, ook al hebben ze het op een heel andere manier geleerd. Opa leert Iris zelfs duiken. En dan komt de grote dag dat Iris en Michiel mogen afzwemmen voor hun allereerste diploma… Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar.

Piet leert zwemmen (serie: Prettig lezen)

Schrijver: D.A. Cramer-Schaap Tekeningen: M. Bosch-van Drakestein
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1936
Pag’s.: 62
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 284 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, rug kapot/gescheurd en ontbreekt gedeeltelijk (prijs hieraan aangepast). Op schutblad namen vorige gebruiker + Ex Libris. Sommige tekeningen zijn ingekleurd.
Beschrijving: Als Piet 7 jaar is, gaan veel van zijn vriendjes op zwemles. Eigenlijk vindt hij het erg eng. Hij verzint daarom allerlei smoezen om maar niet het water in te hoeven. Maar zwemmen is op school het gesprek van de dag. Een groot deel van de klas mag al afzwemmen. In de zomervakantie gaat Piet alleen met de trein om te gaan logeren bij zijn opa en oma in Oosterbeek. Voor het slapen gaan vertelt opa een verhaal over het schip waarmee hij naar Indië is gevaren. Tijdens de reis redt 1 van de matrozen een andere matroos die niet kan zwemmen. Dan komt Piet in eenzelfde situatie terecht en realiseert hij zich dat leren zwemmen nog zo gek niet is.

De twee rivalen

Schrijver: Hans van de Knoop
Uitgever: Ameta
Jaar: 1966
Pag’s.: 123
Afmetingen/gewicht: 21 x 14 cm. / 280 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, zijkant geplakt, naam vorige eigenaar op schutblad
Beschrijving: Verhaal uit de jaren ’60 rond de meisjes Els en Kitty die elkaars zwemrivalen zijn.

De zenuwslopende zwemvierdaagse (Detectivebureau Iris en Ko – Case: 004)

Schrijver: Bert Wiersema Tekeningen: Wendelien van den Erve
Uitgever: Columbus
Jaar: 2008
Pag’s.: 85
Afmetingen/gewicht: 22 x 16 cm. / 276 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Koos laat zich door Iris en zijn vader overhalen om mee te doen met de zwemvierdaagse. Maar wat heeft hij er diep in zijn hart een hekel aan! Op de 1e dag gaat het al mis: de jongens uit zijn klas pesten hem in de kleedkamer. En als na het zwemmen de kleren van Peter door het hele kleedhok liggen, krijgt Koos natuurlijk de schuld… Dat laat hij niet op zich zitten. Hij heeft niet voor niets samen met Iris een detectivebureau. Koos bedenkt een slim plan om erachter te komen wie de kleren elke avond door elkaar gooit. Helaas krijgt ook een slimme detective veel tegenslagen te verwerken. Koos en Iris gaan door tot ze álle raadsels hebben opgelost. Maar… ze hebben maar 4 dagen om de dader te vinden! Niveau: AVI M6.

Zwemclub De Dolfijn wordt kampioen (Zonnebloemserie)

Schrijver: Henriëte Kan Tekeningen: Herry Behrens
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1987 (2e druk)
Pag’s.: 123
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 214 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige gebruiker op schutblad
Beschrijving: Al weken trainen de vriendinnen van zwemclub De Dolfijn vol enthousiasme voor de komende grote internationale zwemwedstrijden. Het lukt vooral de sportieve Paulien om steeds betere zwemtijden neer te zetten. Vol verwachting vertrekt de hele zwemclub naar de wedstrijden. Maar wat is er aan de hand? Want 5 minuten voor het startsein zijn Charlotte, Marleen en Paulien nog niet in het zwembad aanwezig…

De zwemkampioene

Schrijver: R. Basterd Tekeningen: H.G.M. Behrens
Uitgever: Jongland
Jaar: ± 1967
Pag’s.: 142
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 286 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, rug klein stukje ingescheurd en uit 1e pagina ontbreekt deel (tekst is uiteraard wel compleet)
Beschrijving: Emmy Ringers heeft nog nooit van zwemmen gehouden en als op school bekend gemaakt wordt, dat er op de zaterdag voor Pinksteren zwemwedstrijden gehouden zullen worden, is ze daar helemaal niet gelukkig mee. Zoals alle meisjes heeft ook Emmy op school onder haar medeleerlingen meer of minder sympathieke jongens en meisjes. Marijke van der Maas plaagt haar altijd, maar Ronald Bastiaanse biedt haar zijn hulp aan om te trainen voor de zwemwedstrijden, en dankzij deze hulp slaagt ze er zowaar in de wedstrijd te winnen. Tot slot sluit ze zelfs vriendschap met Marijke.

Jubilea verenigingen en zwembond

1893-1968 De Drietand: Jubileumuitgave van de Zaandamse zwemclub Neptunus met de damesafdeling De Waterlelie

Schrijver: Rob van den Dobbelsteen
Uitgever: Zaandamse Zwemclub Neptunus-Waterlelie
Jaar: 1968
Pag’s.: 28
Afmetingen/gewicht: 15,5 x 20,5 cm. / 68 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; inhoud zit ‘op z’n kop’ in de band
Beschrijving: Boekje, aangeboden door het bestuur van de Zaandamse zwemclub Neptunus-Waterlelie,vanwege het 75-jarig bestaan van deze vereniging op 7 juli 1968. In het boekje staan verschillende verhalen en anekdotes uit het 75-jarig bestaan van de club, vergezeld door veel unieke foto’s.

25 jaar De IJsselmeeuwen Zutphen

Schrijver: Koos Kemperman
Uitgever: De IJsselmeeuwen
Jaar: 1989
Pag’s.: 35
Afmetingen/gewicht: 15 x 21 cm. / 82 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een beknopte geschiedenis van jaar tot jaar van 25 jaren De IJsselmeeuwen uit Zutphen, een fusievereniging van DJK en Neptunus. Daarnaast aandacht voor legende Dick Volkers, Accommodaties, Waterpolo, Zwemmen, CREZ-zwemmen, Kunstzwemmen, Het jeugdbestuur en Redactie De IJsselmeeuwen. Voorzien van de nodige foto’s.

25 jaren DZC

Schrijver: J. Holmarkt van Dijkerhof en J.P. van Twist
Uitgever: DZC Merwede
Jaar: 1947
Pag’s.: 93
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 27 cm. / 380 gr.
Prijs: € 15,00
Kwaliteit: gebruikt; mooi exemplaar
Beschrijving: Fraai herdenkingsboek met veel persoonlijke verhalen, een chronologisch overzicht van 25 jaar DZC Merwede. Verschillende foto’s en portrettengalerijen van zwemmers, bestuurders, ereleden e.d.

’t Berenvelletje 1946-1986: 40 jaar Edese Zwem- en Poloclub Polar Bears

Schrijver: Wim Kok, Simon van den Bent en Henk Dirkse
Uitgever: EZ&PC Polar Bears
Jaar: 1986
Pag’s.: 124
Afmetingen/gewicht: 21 x15 cm. / 196 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt; naam vorige eigenaar voorin boekje
Beschrijving: Fraai herdenkingsboekje uitgegeven bij de gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Polar Bears. Verslag van jaar tot jaar, voorzien van veel fotomateriaal.

Driekwart eeuw Jonge Kampioen 1892-1967

Schrijver: Lou Westrust
Uitgever: DJK Amsterdam
Jaar: 1967
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 15 cm / 78 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; inhoud gegolfd door waterschade
Beschrijving: Globaal overzicht in het wel en wee van de club in de nu achter haar liggende periode, zowel in sportief als in organisatorisch opzicht en niet alleen in eigen kring, maar ook daarbuiten. Met veel persoonlijke verhalen en foto’s

Jubileumboek samengesteld tgv het 75 jarig jubileum van Zwem- en Polocub Neptunus Arnhem 1912-1987

Schrijver: Puck de Voogd
Uitgever: Neptunus Arnhem
Jaar: 1968
Pag’s.: 78
Afmetingen/gewicht: 30,5 x 21,5 cm / 520 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: gebonden boek met originele schutblad, gebruikt; mooi exemplaar
Beschrijving: Historisch overzicht van 75jaar Neptunus Arnhem, met veel fotomateriaal.

Lang leve zwemmen: 125 jaar KNZB

Schrijver: Ton Bijkerk, Rob Toet en Hans van Zenderen (red.)
Uitgever: KNZB
Jaar: 2013
Pag’s.: 159
Afmetingen/gewicht: 25,5 x 25,5 cm / 962 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: De KNZB is jarig en viert zijn 125-jarig bestaan met dit boek vol historische feiten en anekdotes, aangevuld met prachtige beelden. In perioden van 25 jaar worden de successen en hoogtepunten van het Nederlandse zwemmen getoond, de ontwikkelingen binnen de zwembond, vernieuwingen op het gebied van accommodaties en andere innovaties. Naarmate de geschiedenis actueler wordt, groeit het aantal interviews met onder meer sporters en coaches die de KNZB hebben vertegenwoordigd, zodat u vertrouwd raakt met een zwembond die u een lang leven gunt vol plezier in het zwemmen.

Jubileumnummer V.Z.V. Revue

Schrijver: Mej. J. Ligthart, W. Hamers en S. Wolthuizen
Uitgever: VZV
Jaar: 1968
Pag’s.: 13
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 17,5 cm / 48 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt; voorkant beschreven en voorzien van kleine sticker
Beschrijving: Een boekje met foto’s en verhalen over de geschiedenis van 40 jaar Velser Zwemvereniging.

Nereus 50 jaar 1912-1962

Schrijver: B. Exalto-Schipper, W. Exalto, C. Husslage en W. Goedhart
Uitgever: Nereus Zaandam
Jaar: 1962
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 23,5 x 16,5 cm. / 96 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; voorkant geknakt, voorzien van kleine sticker en doorboord met perforator (niet door tekst). In boek staan aantal onderstrepingen met pen
Beschrijving: Een boekje met veel foto’s foto’s en verhalen over de geschiedenis van 50 jaar Nereus Zaandam.

VZV vijftig jaar 1928-1978: de geschiedenis van de Velser Zwemvereniging

Schrijver: Mariska Hammerstein
Uitgever: VZV
Jaar: 1978
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 144 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt; omslag is gekreukt
Beschrijving: Een boekje boordevol foto’s en verhalen die een mooi beeld schetsen van 50 jaar Velser Zwemvereniging.

Zwemmen ’n eeuwig feest: uitgave ter gelegenheid van 100 jaar KNZB

Schrijver: Wim den Boer, Piet Duinker en Jos van Kuijeren (samenstellers)
Uitgever: KNZB
Jaar: 1988
Pag’s.: 200
Afmetingen/gewicht: 23,5 x 16,5 cm. / 96 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar op schutblad
Beschrijving: Allereerst bevat dit boek historische feiten, met de organisatorische en sportieve hoogtepunten op rij. Er is daarom een ruime plaats gegeven aan die mijlpalen, die de loop van de geschiedenis van de zwem-eeuw die achter ons ligt, markeren. Maar wij zijn er als het ware met een hink-stap-sprong doorheen gegaan, noterend en aanstippend wat aardig en interessant leek, overslaand wat dat naar onze mening niet was. De lezer zal zonder twijfel momenten, periodes misschien wel, missen; de een dit, de ander dat. Maar wij hopen dat gemis dan te hebben goedgemaakt met variatie en levendigheid. Hetzelfde geldt voor het gebruikte illustratiemateriaal. Ook hierbij hebben wij uit de beschikbare foto’s e.d. een greep gedaan zonder ons er zorgen over te maken dat wij van iets of iemand geen plaatje hadden. De verscheidenheid aan disciplines, die de zwemsport kent, wordt in een reeks artikelen belicht. Voor het overgrote deel zijn deze bijdragen geleverd door specialisten in de betreffende vakgebieden, amateurs op het publicitaire vlak, die wij hun eigen schrijfstijl en taalgebruik hebben gelaten. Wij hebben getracht in een scala van onderwerpen de zwemsport betreffende, zonder daarbij te streven naar een absoluut evenwicht in lengte, een kaleidoscopisch beeld te geven van de ontwikkelingen in 100 jaar georganiseerde zwemsport in Nederland.

Synchroonzwemmen en schoonspringen

We gaan kunstzwemmen!

Schrijver: A. Strubbe
Uitgever: KNZB (i.s.m. Commissie Kunstzwemmen)
Jaar: 1959
Pag’s.: 65
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 12 cm. / 86 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt, voorzien van stempel en namen vorige eigenaren.
Beschrijving: Dit boekje was hoofdzakelijk bestemd voor die verenigingen, die nog met kunstzwemmen moesten beginnen. De behandelde oefenstof gaat daarom tot een bepaalde hoogte, die voor beginners evenwel nog ver genoeg reikt. Aan de orde komen onderwerpen als: Ontstaan en ontwikkeling, Kosten, Muziektheorie, Organisatie, Verzorging trainingen, Oefeningen, Samenstellen van een uitvoering, Voorbeelden op muziek, Technische instelling, Aanwijzingen bij het geven van een show en De wedstrijd. Voorzien van een aantal foto’s.

Waterpolo

Dakloos in Athene

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: HNP
Jaar: 1998
Pag’s.: 74
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 102 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Net als in Sydney en Salt Lake City heeft Hans Nieuwenburg ook in Athene weer columns geschreven vaan www.sport.nl, de website van NOC*NSF. Niet alleen over de medaillewinnaars, maar ook over de ‘verliezers’. Over de minder getalenteerden, de randzaken en -figuren van deze Spelen.

Gehannes ’98 (sport-columns)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: HNP
Jaar: 1998
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 124 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Licht-satirische sportcolumns van een schrijvende waterpoloër uit het Gelders Dagblad (periode ’96, ’97 en ’98). Uit dit boekje blijkt tevens dat Nieuwenburg in de afgelopen jaren heel wat keertjes getwijfeld heeft over het al dan niet voortzetten van zijn internationale waterpolo-carrière.

Jofele jottum (waterpolo-verhalen)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: Veenman Drukkers ism HNP
Jaar: 1996
Pag’s.: 75
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 98 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Jofele jotum is een eerbetoon aan de vrijwilligers, die het voortbestaan van een sportclub voor eeuwig garanderen. Het is tevens een ode aan zijn eigen heren 1 van Polar Bears, die een hoog Jottum-gehalte heeft.

Lake Zeist (waterpolo-columns)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: Veenman Drukkers ism HNP
Jaar: 1995
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 120 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Nieuwenburg beschrijft het wel en wee van een waterpolo-international die hunkert naar resultaten en erkenning. In Lake Zeist trainen de Nederlandse-waterpolomannen zich het apezuur om hun droom te verwezenlijken; een Olympische medaille tijdens de Spelen van Atlanta ’96.

Planjer’s zwemherinneringen

Schrijver: Ben Planjer
Uitgever: Ben Planjer
Jaar: 1978
Pag’s.: 99
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 160 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Ben Planjer kijkt terug op zijn vele reizen die hij als medewerker van de KNZB heeft voorbereid en gemaakt in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Hij grijpt hierbij vaak terug op artikelen die hij heeft geschreven voor bondsblad Zwemkroniek.

Waterpolo : Van kruk tot crack

Schrijver: Frits Smol
Uitgever: NV Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar
Jaar: 1961
Pag’s.: 122 + 8 pagina’s fotobijlage
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 12,5 cm. / 140 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Iedere goede speler heft in zijn sportloopbaan veel van anderen geleerd, maar is daarnaast ook door schade en schande wijs geworden. De bedoeling van dit boekje is: De beginneling iets van de “schade en schande” te besparen en hem ook door te geven wat ik va anderen heb geleerd; de meergevorderde een aantal opmerkingen ter overdenking te geven, want al is 99% van de inhoud “oude koek” voor hem, veel daarvan weet hij wel, maar niet of niet meer bewust. Als dit boekje aanleiding mocht zijn tot een beetje nadenken over waterpolo, dan heeft het zijn doel beantwoord.

Waterpolo (serie: Ken uw sport)

Schrijver: Ben Planjer (Nederlandse bewerking)
Uitgever: J.F. Duwaer en zonen
Jaar: ca. 1967
Pag’s.: 31
Afmetingen/gewicht: 13 x 19 cm. / 46 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, kleine beschadiging op omslag
Beschrijving: Het is verheugend, dat in deze bekende serie — naast het boekje „Zwemmen” — ook een deeltje gewijd kon worden aan het water- polospel. Te meer is dit verheugend, omdat ook deze uitgave een middel kan zijn om anderen te overtuigen van de waarde, die waterpolo heeft voor de ontwikkeling van het zwemmen. Want als er één soort zwemmer is, die zich kan beroepen op een uitzonderlijke water- vaardigheid dan is dit wel de waterpolospeler. In het kort werd in dit boekje uiteengezet, welke vaardigheden alzo vereist zijn om het spel te spelen naar zijn aard. Tevens werd de aard van het spel behandeld, waarbij ernaar gestreefd is om ondanks de beknoptheid een beeld te geven, dat de beoefenaar of de kandidaat-beoefenaar een zo groot mogelijk houvast biedt. Het waterpolospel, dat in Nederland reeds meer dan 10.000 beoefenaren telt, is het zeker waard in aller belangstelling geplaatst te worden, omdat het naast het nuttigheids- element, waarop het zich zeer zeker kan verhovaardigen, ook het element in zich heeft van het zuivere spel, maar dan een soort spel, dat de beoefenaar dwingt tot training en opleidt tot het overwinnen van vaak moeilijke omstandigheden. Dat het waterpolospel beoefend wordt door zowel meisjes en vrouwen als door jongens en mannen, is een ander facet, dat tot zijn voordeel spreekt. Moge deze uitgave, die door de K.N.Z.B. werd toegejuicht, ertoe leiden, dat steeds meerderen zich aangetrokken zuilen gevoelen tot de beoefening van het spel en moge zij bovendien mede leiden tot een verhoging van het peil, waarop het spel staat, een verhoging, die het slechts aantrekkelijker kan maken.

Waterpolo: Een handboek voor trainer, coach en speler

Schrijver: Christ van Lint
Uitgever: De Vrieseborch
Jaar: 1977
Pag’s.: 192
Afmetingen/gewicht: 24 x 16 cm. / 316 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Werkstuk in boekvorm, geschreven voor toenmalige Opleiding van Sportleiders in Overveen. Doel was om met het werkstuk het waterpolospel naar een hoger niveau te brengen.

Wedstrijdzwemmen

Hoe leer ik snelzwemmen? Moderne zwemmethode

Schrijver: Mw, M. Braun en W.J. Rijsterborgh
Uitgever: H.J.W. Becht
Jaar: 1934
Pag’s.: 31
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 14,5 cm. / 80 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt en licht gekreukt, omslag gevlekt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Over zwemmen : de beroemde Australische coach van onze Nederlandse zwemploeg

Schrijver: Forbes Carlile
Uitgever: Ad. M.C. Stok Forum Boekerij
Jaar: ± 1964
Pag’s.: 269
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 454 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt, stofomslag is beschadigd/ingescheurd
Beschrijving: Forbes Carlile was in de jaren ’50 van de vorige eeuw succesvol coach van de Australische zwemploeg. In 1960 was hij in Rome wetenschappelijk adviseur van de Australische zwemmers bij de Olympische Spelen. Als coach van de Nederlandse zwemmer kreeg hij bekendheid door het enorme succes van dit zwemteam tijdens de Europese Kampioenschappen van 1962. In dit boek zijn de ervaringen van 20 jaar zwemsport vastgelegd. Technieken van vooraanstaande zwemmers worden erin geanalyseerd en besproken. Carlile laat een nieuw en fris geluid horen op het gebied van de zwemtechnieken en training en biedt daarvoor ontwerpen voor trainingsprogramma’s, informatie ten aanzien van de techniek van alle slagen, hoe topprestaties te bereiken, dieet enz. enz. Bovendien schenkt de schrijver ons een interessant inzicht in zijn werk op het gebied van de lichamelijke testing en leiding, een terrein waarop hij waardevolle wetenschappelijke bijdragen heeft geleverd.

Swimming

Schrijver: R.J.H. Kiphuth
Uitgever: Nicholas Kaye
Jaar: 1949
Pag’s.: 116
Afmetingen/gewicht: 19 x 12,5 cm. / 180 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Why this book on swimming? It certainly seems that the field has been well covered in all of its phases of aquatic activity. Having this in mind, the writer has been reluctant to attempt any addition to the work already done. However, publishers who are forever sirens waylaying the unsuspecting, helped give the writer the idea that, as a result of his experience in competitive swimming over the years, especially with large groups in college and with Olympic and international teams, there might be a word or 2 that he could contribute to the knowledge of competitive swimming. It’s the writer’s hope that the young coach, teacher or competitive swimmer may here find an idea or 2 that may be of some help. Contents: History, Physical equipment and tests, Exercises, Into the water, The middle stage, General programma of speed and pace and Training.

Zwemmen (encyclopedie in beeld)

Schrijver: Daniel Pautrat
Uitgever: Standaard Sport
Jaar: 1977
Pag’s.: 211
Afmetingen/gewicht: 18 x 12,5 cm. / 276 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar, kleine vouw in omslag
Beschrijving: Daniel Pautrat schreef twee opmerkenswaardige boeken over de Olympische Spelen van Mexico (1968) en van München (1972). Na wetenschappelijke studies kwam hij in 1960 als sportjournalist bij de Franse TV. Maar hij was ook effectief betrokken bij de sport : in zijn studententijd werd hij kampioen van Frankrijk bij de studentenwielrenners. Hij volgde zestien keer de Ronde van Frankrijk. Zo maakte Eddy Merckx grote indruk op hem, maar de zwemkampioen Don Schollander die hem in Tokio zijn olympisch zwempak cadeau gaf, neemt toch een speciale plaats in zijn herinneringen in. Dit boek is de weergave van zijn grote belangstelling voor de zwemsport. Met de vele technische foto’s en tekeningen is het dan ook een echte kleine encyclopedie van het zwemmen.

Zelfinstructie (Zelf zwemmen leren etc.)

Beter zwemmen: instructie en training voor beginners en gevorderden

Schrijver: Gerhard Hetz
Uitgever: Elsevier
Jaar: 1974
Pag’s.: 120
Afmetingen/gewicht: 20,5 x 20,5 cm. / 406 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Beter zwemmen is een zwemleerboek voor beginners en gevorderden met meer dan 200 foto’s en tekeningen. Aan de hand van de zwemvliesmethode is een programma van tien lessen opgesteld, dat de basis vormt voor een uitvoerige en gespecialiseerde zwemcursus. De oefenstof voor de beginners – en men kan al op ca. vierjarige leeftijd beginnen – wordt daarom gevolgd door een cursus voor gevorderden, waarbij o.a. de techniek van de rugslag, het crawlzwemmen, de vlinderslag en ook wedstrijdtechniek en -training aan bod komt.

Leren zwemmen is leuk! Tips voor zwemlesouders en kinderen om samen te oefenen

Schrijver: Titeke Postma
Uitgever: Titeke Postma/Propulz.tP
Jaar: 2016 (eerste druk)
Pag’s.: 158
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 410 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Vind jij het leuk om samen met je kind te zwemmen? Voelt jouw kind zich nog niet prettig en vertrouwd in het water? Lukt het je zoon nog steeds niet om door het gat in het zeil te zwemmen? Heeft jouw dochter best veel tijd nodig om de schoolslag onder de knie te krijgen? Dan besluit je misschien wel om samen met je kind te gaan oefenen. Wat kun je dan allemaal doen? Hoe kun je dat het beste aanpakken? Dat lees je in dit boek.
Kinderen leren door te spelen. Daarbij is ieder kind uniek. Wat de één zomaar kan, kost de ander meer oefentijd. Leren gaat gemakkelijker en sneller als het leuk is. Door succes groeit het zelfvertrouwen en dat zorgt er weer voor dat een kind zin krijgt om in te gaan op nieuwe uitdagingen. Aan de hand van de vele tips en ideeën in dit boek ontdek je hoe je jouw kind kunt helpen zelfvertrouwen en plezier in zwemmen te ontwikkelen. Waardoor het leren zwemmen (weer) leuk wordt én mogelijk sneller gaat.

Het water.. uw vriend!

Schrijver: M. Boon
Uitgever: Wereldbibliotheek NV
Jaar: 1938
Pag’s.: 127
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 13,5 cm. / 172 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, omslag is aan randen gerafeld, inhoud is prima.
Beschrijving: Nog lang niet voldoende dringt het tot den mensch door, dat de steeds voortschrijdende mechanisatie, van bijkans alles, wat met lichamelijke inspanning en arbeid kan worden volbracht, zich onmiskenbaar laat gelden op zijn lichamelijke en geestelijke activiteit.
Met het schrijven van dit werkje beoogen we op eenvoudige wijze U van dezen achteruitgang te doordringen en een weg ter verbetering aan te geven.
Het is onze overtuiging, dat door het water als vriend te beschouwen, de mensch en in het bijzonder de stedeling, meer en meer zijn ontspanning in het baden en zwemmen zal zoeken. Doch eveneens zal hiermede het verlangen naar het verblijf in de natuur sterker naar voren komen en daarmede het spel, het kampeeren, de wandeltochten, enz. worden bevorderd.
Ondanks de vele propaganda, welke voor het zwemmen in Nederland wordt gemaakt, vinden jaarlijks nog ettelijke honderden menschen en kinderen den dood door verdrinking. Door het water als vriend te beschouwen en de eigenaardigheden van dit element te hebben doorgrond, zal men hiervoor geen vrees meer behoeven te koesteren.
Met nadruk willen we er op wijzen, dat dit boekje, de beschrijvingen van enkele slagen uitgezonderd, voor het wedstrijdzwemmen niet veel biedt. Voor hen, die hierover meer willen lezen, wordt naar de litteratuurlijst verwezen.

Zelf uw kind zwemmen leren

Schrijver: J.G. Wedel en C.J. den Hollander
Uitgever: Meander
Jaar: 1971 (2e herz. druk)
Pag’s.: 105
Afmetingen/gewicht: 19 x 12 cm. / 114 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar voorin
Beschrijving: De schrijvers willen met dit boekje de weg te wijzen van niet-zwemmen tot zwemmen met de bedoeling, dat de ouders – waar nodig – dit onderwijs zelf ter hand nemen. Dit alles met de gedachte dat er in 1971 een gebrek aan zwem- en instructiebaden was en dat meer dan de helft van de schoolgaande kinderen niet kon zwemmen. Onderdelen: Een antwoord op mogelijke vragen, Het voorbereidend zwemonderricht, De schoolslag, De enkelvoudige rugslag, Het watertrappen, springen en duiken, Examen-programma’s van de KNZB, De borstcrawl. Rijk geïllustreerd met cartoons, tekeningen en foto’s.

Zwemmen (serie: Ken uw sport)

Schrijver: Ben Planjer (Nederlandse bewerking)
Uitgever: J.F. Duwaer en zonen
Jaar: ca. 1965 (5e herziene druk)
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 13 x 19 cm. / 54 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw, kleine gebruikssporen op omslag
Beschrijving: Toen de uitgevers van dit boekje bij de K.N.Z.B. kwamen met het verzoek om medewerking bij de bewerking, heeft deze Bond geen ogenblik geaarzeld, gezien het feit, dat in de oorspronkelijke uitgave de Engelse Zwembond (A.S.A.) een groot aandeel had, terwijl bovendien de bekende trainers, de Heren L. H. Koskie, M. Madders en K. B. Martin, de inhoud hadden verzorgd, hetgeen voor ons een waarborg was van gedegenheid. Te meer heeft de K.N.Z.B. die medewerking gegeven, omdat in deze uitgave een middel kan worden gezien om jonge kinderen de liefde voor het water bij te brengen als een voorbereiding tot het zich eigen maken van de zwemkunst.
De eenvoudige oefeningen hiertoe aanbevolen, werden met succes toegepast. Het kleine kind moet vertrouwen krijgen in het water en aangezien het van nature Vrijwel drijft, is het belangrijk, dat het dit vertrouwen krijgen kan in een vertrouwde omgeving.
Is eenmaal dit vertrouwen verworven, dan kunnen de instructies tot het zich eigen maken van de verschillende zwemslagen gemakkelijker worden opgevolgd.

Zwemmen (serie: Sport in beeld)

Schrijver: Josef Giehrl en Harry Vriend (red.)
Uitgever: H. Meulenhoff
Jaar: 1983
Pag’s.: 128
Afmetingen/gewicht: 19 x 12,5 cm. / 180 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw, naam vorige eigenaar voorin.
Beschrijving: In dit aantrekkelijk uitgevoerde zweminstructieboek zult u geen zware wetenschappelijke kost vinden. Het biedt heldere informatie in woord en beeld en is bij uitstek geschikt voor: de enthousiaste recreatiezwemmers, die aan simpelweg een baantje trekken te weinig voldoening beleven; jonge sportzwemmers, die in dit boek een goede begeleiding vinden bij de start van hun zwemsportloopbaan; beoefenaars van andere sporten die zwemmen in hun trainingsprogramma hebben opgenomen; zwemleraren en trainers, voor wie dit boek de functie van ondersteunend lesmateriaal kan vervullen. Inhoud: Basiskennis, Basisvaardigheden, Techniek en praktijk: de slagen, de start en de wending, Training, Spelletjes en Zwemmend redden en EHBO.

Zwemmen (serie: Sport voor iedereen)

Schrijver: Frans Ensink
Uitgever: Kluwer
Jaar: 1968
Pag’s.: 117
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 12,5 cm. / 170gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, omslag gevlekt
Beschrijving: Iedereen wil van sport op de hoogte zijn. Niet alleen de spelregels, de records en de resultaten zijn belangrijk. In een modern sportboek ontdekt iedere lezer wel iets van zichzelf. Dat is de reden, waarom een nieuwe serie sportboeken onder de titel SPORT VOOR IEDEREEN verschijnt.

Zwemmen! De ideale sport

Schrijver: S.P.J. Borsten
Uitgever: Tweka Tricotfabrieken (reclame-uitgave)
Jaar: 1934 (3e druk)
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 15 cm. / 40 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: gebruikt en roestvlekken (vooral op omslag), naam vorige eigenaar op omslag geschreven
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Zwemmen: van hondjesslag tot crawl (weten en kunnen nr. 201)

Schrijver: Ben Planjer en Rob Kerkhoven
Uitgever: Kosmos
Jaar: 1966
Pag’s.: 54
Afmetingen/gewicht: 19 x 13,5 cm. / 102 gr.
Prijs: € 1,50
Kwaliteit: hele boek heeft waterschade en zit los in omslag (prijs en daaraan aangepast)
Beschrijving: Met dit boekje wordt beoogd het grote aantal niet-deskundige zwemsportliefhebbers enig inzicht te verschaffen in de techniek van de verschillende zwemslagen. Voor degene die zwemmen leert, wil het een begeleiding zijn op de weg van niet-zwemmer tot all-round zwemmer. De behandeling van de stof in deze gids is elementair en voor de geïnteresseerde beginner van elke leeftijd begrijpelijk, maar tevens zó uitgebreid dat ook trainers en instructeurs er hun voordeel mee zullen kunnen doen.

Zwemmen: van hondjesslag tot crawl (wenk hobbygidsen 301)

Schrijver: Ben Planjer en Rob Kerkhoven
Uitgever: Kosmos
Jaar: 1968 (2e druk)
Pag’s.: 54
Afmetingen/gewicht: 19 x 13,5 cm. / 108 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt, kleine beschadiging aan rug
Beschrijving: Met dit boekje wordt beoogd het grote aantal niet-deskundige zwemsportliefhebbers enig inzicht te verschaffen in de techniek van de verschillende zwemslagen. Voor degene die zwemmen leert, wil het een begeleiding zijn op de weg van niet-zwemmer tot all-round zwemmer. De behandeling van de stof in deze gids is elementair en voor de geïnteresseerde beginner van elke leeftijd begrijpelijk, maar tevens zó uitgebreid dat ook trainers en instructeurs er hun voordeel mee zullen kunnen doen.

Zwembadhistorie

Een tropisch paradijs in Amsterdam: een duik in het heden en het verleden van het De Mirandabad

Schrijver: Wil Swart
Uitgever: Europese Bibliotheek
Jaar: 2003
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 22 x 15 cm. / 232 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw; geschreven op binnenflap
Beschrijving: In dit boekje vindt u een uitgebreide beschrijving van het ontstaan van het zwembad en van wat er eind jaren ’70 allemaal is komen kijken bij de realisatie van het golfslag-recreatiebad. Denk bijvoorbeeld aan de enorme glazen koepel. Die is speciaal bedacht om de zwemmers het gevoel te geven buiten te zwemmen. De uit Spanje geïmporteerde palmbomen moesten de tropische sfeer compleet maken. Dat de acht bomen (waarvan de grootste 10 meter was en 7.000 kilo woog) via de koepel naar binnen getakeld moest worden, was een attractie op zich. Schrijfster Wil Swart is diep in de archieven gedoken om de historisch van het De Mirandabad boven water te krijgen. Het resultaat is ook absoluut de moeite waard. Het is meer dan alleen een historisch overzicht. U vindt er allerlei wetenswaardigheden over het bad, verhalen uit de oude doos van badmeesters, en ook een aantal trouwe bezoekers komt aan het woord.

Zwemmen in Vlaardingen: Geschiedenis van het zwemmen en de zwembaden in Vlaardingen

Schrijver: Matthijs A. Struijs
Uitgever: Stichting Zwem- en recreatiebad De Kulk
Jaar: 1997 (ter gelegenheid van de officiële opening van zwembad De Kulk)
Pag’s.: 62
Afmetingen/gewicht: 21 x 21,5 cm. / 208 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, liche vouw in omslag en sticker-restant op achterkant
Beschrijving: De zwemgeschiedenis van Vlaardingen, van het 1e bewijs uit 1653, via drijvende zweminrichtingen in havens, de oprichting van de Vlaardingsche Zwemclub (VZC), een zwembadloos tijdperk tijdens en na de oorlog, de aanleg van het Kolpabad, het Holybad en de uiteindelijke opvolger; zwem- en recreatiebad De Kulk. Voorzien van veel mooie foto’s en illustraties.

Een zwemparadijs op heilige grond: Zwemmen in Velsen, van De Put tot De Heerenduinen

Schrijver: Wim Kok
Uitgever: Gemeente Velsen
Jaar: 2003
Pag’s.: 64
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 750 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Boekje over de geschiedenis van zwemmen in Velsen, met tal van persoonlijke herinneringen en ervaringen. Voorzien van vel uniek fotomateriaal.

Zwemonderwijs/Didactiek

Aardig zwemvaardig

Schrijver: Martin Rippe (redactie)
Uitgever: Nationale Raad Zwemdiploma’s
Jaar: 1986
Pag’s.: 224
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 750 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Aardig zwemvaardig is een handboek voor iedereen die is betrokken bij het zwemonderwijs. Met de hoofdstukken: Zorg dat je (er) bij blijft, van buikzwemmen naar nationale zwemdiploma’s, Balvaardigheid, Kunstzwemmen, Nostalgische zwemslagen, Snorkelduiken, Springen, Zwemmend redden, Organisatie en diplomazwemmen.

Bewegen in het water

Schrijver: J.H.J. Schreurs
Uitgever: Van Spijk BV
Jaar: 1984
Pag’s.: 159
Afmetingen/gewicht: 22 x 15 cm. / 284 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi onbeschreven exemplaar
Beschrijving: Op de praktijk gericht leerboek voor het zwemonderwijs, met zowel prestatieve als alternatieve vormen voor school en vereniging. Het heeft als doelgroep de leraar, trainer, student en uiteraard de zwemmer.
Zwemmen is hel ingeburgerde begrip voor alles, wal mei aktiviteiten in en rond het water te maken heeft. Dit woord zwemmen wordt ook in meerdere betekenissen van het voortbewegen in het water gebruikt. In dit boek wordt daarom steeds dit ingeburgerde woord ’’Zwemmen” gebezigd, omwille van het taalgebruik. De titel ’’Bewegen in het water” geeft duidelijker aan, wat in de introductie wordt uitgewerkt. Dit boek heeft een beperkt doel. Het wil diegene die interesse hebben in het ’’Zwemgebeuren” een hulp zijn. Het is mijn intentie om vanuit aangegeven mogelijkheden en denkpatronen, de fantasie, inventiviteit en betrokkenheid van de lesgever te aktiveren. Uitdrukkelijk wil ik hier vermelden, dat dit werk een weergave is van zowel ervaringen als literatuur en kontakten met geïnteresseerden in deze materie. Aan de lezer zal de onvolkomenheid hiervan een stimulans moeten zijn om zich zelf nog beter te oriënteren en bekwamen.

Een didaktiek voor het zwemonderwijs in schoolverband

Schrijver: Onder redactie van André van der Sluis en Jan Jiskoot
Uitgever: Academie voor Lichamelijke Oefening Groningen
Jaar: 1975
Pag’s.: 252
Afmetingen/gewicht: 22 x 16 cm. / 336 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Centraal in het onderwijsgebeuren staat het pedagogisch-didaktisch handelen, met andere woorden het in de praktijk toepassen en toetsen van onderwijskundige theorie, ervaring en kennis. Het creëren, plannen, introduceren, onderhouden en evalueren van reeksen lessen neemt hierbij een belangrijke plaats in.
Het is gebleken, dat er in het schoolzwemonderwijs behoefte is ontstaan aan leerstofana- lyse, formulering van doelstellingen, differentiatie en alternatieve instruktie, maar dat er van publikaties hieromtrent nog nauwelijks of geen sprake is. Wellicht kan dit boekje dienen ter ondersteuning en hulp bieden bij het ontwikkelen daarvan.
Deze publikatie is niet bedoeld om te laten zien hoe het moet. Het materiaal is uitgewerkt door een groep docenten van twee academies voor lichamelijke opvoeding. Deze groep heeft keuzen gedaan en moeten doen. Het is beslist niet ondenkbaar dat andere docenten een andere keuze gemaakt hadden. Dat hangt niet alleen af van de situatie (andere academie, gekozen methodes, etc.) of van de praktische haalbaarheid in gegeven omstandigheden (vaardigheid van de leerlingen, mate van gemotiveerdheid van de studenten, etc.) maar ook van de opvattingen binnen een docentencorps (wat wenst men: zwemmen als deel van de lichamelijke opvoeding of klaarstomen voor diploma’s). Ten aanzien van het zwemmen in schoolverband wil het voor u liggend boekje een leidraad zijn bij de ontwikkeling van richtlijnen en aanwijzingen voor het samenstellen van (zwem)lessen.

Handboek voor de zwemonderwijzer – Leiding geven

Schrijver: Rob Kerkhoven (redactie)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1978 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 172
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 234 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Het onderdeel Leiding geven is geschreven om de toekomstige zwemonderwijzer te introduceren in de leef- en belevingswereld van de mens in zijn ontwikkelingsstadia. Daarbij is ook enige aandacht besteed aan de gehandicapte mens. Steeds heeft de praktische toepasbaarheid van de stof voorop gestaan.

Handboek voor de zwemonderwijzer – Sportgezondheidsleer

Schrijver: Rob Kerkhoven (redactie)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1978 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 80
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 234 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: In het deel Sportgezondheidsleer worden de belangrijkste aspecten van bouw en functie van het menselijk lichaam op een zo beknopt mogelijke wijze besproken. Een aantal hoofdstukken behandelt de invloeden die het zwemmen en het zwemwater op het lichaam kunnen hebben, alsmede een aantal maatregelen welke genomen kunnen worden om ongewenste gevolgen van het zwembadbezoek waar mogelijk te beperken. Daarbij is niet volstaan met het geven van een aantal simpele regels. Gepoogd is, door het geven van achtergrondinformatie, zin en onzin van maatregelen duidelijk te maken.

Hygiëne voor den zwemmeester

Schrijver: Dr. H. Peeters
Uitgever: W.E.J. Tjeenk Willink
Jaar: 1936
Pag’s.: 77
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 202 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, bevat onderstrepingen en aantekeningen
Beschrijving: Dit boekje is onderdeel van de serie Kleine Bibliotheek voor Lichamelijke Opvoeding en is geschreven om een bijdrage leveren om aanstaande zwemonderwijzers kennis bij te brengen van de hygiënische maatregelen die moeten worden getroffen bij het zwemmen en in zweminrichtingen.

Leerboek voor de zwemonderwijzer

Schrijver: J.J. Bauer en B. Verwaal
Uitgever: W. Versluys NV
Jaar: 1955
Pag’s.: 160
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15 cm. / 250 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, deel van de teksten is onderstreept
Beschrijving: Dit boekje is in de eerste plaats bestemd voor hen, die zich voorbereiden voor het onderdeel hygiëne, van het examen ter verkrijging van het diploma van Zwemonderwijzer van de K.N.Z.B. Zoals uit het opgenomen examenprogramma (zie achter in het boek) blijkt, is de omschrijving van de verschillende delen zeer vaag. De inhoud van het werkje is dan ook zo veel mogelijk in overeenstemming met wat de ervaring heeft geleerd, dat hieronder dient te worden verstaan. Ervaring, die door de schrijvers is opgedaan gedurende de vele jaren, dat zij beiden lid zijn van bovengenoemde examen-commissie. De stof is zoveel mogelijk zeer eenvoudig behandeld, zodat, naar wij hopen, ook candidaten, die weinig schoolonderwijs hebben genoten, de inhoud zullen kunnen begrijpen. Wij zijn niettemin van mening, dat dit boekje een mondelinge behandeling van de stof voor vele cursisten allerminst overbodig maakt. Er is naar gestreefd het zwemmen zoveel mogelijk centraal te stellen. Zo zal men dit werkje niet moeten zien als een biologisch leerboek. Of verwachten, dat er een volledige behandeling van de E.H.B.O. in voorkomt. Slechts wat voor de zwemmeester belangrijk is, vooral ook wat nodig is om hem zijn taak beter te doen begrijpen, is opgenomen. Naar onze mening en ook naar de mening van vele anderen, bestond er aan een dergelijk werkje grote behoefte. Vooral omdat de bestaande boekjes niet genoeg bieden of te moeilijk zijn en anderzijds omdat enkele andere boekjes, die gedeeltelijk voor dit doel geschikt waren, niet meer worden herdrukt.

Leerboek voor de zwemonderwijzer

Schrijver: J.J. Bauer en B. Verwaal, m.m.v. W. Halsema
Uitgever: W. Versluys NV
Jaar: 1970
Pag’s.: 171
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15 cm. / 250 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, enige waterschade op omslag
Beschrijving: Dit boekje is in de eerste plaats bestemd voor hen, die zich voorbereiden voor het onderdeel hygiëne, van het examen ter verkrijging van het diploma van Zwemonderwijzer van de K.N.Z.B. Zoals uit het opgenomen examenprogramma (zie achter in het boek) blijkt, is de omschrijving van de verschillende delen zeer vaag. De inhoud van het werkje is dan ook zo veel mogelijk in overeenstemming met wat de ervaring heeft geleerd, dat hieronder dient te worden verstaan. Ervaring, die door de schrijvers is opgedaan gedurende de vele jaren, dat zij beiden lid zijn van bovengenoemde examen-commissie. De stof is zoveel mogelijk zeer eenvoudig behandeld, zodat, naar wij hopen, ook kandidaten, die weinig schoolonderwijs hebben genoten, de inhoud zullen kunnen begrijpen. Wij zijn niettemin van mening, dat dit boekje een mondelinge behandeling van de stof voor vele cursisten allerminst overbodig maakt. Er is naar gestreefd het zwemmen zoveel mogelijk centraal te stellen. Zo zal men dit werkje niet moeten zien als een biologisch leerboek. Of verwachten, dat er een volledige behandeling van de E.H.B.O. in voorkomt. Slechts wat voor de zwemmeester belangrijk is, vooral ook wat nodig is om hem zijn taak beter te doen begrijpen, is opgenomen. Naar onze mening en ook naar de mening van vele anderen, bestond er aan een dergelijk werkje grote behoefte. Vooral omdat de bestaande boekjes niet genoeg bieden of te moeilijk zijn en anderzijds omdat enkele andere boekjes, die gedeeltelijk voor dit doel geschikt waren, niet meer worden herdrukt.

Levenslang zwemmen – School, Club, Vrije Tijd

Schrijver: Kristine De Martelaer en Titeke Postma
Uitgever: Publicatiefonds voor Lichamelijke opvoeding
Jaar: 1999
Pag’s.: 320
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 1210 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Basisboek voor iedereen die de zwemsport in al haar facetten wil doorgeven aan anderen. De informatie in dit boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is op een begrijpelijke wijze naar de praktijk vertaald. Het heeft als doel meer inzicht te geven in de diverse mogelijkheden van bewegen in het water, voor jong en oud, op school, in de zwemclub of in de vrije tijd. Het boek bestaat uit 4 delen, met diverse hoofdstukken per deel. Deel I: Algemene basisprincipes van aquatische activiteiten; Deel II: Diplomazwemmen – Schoolzwemmen – Clubzwemmen; Deel III: Andere aquatische activiteiten; Deel IV: Bijzondere doelgroepen.

De lichamelijke oefening bij het voortgezet onderwijs (deel 3) – Het zwemmen

Schrijver: J.P.C. Braamzeel en H. Ouwersloot
Uitgever: Dijkstra’s
Jaar: 1971 (4e druk)
Pag’s.: 102
Afmetingen/gewicht: 22 x 14 cm. / 178 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, voorzien van onderstrepingen en aantekeningen
Beschrijving: Dit boekje verschijnt in de serie De Lichamelijke Opvoeding en is bedoelt als een eenvoudige leidraad bij het geven van zwemonderwijs op scholen. De schrijvers hebben zich daarom beperkt tot het geven van techniek van de zwemslagen (starten en keren) en de leergangen, die te gebruiken zijn bij het zwemonderricht.

Praktische didactiek voor de zwemonderwijzer

Schrijver: J.J. Bauer en G.R. Dirkland
Uitgever: W. Versluys NV
Jaar: 1971 (2e druk)
Pag’s.: 70
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 13,5 cm. / 96 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar, omslag voorzien boeklon plakfolie
Beschrijving: Op het examen ter verkrijging van het diploma van ‘zwemonderwijzer’ wordt sinds korte tijd geëist, dat de kandidaten ‘enige’ kennis bezitten van pedagogiek.
Zoals dat meestal het geval is, blijkt ook hier weer (de ervaring op de examens heeft het reeds bewezen), dat het woordje ‘enige’ weinig houvast biedt voor examinatoren, opleiders en kandidaten. Vandaar dit werkje, waarin de schrijvers hebben geprobeerd bijeen te brengen wat naar hun mening tenminste aan pedagogische kennis moet worden geëist. Ze hopen, dat op deze wijze de zo hoog nodige eenheid in de opleiding zal worden bereikt.
De schrijvers hebben geenszins de pretentie om volledig te willen zijn. Vooral de op de directe praktijk gerichte pedagogiek is geaccentueerd terwijl theoretische beschouwingen zoveel mogelijk achterwege zijn gelaten. Of de schrijvers in hun opzet zijn geslaagd? Zij hopen het van harte, want het kan de zaak van goed zwemonderwijs, waaraan huns inziens nog veel mankeert, alleen maar ten goede komen.

Schwimmen met kleinen Leuten

Schrijver: Gerhard Lewin
Uitgever: Sportverlag Berlin
Jaar: 1975 (4e druk)
Pag’s.: 239
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 272 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Das Schwimmen hat einen hohen Wert für die Erziehung zu hygienischem Verhalten, zur Entwicklung allseitiger physi- scher Eigenschaften und zur Gesundheitsförderung. Tausende Werktatige erholen sich deshalb auch mit ihren Familien an den unterschiedlichsten Gewassem, gewinnen aus dem fröh- lichen Tummeln im und am Wasser neue Krafte für ihre Arbeit; denn Baden und Schwimmen föfdern Freude, Wohl- empfinden und Selbstvertrauen, vor allem aber die Sicherheit im Wasser. Oft fehlt es jedoch an geeigneter Anleitung oder genügend eigener Erfahrung, um besonders unsere Kinder methodisch richtig im Schwimmen auszubilden. Dem Wunsch von Übungsleitem, Kindergartnerinnen, Unterstufenlehrem. Studenten und Eltern nach einer praktikablen Anleitung zur Grundausbildung im Schwimmen soil mit dem vorliegenden kleinen Buch Rechnung getragen werden. Auf neuesten Erkenntnissen aufbauende Lehrweisen, in denen altersbedingte, gesundheitliche, erzieherische und sportliche Gesichtspunkte Berücksichtigung finden, werden in ihm beschrieben. Eine vollstandige und ausführliche Darstellung der verschiedensten Techniken und Lehrweisen der Schwimmarten ist dabei nicht das Anliegen dieses Buches, es soll vielmehr eine Anleitung zu zweckmafjigem und schöpferischem Handeln in der schwimmerischen Grundausbildung sein, besonders unserer Vorschulkinder. Die empfohlenen Lehrweisen und Übungsanleitungen stützen sich auf mehrjahrige wissen- schaftliche Untersuchungen und umfangreiche praktische Erfahrungen. In die vorliegende Neuauflage konnten auch Erkenntnisse aufgenommen werden, die bei Untersuchungen über die Schwimmausbildung mit Vorschulkindern unter Tiefwasserbedingungen gewonnen wurden.

Schwimmenlernen – erproben und üben (Schriftenreihe zur Praxis der Leibeserziehung und des Sports – Band 3)

Schrijver: Wilhelm Mielke
Uitgever: Verlag Karl Hofmann
Jaar: 1969 (3e druk)
Pag’s.: 49
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 100 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw, naam vorige gebruiker voorin boek
Beschrijving: Ein methodischer Leitfaden zur Lehrweise des Schwimmens bei besonderer Berücksichtigung des Unterrichtens im Lehrschwimmbecken.

Handboek voor de zwemonderwijzer: Techniek en methodiek van het zwemonderwijs

Schrijver: Rob Kerkhoven (red.)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1978 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 259
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 350 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Er zijn in zwembaden zoveel funkties ondergebracht als waarden aan het zwemmen worden toegekend. Het is een centrum voor sportieve recreatie, algemene zwemsport en topsport, maar ook doet het dienst als gezondheidsinstituut en therapieruimte en als onderwijsgebouw. Rekeninghoudend met het funktioneren binnen een dergelijk gebouw wordt de zwemonderwijzer opgeleid. Specialisatie komt nog maar zelden voor, de zwemonderwijzer moet in principe overal inzetbaar zijn.
Meer dan voorheen het geval is geweest, is men zich bewust geworden dat de stofomschrijving voor de opleiding voor beroepszwemonderwijzer voor een aantal werkvelden ontbrak of onvoldoende was. De thans gekozen opzet wijkt dan ook duidelijk af van voorgaande leerboeken. Niet zozeer is volledigheid in het presenteren van leervormen nagestreefd; veel meer echter het ontwikkelen van een juist methodisch- didaktisch inzicht. Afgeleid van funktie en doelstelling zal de zwemonderwijzer een bij iedere situatie aangepast leerplan moeten kunnen ontwikkelen.
Op technisch gebied is de omschrijving van de zwemslagen identiek aan die voor het diplomazwemmen. In afzonderlijke hoofdstukken is, gebaseerd op eerst behandelde algemene principes, een nadere analyse van de zwemslagen gemaakt.
Tot slot is aandacht besteed aan het sportzwemmen, het waterpolo, het schoonspringen, het kunstzwemmen, het zwemmend redden en de onderwatersport.

Handboek voor de zwemonderwijzer: Technische installaties

Schrijver: Rob Kerkhoven (red.)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1976
Pag’s.: 64
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 104 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Gezien de steeds toenemende vervuilingsgraad van veel oppervlaktewater, is het nog maar zelden verantwoord hierin te zwemmen. Om toch te kunnen voorzien in de stijgende behoefte aan hygiënisch betrouwbaar zwemwater, ging men ertoe over baden te bouwen met gesloten circulatiesystemen en zuiveringsinstallaties. Deze ontwikkeling zet zich nu nog in versneld tempo voort. Het spreekt voor zichzelf dat het water in deze baden aan zeer hoge eisen moet voldoen.
Theorie en praktijk van de behandeling van zwemwater zijn derhalve het werk van specialisten geworden. In grote zwembaden berust de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het zwemwater in het algemeen bij daartoe speciaal opgeleid personeel. In kleinere baden daarentegen zal dit werk meestal een deel van de taak van de zwemonderwij- zer(es) uitmaken. Om deze reden kan een uitvoerige inleiding in de behandeling van het zwemwater en de daarbij voorkomende technische installaties in de opleiding tot zwemonderwijzer(es) niet gemist worden.
In de praktijk is gebleken dat de toekomstige zwemonderwijzer(es) de basisbegrippen van de scheikunde meestal onvoldoende beheerst om dit gedeelte van de stof met succes te kunnen volgen. Om hieraan tegemoet te komen werd een hoofdstuk opgenomen waarin enkele elementaire begrippen van de scheikunde behandeld worden. Alhoewel dit hoofdstuk niet tot de examenstof behoort, is beheersing van de hierin behandelde stof noodzakelijk om de overige leerstof met succes te kunnen verwerken. Aansluitend op dit hoofdstuk wordt de meer specifieke scheikunde van het zwemwater behandeld.

Het water in!

Schrijver: Ben Planjer en Jan de Vries
Uitgever: Nederlandsche Keurboekerij NV
Jaar: 1948
Pag’s.: 249
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 578 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, boekband zit los
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Schoolzwemmen verdrinkt: Rapport over de noodzaak om het schoolzwemmen in Nederland te behouden

Schrijver: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Leraren en Onderwijzers in de Lichamelijke Opvoeding
Uitgever: Jan Luitingh Fonds
Jaar: 1986 (2e druk)
Pag’s.: 41
Afmetingen/gewicht: 23 x 16,5 cm. / 92 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: mooi exemplaar, één bladzijde gekreukt door snijfout
Beschrijving: In veel gemeenten in Nederland is als gevolg van bezuinigingsoperaties het voortbestaan van het schoolzwemmen en daarmee de zwemvaardigheid van het Nederlandse kind te discussie gekomen. Uitgaande van de stelling dat (school)zwemmen uiterst nuttig is, heeft het bestuur van de Stichting te Bevordering van het Bad- en Zwemwezen in Nederland gemeend een inventarisatie te maken, welke factoren van invloed zijn op het effect van aantasting – in wat voor vorm dan ook – van het schoolzwemmen. Te zelfder tijd deed de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Leraren en Onderwijzers in de Lichamelijke Opvoeding een onderzoek naar de zwemvaardigheid van Nederlandse schoolkinderen. Het cijfermateriaal dat uit de gehouden enquête voortvloeide, werd in het verslag van de werkgroep opgenomen. Het totaal van gegevens levert een onthutsend beeld van gebrek aan zwemvaardigheid van de Nederlandse jeugd.

Schoolzwemmen en zwemvaardigheid II

Schrijver: dr. Bart Crum
Uitgever: Stichting ter Bevordering van het Bad- en Zwemwezen in Nederland
Jaar: 1997
Pag’s.: 62
Afmetingen/gewicht: 23 x 16,5 cm. / 170 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving:

Met het rapport ‘Schoolzwemmen en zwemvaardigheid II, een kwestie van educatie en zorg’, dat thans voor u ligt, richt de werkgroep schoolzwemmen zich tot allen die verantwoordelijkheid dragen voor schoolzwemmen in het primair onderwijs.
Bij de organisaties die met elkaar de landelijke werkgroep schoolzwemmen vormen, leefde het ernstige vermoeden dat steeds minder kinderen schoolzwemmen krijgen in de basisschool.
Twee keer eerder – in 1985 en in 1991- is op initiatief van deze werkgroep de situatie van het schoolzwemmen op de Nederlandse basisscholen in kaart gebracht.
In beide onderzoeken werd tevens nagegaan hoe het ervoor stond met de zwemvaardigheid van negenjarige leerlingen. De eerste inventarisatie in 1985 brengt grote verschillen in zwemvaardigheid van negenjarigen in beeld.
Het gedegen onderzoek van 1991 bevestigt de eerdere bevindingen en vergroot het inzicht in de verschillen.
Vooral wordt duidelijk dat het verschil in elementaire zwemvaardigheid tussen so- ciaal-cultureel sterke en zwakke leerlinggroepen onaanvaardbaar groot is. Bij de invoering van de Wet op het Basisonderwijs in 1985 heeft de Rijksoverheid ervoor gekozen zwemonderwijs niet als afzonderlijk verplicht vak te vermelden. Mede als gevolg van deze beleidskeuze ontbreekt een adequate bekostigingsregeling voor zwemonderwijs op de basisschool. Ook in de kerndoelen voor het basisonderwijs, welke aangeven wat een kind op de basisschool moet leren, komt zwemmen niet meer voor.
Door het ontbreken van adequate (bekostigings-)regelingen is de positie van het zwemonderwijs in de basisschool al sinds 1985 wankel. Schoolzwemmen is volledig afhankelijk van de financiële mogelijkheden en politieke goodwill van de gemeente- en schoolbesturen.
De noodzaak, de betekenis, maar vooral de bekostiging van het schoolzwemmen zijn thema’s die met een voorspelbare regelmaat terugkeren op de agenda van gemeenteraden.

Zwemmen (Thomas – Documentatie 1)

Schrijver: drs. H.M.P.G, van der Loo (red.)
Uitgever: De Vrieseborch
Jaar: 1990 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 275
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 700 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Voor velen die zich met het leren zwemmen in school en vereniging bezighouden is de Thomas-zwemdokumentatie al jaren een veel gebruikt handboek. Een handboek dat is ontstaan omdat leerkrachten lichamelijke oefening en zwemonderwijzers veel belangstelling toonden voor de verschillende artikelen rond zwemmen, plankspringen, waterpolo en snorkelen die in Thomas hebben gestaan. Het boek is onderverdeeld in vier onderwerpen: Zwemonderwijs; Plankspringen-schoonspringen; Waterpolo en Snorkelduiken.

Zwemmen als therapie: motorische behandeling van ontwikkelingsstoornissen

Schrijver: W.P.M. Vis
Uitgever: De Tijdstroom
Jaar: 1971
Pag’s.: 180
Afmetingen/gewicht: 24 x 17 cm. / 576 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: stofomslag gehavend/ingescheurd; inhoud zo goed als nieuw
Beschrijving: Zwemmen als therapie, het benutten van de eigenschappen van het water bij de behandeling van gehandicapten, levert een bijdrage tot verzorging en genezing, die snel in belang toeneemt. De lichamelijke en psychologische vooruitgang die daarmee kan worden bereikt, verschilt sterk voor de verschillende ’tyPen’ van handicaps maar is vrijwel steeds aanwijsbaar en voelbaar.
Gesteund op een uitzonderlijk brede ervaring in het werken met kinderen met een of meer handicaps, geeft de auteur karakteristieken van de verschillende ’typen’ van handicaps in relatie tot het water en uitvoerige aanwijzingen voor essentiële punten in de aanpak van therapie en zwem- onderricht, afhankelijk van de aard van de handicap(s).
De benadering van W. P. M. Vis heeft een niet-dirigerende kwaliteit, die de gehandicapte mens ten volle in zijn mens-zijn respecteert, uitgaat van hetgeen er is aan positiefs en voortbouwt op de eigen mogelijkheden van het gehandicapte kind.
Gezien de toenemende belangstelling voor bouw en aanpassing van zwembaden voor gehandicapten bevat het boek ook een hoofdstuk over bouw, inrichting en outillage van baden. Auteur W. P. M. Vis is Halliwicktherapist, leraar pedagogiek M.O., voorzitter Nederlandse Vereniging van Zwemonderwijzers en leider van vele specialisatiecursussen.

Zwemmen en bewegen in water voor aanstaande moeders

Schrijver: Marga Grupping en Gerda Binkhorst
Uitgever: De Tijdstroom
Jaar: 1985
Pag’s.: 127
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15 cm. / 236 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, gebruikssporen in omslag, binnenkant prima, naam vorige eigenaar groot op voorkant en op binnenkant omslag
Beschrijving: Het speciale zwemuur voor aanstaande moeders is in de afgelopen jaren in snel tempo op vele plaatsen een normaal verschijnsel geworden. Zoals bij veel van deze speciale uren was ook voor dit uur weinig kennis aanwezig bij degenen, die bij de begeleiding werden betrokken. Die kennis verwerven was niet eenvoudig, want literatuur over dit onderwerp bestaat vrijwel niet.
Uit betrokkenheid met de aanstaande moeders en uit zorg over de kwaliteit van dit bijzondere uur, zijn we ons gaan bezighouden met dit onderwerp. Allereerst hebben we onze theoretische kennis gebundeld en waar mogelijk aangevuld, waarna we vervolgens met de aanstaande moeders in verschillende zwembaden praktisch bezig zijn gegaan. Onze zo verzamelde theoretische kennis en praktische ervaring hebben we neergelegd in dit boekje. We hebben het ’Zwemmen en Bewegen’ genoemd, omdat in het betreffende uur veel meer kan worden gedaan dan alleen maar zwemmen. Wij hopen, dat dit boekje als basis kan dienen voor collega’s die een dergelijke activiteit (gaan) begeleiden en ook als startpunt, van waaruit nieuwe ontwikkelingen mogelijk zullen zijn.

Zwemmen en snorkelen als spel

Schrijver: Norbert Auste
Uitgever: Strengholt
Jaar: 1981
Pag’s.: 140
Afmetingen/gewicht: 21 x 14,5 cm. / 210 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, notities op binnenzijde kaft
Beschrijving: Aan literatuur op het gebied van de zweinstructie is beslist geen gebrek.
Maar de vijfde manier van zwemmen – het duiken – wordt vaak alleen maar genoemd bij speelse methodes om aan het water te wennen en als randverschijnsel bij het zwemmen. Dat is jammer, vooral als we weten dat kinderen niet alleen graag boven maar ook onder water ravotten, in principe kan ieder kind deelnemen aan onderwater- onderricht, hoewei het verstandig blijft het even na te laten kijken door de schoolarts.
Dit boek vult de leemte op die tot nu toe bestond in de literatuur over schoolzwemmen; het houdt zich uitsluitend bezig met het zogenaamde ‘naaktduiken’ – zonder enig hulpmiddel – en het ABC-duiken met masker, snorkel en zwemvinnen.

Zwemmen na het zwemABC (sportimpuls Praktijkreeks)

Schrijver: Eric Pardon
Uitgever: Jan Luitingh Fonds
Jaar: 2003
Pag’s.: 159
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 244 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Na het behalen van de elementaire zwemdiploma’s wordt zwemmen in hoofdzaak beoefend in zwemverenigingen. Maar ook in het bewegingsonderwijs op scholen worden vormen van zwemmen bijgebracht. In dit boek wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het biedt docenten en studenten lichamelijke oefening alsmede zwemtrainers (in opleiding) een visie en veel praktijksituaties om verschillende verschijningsvormen van zwemmen bij kinderen te introduceren. Er wordt dus een brede toegankelijkheid nagestreefd. Na de elementaire zwemdiploma’s ligt er een wereld van uitnodigende zwemactiviteiten open. In dit boek zijn die geordend op basis van vijf verschijiningsvormen: Zwemmen als race, Zwemmen als show, Zwemmen als survival, Zwemmen als spel, Zwemmen als avontuur.

Zwemmen voor ouderen: in het kader van Meer Bewegen voor Ouderen

Schrijver: J.F. van den Berg, A.P. Hollander en J. Warnaar
Uitgever: De Boer, i.s.m. de KNZB
Jaar: 1980
Pag’s.: 95
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 15 cm. / 178 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, vochtvlekje onder aan alle pagina’s (niet door tekst) en naam vorige eigenaar voorin.
Beschrijving: Ofschoon de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zich ook uitstrekken tot de wereld van de oudere mens, bestaat er ten aanzien van de zich bewegende oudere mens nog slechts een zeer beperkte hoeveelheid literatuur in de combinatie van theorie en praktijk. Vooral het bewegen in water, dat helaas nog teveel wordt gezien als een ontwikkeling van zwemslagen, met als eindresultaat het behalen van een diploma, vraagt van hen die lesgeven, naast een hoeveelheid technische kennis en vaardigheid, inzicht in het totaal functioneren van de oudere mens. De belangstellende werkers(sters) in het veld van lesgeven en/of begeleiden kunnen in dit boek wellicht enige steun vinden bij het zoeken naar wegen om hun werk te verbeteren. In afzonderlijke hoofdstukken is het specifieke vakgebied geaccentueerd terwijl in de uitwerking van de lessen en door het geven van een aantal lesvoorbeelden is getracht tot een synthese te komen. Het boek bevat 3 onderdelen: De praktijk, Psychologische en agogische aspecten bij het werken met ouderen en Fysiologische achtergronden.

De Zwemonderwijzer – Theorie zwemmen (deel 2) (Officieel Leerboek voor de opleiding tot zwemonderwijzer)

Schrijver: P.V.D. Biggelaar e.a. en Rob Kerkhoven (eindredactie)
Uitgever:
Jaar: ± 1974
Pag’s.: 65
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 202 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, omslag zit deels los
Beschrijving: Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het boek De Zwemonderwijzer van M. Boon gebruikt als handboek bij opleidingen. Begin jaren ’70 werden voorbereidingen getroffen voor een geheel nieuwe opzet en uitgave. Deze geprinte uitgave lijkt onderdeel uit te maken van het voorbereidingstraject dat in 1976 resulteerde in de 5 delen Handboek voor de zwemonderwijzer. Dit deeltje omvat 3 hoofdstukken: Het zwemmen in een breder perspectief, Overwegingen die voorafgaan aan het formuleren van een moderne methode voor zwemonderwijs en Een methode voor modern zwemonderwijs.

Zwemmend redden

De gevaren der Zee voor Baders en Zwemmers

Schrijver: A.J. Meijerink
Uitgever: Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen
Jaar: 1939 (19e druk)
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 16 x 10,5 cm. / 14 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, perforatiegaten in omslag
Beschrijving: Compact boekje, geschreven in opdracht van de Nederlandschen Bond tot het Redden van Drenkelingen, om in zeer beknopte vorm te wijzen op de gevaren der Zee voor Baders en Zwemmers. In enkele bladwijzen wordt het onderwerp uitgelegd aan badgasten, kampeerders en dagjesmensen, die aan zee gewoonlijk geen tijd hebben om een uitgebreider boekje te lezen. Over de schrijver van dit boekje schreef ik eerder een uitgebreid artikel op mijn website.

Handleiding Zwemmend Redden

Schrijver: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen
Uitgever: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen
Jaar: 1966 en 1968 (8e en 9e druk beschikbaar)
Pag’s.: 103
Afmetingen/gewicht: 19 x 13,5 cm. / 174 gr.
Prijs: € 3,50 per stuk
Kwaliteit: gebruikt, soms omslag wat los, inhoud goed
Beschrijving: Uitgebreide handleiding met alle aspecten rond hetzwemmend redden: Daar weerklinkt de noodkreet van een drenkeling. En GIJ moogt dan niet werkeloos blijven toezien. Dat is ook niet nodig, want vrijwel iedereen kan de behulpzame hand bieden. Of men de zwemkunst machtig is of niet, doet niets ter zake, mits men de nodige voorzorgen voor zichzelf treft. Natuurlijk is het redden van drenkelingen eenvoudiger als men zelf kan zwemmen; wanneer men daarboven over de theoretische kennis beschikt en de praktische vaardigheid in het zwemmend redden heeft verworven, zal het redden van een drenkeling geen onoverkomelijke moeilijkheden bieden.
Daartegenover mag men zijn leven niet nodeloos in gevaar brengen en uit dit oogpunt is men er toe gekomen enige wenken samen te stellen die er toe zullen moeten leiden de eigen redding (en we denken daarbij aan te water gereden auto’s) en het redden van anderen tot een zo hoog mogelijk nuttig effect op te voeren.
Spontaan helpen is een eerste vereiste; elke seconde aarzelen is kostbaar, kan een mensenleven kosten en veroorzaakt leed. Toch mogen bij een snel handelen nimmer bepaalde voorzorgsmaatregelen achterwege worden gelaten. Dit zal hij de behandeling van de meest voorkomende gevallen van te water geraken, duidelijk worden gemaakt.
Zo zal men er steeds aan moeten denken, dat een op de wal gehaalde drenkeling nog verdere hulp behoeft. Vandaar dat de eerste handeling zal zijn het wegzenden van één der omstanders met de opdracht te zorgen voor de komst van een medicus, eerste hulp met beademingsapparatuur, dekens, enz. In bepaalde gevallen zal men ook geestelijke hulp moeten laten halen.

Handleiding Zwemmend Redden

Schrijver: Reddingsbrigade Nederland (KNBRD)
Uitgever: Reddingsbrigade Nederland (KNBRD)
Jaar: 2004 (15e druk, 4e oplage)
Pag’s.: 192
Afmetingen/gewicht: 29,5 x 21 cm. / 730 gr.
Prijs: € 3,50 per stuk
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Voor je ligt de nieuwe bondshandleiding Zwemmend redden van Reddingsbrigades Nederland. Deze handleiding helpt je op weg om op een veilige manier zwemmend redden te leren. Het was alweer in 1986 dat de vorige druk van de handleiding uitkwam. Je kunt je wel voorstellen dat er in de tussentijd veel is veranderd. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende technieken voor het zwemmend redden verbeterd. Over alle nieuwe ontwikkelingen lees je nu in de nieuwe handleiding. We raden je dan ook af om nog de oude handleiding te gebruiken, want dan mis je een heleboel. Maar pas op: dat geldt alleen voor het gedeelte ‘binnenwater’. Het gedeelte ‘zee’ is nog niet aangepast. Daarvoor kun je voorlopig dus nog wel in de oude handleiding terecht.
Veel mensen hebben zich ingespannen om er een goed boek van te maken, met veel oefenstof om zwemmend redden te leren. Wij hebben er vertrouwen in dat de oefenstof in deze handleiding Zwemmend redden ervoor zorgt dat de veiligheid aan en in het water groter wordt. In het bijzonder levert de handleiding een bijdrage aan het redden van drenkelingen.

Leert zwemmend redden

Schrijver: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen
Uitgever: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen
Jaar: 1966
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 19 x 13 cm. / 36 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Beknopte handleiding over zwemmend redden met veel aandacht voor de behandeling van verschillende vervoers- en bevrijdingsgrepen en eerste hulp aan drenkelingen.

Vragen en antwoorden ten dienste van het reddend zwemmen

Schrijver: C. van Gelderen
Uitgever: Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen
Jaar: 1941 (2e druk)
Pag’s.: 58
Afmetingen/gewicht: 21 x 13,5 cm. / 78 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: omslag beschadigd en los van inhoud, doorhalingen met pen in voorwoord
Beschrijving: De practijk heeft bewezen, dat éénheid betreffende vragen stellen en de beantwoording daarvan van zeer groot nut is, en ook de leek in staat stelt een juist inzicht te krijgen, in wat van een goede redder op theoretisch gebied mag worden verlangd.
Dit is aanleiding, dat deze vragen en antwoorden het licht zien.
Met nadruk wordt er op gewezen, dat de Bondshandleiding en brochures, uitgegeven door den Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen, het aangewezen studiemateriaal is voor hen, die zich in het Reddend Zwemmen wenschen te bekwamen. Teneinde deze studie te vergemakkelijken, is dit werkje samengesteld. Het spreekt vanzelf, dat deze vragen en antwoorden zo beknopt mogelijk zijn weergegeven en geen aanspraak maken op volledigheid.

Overige zwemonderwerpen

Aqua Sportief : Theorie en praktijk van Aqua jogging, Aqua fitness, Aqua robics en nog veel meer

Schrijver: André van der Sluis en Bart Dikkeboer
Uitgever: Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ)
Jaar: 1993
Pag’s.: 160
Afmetingen/gewicht: 21 x 29,7 cm. / 662 gr.
Prijs: € 6,00
Kwaliteit: mooi exemplaar, gebruikssporen
Beschrijving: Aqua Sportief gaat over sportieve lichamelijke activiteiten in het water. Sportieve activiteiten in het water – met behulp van speciale hulpmiddelen -, als ondiep water – met behulp van speciale hulpmiddelen-, als in ondiep water kunnen worden uitgevoerd en die we samen gemakshalve Aquasport noemen. Deel A gaat over de effecten n methoden van Aquasport in diep water. In deel B ‘Aquasport in ondiep water’ worden zowel Aquarobics als eenvoudige fitness-oefeningen gepresenteerd. In deel C, het laatste deel, worden speciale groepen besproken, die voordelen van Aquasport kunnen hebben. Er worden oefensuggesties gegeven voor Aquatherapie ten behoeve van mensen met bepaalde, eenvoudige klachten, zoals knieklachten en lage rugklachten. Aquasport kan op hen een positieve invloed hebben, waardoor de klachten verminderen.

Snorkelen voor beginners

Schrijver: J.F.M. van Schalen
Uitgever: Hollandia Sport en Lichamelijke Opvoeding
Jaar: 1980
Pag’s.: 260
Afmetingen/gewicht: 19 x 13 cm. / 36 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: mooi exemplaar, zwarte veeg op omslag
Beschrijving: In dit eerste deel van Snorkelen worden onderwijsgevenden op weg geholpen met basistechnieken en een royaal aantal ondersteunende speelse oefenvormen.
Het geheel wordt gecompleteerd met een waardebepaling van het snorkelonderwijs, een materiaalbeschrijving, de noodzakelijke veiligheidsaspecten en een stukje didactiek.
Overigens is snorkelduiken nu niet bepaald een sport, die je zomaar even uitvoert. Een snorkelproject’ eisteen grondige voorbereiding, juist omdat snorkelonderwijs op geen enkele wijze te vergelijken is met welke vorm van bewegingsonderwijs ook. Daarom is ook een hoofdstuk gewijd aan het voorbereiden en opzetten van een snorkelcursus. Geïllustreerd met foto’s en tekeningen.

Zwem en blijf fit: Trimprogramma voor volwassenen

Schrijver: KNZB
Uitgever: KNZB
Jaar: 1982
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 50 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Dit programma is opgesteld om een leidraad te zijn bij het samenstellen van een trimprogramma in het zwembad. De lezer krijgt geen kant en klare lessen aangeboden, maar een hulpmiddel om zelf je eigen programma, afhankelijk van jouw specifieke situatie, op te stellen. Het programma richt zich op de doelgroep volwassenen ± 20-60 jaar, die minimaal in het bezit zijn van een zwemdiploma A.

Zweminrichtingen: Hygiënische wenken voor bouw en exploitatie

Schrijver: Dr. P. Spaander
Uitgever: Kosmos
Jaar: 1944
Pag’s.: 91
Afmetingen/gewicht: 24,5 x 16 cm. / 306 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, perforatiegaten in omslag
Beschrijving: Dit boek is geschreven voor allen, die met de problemen van het zwemwater en de zweminrichting in aanraking komen, hetzij voor het maken van plannen, voor het leiden van de exploitatie of voor het toezicht. De schrijver behandelt deze problemen op duidelijke en overzichtelijke wijze en beschrijft tevens wat er in Nederland op dit gebied reeds tot stand is gebracht. Het boek omvat 5 onderdelen: Inleiding, De watervoorziening van gesloten inrichtingen, Over de bouw en de ligging van zweminrichtingen, De technische installatie en Over de eisen, aan zwemwater te stellen. Voorzien van foto’s en tekeningen.

Zwemmen (AO Reeks nr. 815)

Schrijver: M.J. Andriani Engels
Uitgever: Stichting IVIO
Jaar: 1960
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 18 x 12 cm. / 22 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt, notities op binnenzijde kaft
Beschrijving: Beknopte beschrijving van de geschiedenis van het zwemmen met nadruk op de situatie in Nederland. Met veel foto’s en illustraties.