Te Koop

Op deze pagina vind je zo’n 50 boeken die ik dubbel in mijn collectie heb. In veel gevallen meerdere keren aangeschaft, maar soms ook van schenkingen. Deze boeken bied ik te koop aan. De inkomsten gebruik ik om de hostingkosten van deze website (deels) mee te betalen en om nieuwe materialen aan te schaffen.

Staat van de boeken

Ik heb geprobeerd de kwaliteit en de inhoud van de boeken zo goed mogelijk te omschrijven. Meestal zijn ze gebruikt, wat betekent dat er duidelijke gebruikssporen zijn en dat de boeken in sommige gevallen zijn voorzien van aantekeningen en/of een naam. Dit staat steeds duidelijk bij de boeken aangegeven. Vergeleken met andere aanbieders zijn de meeste exemplaren gunstig geprijsd. Ik hoop vooral andere belangstellenden voor zwemmen en de zwemsport blij te maken.

Aanschaf en verzending

Alle genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten via PostNL. Stuur mij bij interesse even een bericht met daarin het gewenste boek/de gewenste boeken en ook je adresgegevens. Je ontvangt van mij dan een bericht terug met de totale kosten en de betalingsgegevens. Na betaling ontvang je een bericht waarmee je de verzending kunt volgen.

Overtollige zwemboeken aanbieden

Heb je boeken over zwemmen waar je van afwilt? Laat het mij dan vooral weten! Stuur dan bij voorkeur een bericht met titelgegevens/beschrijving en foto’s. Ik vergoed sowieso altijd de verzendkosten. Indien je een vergoeding voor de boeken wilt, zet dan een voorstel voor een bedrag in het bericht. Biedt liever geen recente studieboeken tegen betaling aan.

Handig gerubriceerd

Om gemakkelijker door het aanbod te kunnen zoeken, heb ik de boeken in categorieën ingedeeld. Je kunt ook direct op de gewenste categorie klikken:

(Auto)biografieën

Beter

Schrijver: Maarten van der Weijden
Uitgever: Ambo
Jaar: 2009
Pag’s.: 259
Afmetingen/gewicht: 21 x 13,5 cm / 376 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Maarten geeft alles

Schrijver: Laura Huisman met Maarten van der Weijden e.a.
Uitgever: Maarten van der Weijden Foundation
Jaar: 2019
Pag’s.: 94
Afmetingen/gewicht: 24,5 x 17,5 cm / 402 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Onder de oppervlakte: het opzienbarende verhaal van een achtvoudig Olympisch kampioen

Schrijver: Michael Phelps i.s.m. Brian Cazeneuve
Uitgever: Tirion Sport
Jaar: 2005
Pag’s.: 192
Afmetingen/gewicht: 23 x 15,5 cm. / 350 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Jeugd- en kinderboeken

Barbie geeft zwemles

Schrijver: n.b. Tekeningen: n.b.
Uitgever: VNU
Jaar: 1999
Pag’s.: 42
Afmetingen/gewicht: 24 x 16,5 cm. / 214 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Tijdens haar vakantie wordt Barbie gevraagd om in te vallen voor een zieke zwemleraar. Dat doet Barbie natuurlijk graag. Ze krijgt daarbij hulp van haar vrienden die zwemspelletjes en -wedstrijden organiseren, terwijl Barbie de zwemlessen verzorgt. Ondertussen ontdekt Barbie op het strand een koffer met geld van een bankoverval. Uiteraard wordt de dader gepakt.

Bo en Lars zwemmen af (Klavertje Twee-serie)

Schrijver: Claudia de Boer Tekeningen: Els van Egeraat
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1998
Pag’s.: 29
Afmetingen/gewicht: 21 x 16,5 cm. / 192 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Vandaag mogen Bo en Lars afzwemmen. Bo klimt op het startblok. Lars staat achter haar. Hij wiebelt steeds heen en weer. “Heb je soms de kriebels?” vraag Bo. “Echt niet!” zegt Lars. “Iedereen klaar?” roept de badjuf. “Dan gaan we nu beginnen”. Boekje met erg leuke tekeningen. Geschikt voor kinderen met niveau AVI M4. Er bestaat ook een boekje Bo en Lars op zwemles (hier niet te koop).

In het diepe

Schrijver: Hans Kuyper Tekeningen: Alice Hoogstad
Uitgever: Leopold
Jaar: 2013 (3e druk)
Pag’s.: 23
Afmetingen/gewicht: 22 x 15,5 cm. / 172 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Hans gaat naar zwemles. Marijn kan al zwemmen. “Ik durf van de duikplank,” zegt ze. Hans durft dat niet. Maar hij gaat toch. De plank wiebelt heel erg… Niveau: AVI M4.

Jannie’s vrolijke zwemclub

Schrijver: Annie de Man Tekeningen: Nans van Leeuwen
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1958 (4e druk)
Pag’s.: 128
Afmetingen/gewicht: 20 x 15 cm. / 248 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, rug zit beetje los, op schutblad naam vorige eigenaar
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Liselotje gaat naar zwemles

Schrijver: Marianne Busser en Ron Schröder Tekeningen: Dagmar Stam
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Jaar: 2003 (4e druk)
Pag’s.: 24
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 20,5 cm. / 212 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Liselotje en de koning gaan varen. Plotseling valt de koning in het water. “Stommerd!” roept de koning kan niet zwemmen. Daarom moeten Liselotje en de koning meteen naar zwemles. Zouden ze het leren? Een vrolijk voorleesboek over zwemles!

Mark en Mieke leren zwemmen (Mark en Mieke serie)

Schrijver: Els Stam Tekeningen: M. en G. Gray
Uitgever: Mulder en Zoon
Jaar: 1979
Pag’s.: 42
Afmetingen/gewicht: 20 x 13,5 cm. / 154 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar op schutblad
Beschrijving: Mark en Mieke zijn buurkinderen en gaan samen op zwemles. Als ze uiteindelijk genoeg hebben geoefend mogen ze diplomazwemmen. Dit boekje is geschreven voor beginnende lezers. Tussen lange woorden staan verbindingsstreepjes om het lezen te vergemakkelijken. Met veel typisch jaren ’70 illustraties.

Morgen mag ik in het diepe…

Schrijver: Carry Slee Tekeningen: Dagmar Stam
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Jaar: 1999 (16e druk)
Pag’s.: 64
Afmetingen/gewicht: 23,5 x 13,5 cm. / 134 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Iris en Michiel gaan op zwemles en vinden dat heel spannend. Iris denkt dat zwemmen zo geleerd is, ze wil tijdens de eerste les al bijna in het diepe springen! Haar tweelingbroertje Michiel is heel wat voorzichtiger… Maar allebei gaan ze met sprongen vooruit. In hun enthousiasme geven ze hun pop en beer zwemles in de badkuip – met name de beer kan daar niet zo goed tegen – en slepen ze oma en opa mee naar het zwembad. Die kunnen prima zwemmen, ook al hebben ze het op een heel andere manier geleerd. Opa leert Iris zelfs duiken. En dan komt de grote dag dat Iris en Michiel mogen afzwemmen voor hun allereerste diploma… Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar.

Piet leert zwemmen (serie: Prettig lezen)

Schrijver: D.A. Cramer-Schaap Tekeningen: M. Bosch-van Drakestein
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1936
Pag’s.: 62
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 284 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, rug kapot/gescheurd en ontbreekt gedeeltelijk (prijs hieraan aangepast). Op schutblad namen vorige gebruiker + Ex Libris. Sommige tekeningen zijn ingekleurd.
Beschrijving: Als Piet 7 jaar is, gaan veel van zijn vriendjes op zwemles. Eigenlijk vindt hij het erg eng. Hij verzint daarom allerlei smoezen om maar niet het water in te hoeven. Maar zwemmen is op school het gesprek van de dag. Een groot deel van de klas mag al afzwemmen. In de zomervakantie gaat Piet alleen met de trein om te gaan logeren bij zijn opa en oma in Oosterbeek. Voor het slapen gaan vertelt opa een verhaal over het schip waarmee hij naar Indië is gevaren. Tijdens de reis redt 1 van de matrozen een andere matroos die niet kan zwemmen. Dan komt Piet in eenzelfde situatie terecht en realiseert hij zich dat leren zwemmen nog zo gek niet is.

Waterkoorts

Schrijver: Mary Heylema Tekeningen: Gitte Spree
Uitgever: Querido
Jaar: 2015
Pag’s.: 114
Afmetingen/gewicht: 22 x 16 cm. / 330 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Tijn en zijn vriend Elton willen helden worden. Net als de man uit de film die met een krokodil vecht en mensen uit het water redt. Maar daarvoor moeten de jongens eerst leren zwemmen. Samen natuurlijk, je weet nooit hoe groot krokodillen in het echt zijn. Elton vindt zwemles geweldig, maar bij Tijn lukt het minder goed. Het zwembadwater stinkt, zijn vingers rimpelen gek en onder water raakt hij de weg kwijt. Tijn is bang dat hij nooit verder komt dan badje 2. Kan hij dan wel een held worden? Mary Heylema schreef een herkenbaar verhaal over leren zwemmen, om voor te lezen vanaf 5 jaar of om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

De zenuwslopende zwemvierdaagse (Detectivebureau Iris en Ko – Case: 004)

Schrijver: Bert Wiersema Tekeningen: Wendelien van den Erve
Uitgever: Columbus
Jaar: 2008
Pag’s.: 85
Afmetingen/gewicht: 22 x 16 cm. / 276 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Koos laat zich door Iris en zijn vader overhalen om mee te doen met de zwemvierdaagse. Maar wat heeft hij er diep in zijn hart een hekel aan! Op de 1e dag gaat het al mis: de jongens uit zijn klas pesten hem in de kleedkamer. En als na het zwemmen de kleren van Peter door het hele kleedhok liggen, krijgt Koos natuurlijk de schuld… Dat laat hij niet op zich zitten. Hij heeft niet voor niets samen met Iris een detectivebureau. Koos bedenkt een slim plan om erachter te komen wie de kleren elke avond door elkaar gooit. Helaas krijgt ook een slimme detective veel tegenslagen te verwerken. Koos en Iris gaan door tot ze álle raadsels hebben opgelost. Maar… ze hebben maar 4 dagen om de dader te vinden! Niveau: AVI M6.

Zwemclub De Dolfijn wordt kampioen (Zonnebloemserie)

Schrijver: Henriëte Kan Tekeningen: Herry Behrens
Uitgever: Kluitman
Jaar: 1987 (2e druk)
Pag’s.: 123
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 214 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige gebruiker op schutblad
Beschrijving: Al weken trainen de vriendinnen van zwemclub De Dolfijn vol enthousiasme voor de komende grote internationale zwemwedstrijden. Het lukt vooral de sportieve Paulien om steeds betere zwemtijden neer te zetten. Vol verwachting vertrekt de hele zwemclub naar de wedstrijden. Maar wat is er aan de hand? Want 5 minuten voor het startsein zijn Charlotte, Marleen en Paulien nog niet in het zwembad aanwezig…

De zwemkampioene

Schrijver: R. Basterd Tekeningen: H.G.M. Behrens
Uitgever: Jongland
Jaar: ± 1967
Pag’s.: 142
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 286 gr.
Prijs: € 4,00
Kwaliteit: gebruikt, rug klein stukje ingescheurd en uit 1e pagina ontbreekt deel (tekst is uiteraard wel compleet)
Beschrijving: Emmy Ringers heeft nog nooit van zwemmen gehouden en als op school bekend gemaakt wordt, dat er op de zaterdag voor Pinksteren zwemwedstrijden gehouden zullen worden, is ze daar helemaal niet gelukkig mee. Zoals alle meisjes heeft ook Emmy op school onder haar medeleerlingen meer of minder sympathieke jongens en meisjes. Marijke van der Maas plaagt haar altijd, maar Ronald Bastiaanse biedt haar zijn hulp aan om te trainen voor de zwemwedstrijden, en dankzij deze hulp slaagt ze er zowaar in de wedstrijd te winnen. Tot slot sluit ze zelfs vriendschap met Marijke.

Jubilea verenigingen

1893-1968 De Drietand: Jubileumuitgave van de Zaandamse zwemclub Neptunus met de damesafdeling De Waterlelie

Schrijver: Rob van den Dobbelsteen
Uitgever: Zaandamse Zwemclub Neptunus-Waterlelie
Jaar: 1968
Pag’s.: 28
Afmetingen/gewicht: 15,5 x 20,5 cm. / 68 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; inhoud zit ‘op z’n kop’ in de band
Beschrijving: Boekje, aangeboden door het bestuur van de Zaandamse zwemclub Neptunus-Waterlelie,vanwege het 75-jarig bestaan van deze vereniging op 7 juli 1968. In het boekje staan verschillende verhalen en anekdotes uit het 75-jarig bestaan van de club, vergezeld door veel unieke foto’s.

100 jaar Arnhemsche Zwemclub 1882-1982

Schrijver: Chris v.d. Burg en Elso Post
Uitgever: AZC Arnhem
Jaar: 1982
Pag’s.: 56
Afmetingen/gewicht: 22 x 21 cm. / 176 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Historisch overzicht van 100 jaar AZC 1882, voorzien van veel fotomateriaal.

25 jaar De IJsselmeeuwen Zutphen

Schrijver: Koos Kemperman
Uitgever: De IJsselmeeuwen
Jaar: 1989
Pag’s.: 35
Afmetingen/gewicht: 15 x 21 cm. / 82 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Een beknopte geschiedenis van jaar tot jaar van 25 jaren De IJsselmeeuwen uit Zutphen, een fusievereniging van DJK en Neptunus. Daarnaast aandacht voor legende Dick Volkers, Accommodaties, Waterpolo, Zwemmen, CREZ-zwemmen, Kunstzwemmen, Het jeugdbestuur en Redactie De IJsselmeeuwen. Voorzien van de nodige foto’s.

25 jaren DZC

Schrijver: J. Holmarkt van Dijkerhof en J.P. van Twist
Uitgever: DZC Merwede
Jaar: 1947
Pag’s.: 93
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 27 cm. / 380 gr.
Prijs: € 15,00
Kwaliteit: gebruikt; mooi exemplaar
Beschrijving: Fraai herdenkingsboek met veel persoonlijke verhalen, een chronologisch overzicht van 25 jaar DZC Merwede. Verschillende foto’s en portrettengalerijen van zwemmers, bestuurders, ereleden e.d.

’t Berenvelletje 1946-1986: 40 jaar Edese Zwem- en Poloclub Polar Bears

Schrijver: Wim Kok, Simon van den Bent en Henk Dirkse
Uitgever: EZ&PC Polar Bears
Jaar: 1986
Pag’s.: 124
Afmetingen/gewicht: 21 x15 cm. / 196 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt; naam vorige eigenaar voorin boekje
Beschrijving: Fraai herdenkingsboekje uitgegeven bij de gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Polar Bears. Verslag van jaar tot jaar, voorzien van veel fotomateriaal.

Driekwart eeuw Jonge Kampioen 1892-1967

Schrijver: Lou Westrust
Uitgever: DJK Amsterdam
Jaar: 1967
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 15 cm / 78 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; voorkant beschreven en voorzien van kleine sticker. Enkele onderstrepingen met pen
Beschrijving: Globaal overzicht in het wel en wee van de club in de nu achter haar liggende periode, zowel in sportief als in organisatorisch opzicht en niet alleen in eigen kring, maar ook daarbuiten. Met veel persoonlijke verhalen en foto’s

Jubileumboek samengesteld tgv het 75 jarig jubileum van Zwem- en Polocub Neptunus Arnhem 1912-1987

Schrijver: Puck de Voogd
Uitgever: Neptunus Arnhem
Jaar: 1968
Pag’s.: 78
Afmetingen/gewicht: 30,5 x 21,5 cm / 520 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: gebonden boek met originele schutblad, gebruikt; mooi exemplaar
Beschrijving: Historisch overzicht van 75jaar Neptunus Arnhem, met veel fotomateriaal.

Jubileumnummer V.Z.V. Revue

Schrijver: Mej. J. Ligthart, W. Hamers en S. Wolthuizen
Uitgever: VZV
Jaar: 1968
Pag’s.: 13
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 17,5 cm / 48 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt; voorkant beschreven en voorzien van kleine sticker
Beschrijving: Een boekje met foto’s en verhalen over de geschiedenis van 40 jaar Velser Zwemvereniging.

Natando 50 jaar 1946-1996

Schrijver: Marijke Verheijen-Kuster
Uitgever: Natando
Jaar: 1996
Pag’s.: 51
Afmetingen/gewicht: 29,5 x 21 cm. / 146 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Historisch overzicht van 50 jaar RKZV Natando in Oosterbeek. Voorzien van veel foto’s.

Nereus 50 jaar 1912-1962

Schrijver: B. Exalto-Schipper, W. Exalto, C. Husslage en W. Goedhart
Uitgever: Nereus Zaandam
Jaar: 1962
Pag’s.: 32
Afmetingen/gewicht: 23,5 x 16,5 cm. / 96 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt; voorkant geknakt, voorzien van kleine sticker en doorboord met perforator (niet door tekst). In boek staan aantal onderstrepingen met pen
Beschrijving: Een boekje met veel foto’s foto’s en verhalen over de geschiedenis van 50 jaar Nereus Zaandam.

VZV vijftig jaar 1928-1978: de geschiedenis van de Velser Zwemvereniging

Schrijver: Mariska Hammerstein
Uitgever: VZV
Jaar: 1978
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 144 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt; omslag is gekreukt
Beschrijving: Een boekje boordevol foto’s en verhalen die een mooi beeld schetsen van 50 jaar Velser Zwemvereniging.

Synchroonzwemmen en schoonspringen

We gaan kunstzwemmen!

Schrijver: A. Strubbe
Uitgever: KNZB (i.s.m. Commissie Kunstzwemmen)
Jaar: 1959
Pag’s.: 65
Afmetingen/gewicht: 18,5 x 12 cm. / 86 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt, voorzien van stempel en namen vorige eigenaren.
Beschrijving: Dit boekje was hoofdzakelijk bestemd voor die verenigingen, die nog met kunstzwemmen moesten beginnen. De behandelde oefenstof gaat daarom tot een bepaalde hoogte, die voor beginners evenwel nog ver genoeg reikt. Aan de orde komen onderwerpen als: Ontstaan en ontwikkeling, Kosten, Muziektheorie, Organisatie, Verzorging trainingen, Oefeningen, Samenstellen van een uitvoering, Voorbeelden op muziek, Technische instelling, Aanwijzingen bij het geven van een show en De wedstrijd. Voorzien van een aantal foto’s.

Waterpolo

Dakloos in Athene

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: HNP
Jaar: 1998
Pag’s.: 74
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 102 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Net als in Sydney en Salt Lake City heeft Hans Nieuwenburg ook in Athene weer columns geschreven vaan www.sport.nl, de website van NOC*NSF. Niet alleen over de medaillewinnaars, maar ook over de ‘verliezers’. Over de minder getalenteerden, de randzaken en -figuren van deze Spelen.

Gehannes ’98 (sport-columns)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: HNP
Jaar: 1998
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 124 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Licht-satirische sportcolumns van een schrijvende waterpoloër uit het Gelders Dagblad (periode ’96, ’97 en ’98). Uit dit boekje blijkt tevens dat Nieuwenburg in de afgelopen jaren heel wat keertjes getwijfeld heeft over het al dan niet voortzetten van zijn internationale waterpolo-carrière.

Jofele jottum (waterpolo-verhalen)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: Veenman Drukkers ism HNP
Jaar: 1996
Pag’s.: 75
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 98 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Jofele jotum is een eerbetoon aan de vrijwilligers, die het voortbestaan van een sportclub voor eeuwig garanderen. Het is tevens een ode aan zijn eigen heren 1 van Polar Bears, die een hoog Jottum-gehalte heeft.

Lake Zeist (waterpolo-columns)

Schrijver: Hans Nieuwenburg
Uitgever: Veenman Drukkers ism HNP
Jaar: 1995
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 13 x 20 cm. / 120 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Nieuwenburg beschrijft het wel en wee van een waterpolo-international die hunkert naar resultaten en erkenning. In Lake Zeist trainen de Nederlandse-waterpolomannen zich het apezuur om hun droom te verwezenlijken; een Olympische medaille tijdens de Spelen van Atlanta ’96.

Waterpolo: Een handboek voor trainer, coach en speler

Schrijver: Christ van Lint
Uitgever: De Vrieseborch
Jaar: 1977
Pag’s.: 192
Afmetingen/gewicht: 24 x 16 cm. / 316 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Werkstuk in boekvorm, geschreven voor toenmalige Opleiding van Sportleiders in Overveen. Doel was om met het werkstuk het waterpolospel naar een hoger niveau te brengen.

Wedstrijdzwemmen

Hoe leer ik snelzwemmen? Moderne zwemmethode

Schrijver: Mw, M. Braun en W.J. Rijsterborgh
Uitgever: H.J.W. Becht
Jaar: 1934
Pag’s.: 31
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 14,5 cm. / 80 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt en licht gekreukt, omslag gevlekt
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Over zwemmen : de beroemde Australische coach van onze Nederlandse zwemploeg

Schrijver: Forbes Carlile
Uitgever: Ad. M.C. Stok Forum Boekerij
Jaar: ± 1964
Pag’s.: 269
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 454 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: gebruikt, stofomslag is beschadigd/ingescheurd
Beschrijving: Forbes Carlile was in de jaren ’50 van de vorige eeuw succesvol coach van de Australische zwemploeg. In 1960 was hij in Rome wetenschappelijk adviseur van de Australische zwemmers bij de Olympische Spelen. Als coach van de Nederlandse zwemmer kreeg hij bekendheid door het enorme succes van dit zwemteam tijdens de Europese Kampioenschappen van 1962. In dit boek zijn de ervaringen van 20 jaar zwemsport vastgelegd. Technieken van vooraanstaande zwemmers worden erin geanalyseerd en besproken. Carlile laat een nieuw en fris geluid horen op het gebied van de zwemtechnieken en training en biedt daarvoor ontwerpen voor trainingsprogramma’s, informatie ten aanzien van de techniek van alle slagen, hoe topprestaties te bereiken, dieet enz. enz. Bovendien schenkt de schrijver ons een interessant inzicht in zijn werk op het gebied van de lichamelijke testing en leiding, een terrein waarop hij waardevolle wetenschappelijke bijdragen heeft geleverd.

Swimming

Schrijver: R.J.H. Kiphuth
Uitgever: Nicholas Kaye
Jaar: 1949
Pag’s.: 116
Afmetingen/gewicht: 19 x 12,5 cm. / 180 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Why this book on swimming? It certainly seems that the field has been well covered in all of its phases of aquatic activity. Having this in mind, the writer has been reluctant to attempt any addition to the work already done. However, publishers who are forever sirens waylaying the unsuspecting, helped give the writer the idea that, as a result of his experience in competitive swimming over the years, especially with large groups in college and with Olympic and international teams, there might be a word or 2 that he could contribute to the knowledge of competitive swimming. It’s the writer’s hope that the young coach, teacher or competitive swimmer may here find an idea or 2 that may be of some help. Contents: History, Physical equipment and tests, Exercises, Into the water, The middle stage, General programma of speed and pace and Training.

Zelfinstructie (Zelf zwemmen leren etc.)

Zelf uw kind zwemmen leren

Schrijver: J.G. Wedel en C.J. den Hollander
Uitgever: Meander
Jaar: 1971 (2e herz. druk)
Pag’s.: 105
Afmetingen/gewicht: 19 x 12 cm. / 114 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar voorin
Beschrijving: De schrijvers willen met dit boekje de weg te wijzen van niet-zwemmen tot zwemmen met de bedoeling, dat de ouders – waar nodig – dit onderwijs zelf ter hand nemen. Dit alles met de gedachte dat er in 1971 een gebrek aan zwem- en instructiebaden was en dat meer dan de helft van de schoolgaande kinderen niet kon zwemmen. Onderdelen: Een antwoord op mogelijke vragen, Het voorbereidend zwemonderricht, De schoolslag, De enkelvoudige rugslag, Het watertrappen, springen en duiken, Examen-programma’s van de KNZB, De borstcrawl. Rijk geïllustreerd met cartoons, tekeningen en foto’s.

Zwemmen (serie: Sport in beeld)

Schrijver: Josef Giehrl en Harry Vriend (red.)
Uitgever: H. Meulenhoff
Jaar: 1983
Pag’s.: 128
Afmetingen/gewicht: 19 x 12,5 cm. / 180 gr.
Prijs: € 2,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw, naam vorige eigenaar voorin.
Beschrijving: In dit aantrekkelijk uitgevoerde zweminstructieboek zult u geen zware wetenschappelijke kost vinden. Het biedt heldere informatie in woord en beeld en is bij uitstek geschikt voor: de enthousiaste recreatiezwemmers, die aan simpelweg een baantje trekken te weinig voldoening beleven; jonge sportzwemmers, die in dit boek een goede begeleiding vinden bij de start van hun zwemsportloopbaan; beoefenaars van andere sporten die zwemmen in hun trainingsprogramma hebben opgenomen; zwemleraren en trainers, voor wie dit boek de functie van ondersteunend lesmateriaal kan vervullen. Inhoud: Basiskennis, Basisvaardigheden, Techniek en praktijk: de slagen, de start en de wending, Training, Spelletjes en Zwemmend redden en EHBO.

Zwemmen! De ideale sport

Schrijver: S.P.J. Borsten
Uitgever: Tweka Tricotfabrieken (reclame-uitgave)
Jaar: 1934 (3e druk)
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 15 cm. / 40 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: gebruikt en roestvlekken (vooral op omslag), naam vorige eigenaar op omslag geschreven
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Zwemmen: van hondjesslag tot crawl (wenk hobbygidsen 301)

Schrijver: Ben Planjer en Rob Kerkhoven
Uitgever: Kosmos
Jaar: 1968 (2e druk)
Pag’s.: 54
Afmetingen/gewicht: 19 x 13,5 cm. / 108 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt, kleine beschadiging aan rug
Beschrijving: Met dit boekje wordt beoogd het grote aantal niet-deskundige zwemsportliefhebbers enig inzicht te verschaffen in de techniek van de verschillende zwemslagen. Voor degene die zwemmen leert, wil het een begeleiding zijn op de weg van niet-zwemmer tot all-round zwemmer. De behandeling van de stof in deze gids is elementair en voor de geïnteresseerde beginner van elke leeftijd begrijpelijk, maar tevens zó uitgebreid dat ook trainers en instructeurs er hun voordeel mee zullen kunnen doen.

Zwembadhistorie

Een tropisch paradijs in Amsterdam: een duik in het heden en het verleden van het De Mirandabad

Schrijver: Wil Swart
Uitgever: Europese Bibliotheek
Jaar: 2003
Pag’s.: 96
Afmetingen/gewicht: 22 x 15 cm. / 232 gr.
Prijs: € 10,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw; geschreven op binnenflap
Beschrijving: In dit boekje vindt u een uitgebreide beschrijving van het ontstaan van het zwembad en van wat er eind jaren ’70 allemaal is komen kijken bij de realisatie van het golfslag-recreatiebad. Denk bijvoorbeeld aan de enorme glazen koepel. Die is speciaal bedacht om de zwemmers het gevoel te geven buiten te zwemmen. De uit Spanje geïmporteerde palmbomen moesten de tropische sfeer compleet maken. Dat de acht bomen (waarvan de grootste 10 meter was en 7.000 kilo woog) via de koepel naar binnen getakeld moest worden, was een attractie op zich. Schrijfster Wil Swart is diep in de archieven gedoken om de historisch van het De Mirandabad boven water te krijgen. Het resultaat is ook absoluut de moeite waard. Het is meer dan alleen een historisch overzicht. U vindt er allerlei wetenswaardigheden over het bad, verhalen uit de oude doos van badmeesters, en ook een aantal trouwe bezoekers komt aan het woord.

Een zwemparadijs op heilige grond: Zwemmen in Velsen, van De Put tot De Heerenduinen

Schrijver: Wim Kok
Uitgever: Gemeente Velsen
Jaar: 2003
Pag’s.: 64
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 750 gr.
Prijs: € 7,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Boekje over de geschiedenis van zwemmen in Velsen, met tal van persoonlijke hereinneringen en ervaringen. Voorzien van vel uniek fotomateriaal.

Zwemonderwijs/Didactiek

Aardig zwemvaardig

Schrijver: Martin Rippe (redactie)
Uitgever: Nationale Raad Zwemdiploma’s
Jaar: 1986
Pag’s.: 224
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 750 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Aardig zwemvaardig is een handboek voor iedereen die is betrokken bij het zwemonderwijs. Met de hoofdstukken: Zorg dat je (er) bij blijft, van buikzwemmen naar nationale zwemdiploma’s, Balvaardigheid, Kunstzwemmen, Nostalgische zwemslagen, Snorkelduiken, Springen, Zwemmend redden, Organisatie en diplomazwemmen.

Bronnenboeken Bewegingsonderwijs voor de Basisschool (deel 5) – Zwemmen

Schrijver: Harm Drenth, Fré van Geldorp, Chris Mooij (eindredactie en Peter Verberne
Uitgever: Bekadidact ism Instituut voor Leerplanontwikkeling (SLO)
Jaar: 1989
Pag’s.: 136
Afmetingen/gewicht: 25 x 17,5 cm. / 330 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, voorzien van onderstrepingen en enkele aantekeningen
Beschrijving: Het Bronnenboek Zwemmen geeft praktijksuggesties en planningsvoorbeelden voor het schoolzwemmen. Groepsleerkrachten kunnen de zwemleerkrachten bij verschillende taken ondersteunen. Daarvoor moeten zij op de hoogte zijn van de lesplanning en is er behoefte aan meer achtergrondinformatie over het zwemonderwijs, vooral om het begrip voor wat er in een zwemles aan de orde komt te vergroten. Het boek bevat een schat aan informatie over verschillende zwemactiviteiten en fungeert tevens als naslagwerk.

Een didaktiek van het zwemmen

Schrijver: André van der Sluis en Jan Jiskoot (redactie)
Uitgever: De Vrieseborch
Jaar: 1993 (4e druk)
Pag’s.: 472
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 16 cm. / 1070 gr.
Prijs: € 6,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Centraal in het onderwijsgebeuren staat het pedagogisch-didaktisch handelen, met andere woorden het in de praktijk toepassen en toetsen van onderwijskundige theorie, ervaring en kennis. Het creëren, plannen, introduceren, onderhouden en evalueren van reeksen lessen neemt hierbij een belangrijke plaats in. Het is gebleken, dat er in het schoolzwemonderwijs behoefte is ontstaan aan leerstofanalyse, formulering van doelstellingen, differentiatie en alternatieve instructie, maar dat er van publicaties hieromtrent nog nauwelijks of geen sprake is. Het hier gebruikte materiaal is uitgewerkt door een groep docenten van drie academies voor lichamelijke opvoeding. Deze groep heeft uiteraard uit veel onderwerpen een keuze moeten maken. Het is niet ondenkbaar dat andere personen een .andere keuze gemaakt hadden; dit zal niet alleen van de situatie afhangen (andere academie, gekozen methodes, e.a.) of van de praktische haalbaarheid in gegeven omstandigheden (vaardigheid van leerlingen, mate van gemotiveerdheid van de studenten, e.d.) maar ook van de opvattingen binnen een docentencorps. Ten aanzien van het zwemmen in schoolverband wil het voor u liggend boek een leidraad zijn bij de ontwikkeling van richtlijnen en aanwijzingen voor het samenstellen van (zwem-)lessen. Wij stellen ons voor dat dit boek als uitgangspunt kan dienen bij het realiseren van onderwijsleersituaties. En wij hopen dat de door ons gekozen vorm zal leiden tot verbetering/aanvulling en dat zij zal bijdragen tot verdieping van het inzicht in deze materie, zowel van de zijde der docenten als van die der studenten, die een eigen verantwoordelijkheid hebben en een eigen keus uit de geboden stof kunnen maken.

Drijfnat: Voortgezet zwemmen (Praktijkreeks Bewegingsonderwijs 12-16)

Schrijver: Cor Bouma, Berend Brouwer, Otto Engels, Kees Faber, Dic Houthoff, Frank Lambert, Chris Mooij
Uitgever: Bekadidakt
Jaar: 1991
Pag’s.: 127 + losse poster Overleven te water
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 1210 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Wat kan ik doen in die korte lestijd die overblijft tussen het reizen, omkleden enz.? Hoe kan ik nu zwemles geven aan mijn leerlingen met al die andere mensen eromheen? Wat kan ik meer doen dan de zwemslagen van de leerlingen verbeteren en ze baantjes laten trekken? Stel je je ook deze vragen? Dan is Drijfnat een boek voor jou! Dit onderwijsleerpakket biedt elke docent legio mogelijkheden om het zwemonderwijs op school meer inhoud te geven. Daarbij is Drijfnat zo geschreven dat ook docenten met beperkte praktische mogelijkheden (tijd en ruimte) allerlei aanwijzingen kunnen vinden om hun zwemlessen te verrijken.

Handboek voor de zwemonderwijzer – Leiding geven

Schrijver: Rob Kerkhoven (redactie)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1978 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 172
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 234 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: Het onderdeel Leiding geven is geschreven om de toekomstige zwemonderwijzer te introduceren in de leef- en belevingswereld van de mens in zijn ontwikkelingsstadia. Daarbij is ook enige aandacht besteed aan de gehandicapte mens. Steeds heeft de praktische toepasbaarheid van de stof voorop gestaan.

Handboek voor de zwemonderwijzer – Sportgezondheidsleer

Schrijver: Rob Kerkhoven (redactie)
Uitgever: Educaboek
Jaar: 1978 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 80
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 234 gr.
Prijs: € 3,00
Kwaliteit: gebruikt
Beschrijving: In het deel Sportgezondheidsleer worden de belangrijkste aspecten van bouw en functie van het menselijk lichaam op een zo beknopt mogelijke wijze besproken. Een aantal hoofdstukken behandelt de invloeden die het zwemmen en het zwemwater op het lichaam kunnen hebben, alsmede een aantal maatregelen welke genomen kunnen worden om ongewenste gevolgen van het zwembadbezoek waar mogelijk te beperken. Daarbij is niet volstaan met het geven van een aantal simpele regels. Gepoogd is, door het geven van achtergrondinformatie, zin en onzin van maatregelen duidelijk te maken.

Hygiëne voor den zwemmeester

Schrijver: Dr. H. Peeters
Uitgever: W.E.J. Tjeenk Willink
Jaar: 1936
Pag’s.: 77
Afmetingen/gewicht: 20 x 14 cm. / 202 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, bevat onderstrepingen en aantekeningen
Beschrijving: Dit boekje is onderdeel van de serie Kleine Bibliotheek voor Lichamelijke Opvoeding en is geschreven om een bijdrage leveren om aanstaande zwemonderwijzers kennis bij te brengen van de hygiënische maatregelen die moeten worden getroffen bij het zwemmen en in zweminrichtingen.

Levenslang zwemmen – School, Club, Vrije Tijd

Schrijver: Kristine De Martelaer en Titeke Postma
Uitgever: Publicatiefonds voor Lichamelijke opvoeding
Jaar: 1999
Pag’s.: 320
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 1210 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Basisboek voor iedereen die de zwemsport in al haar facetten wil doorgeven aan anderen. De informatie in dit boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is op een begrijpelijke wijze naar de praktijk vertaald. Het heeft als doel meer inzicht te geven in de diverse mogelijkheden van bewegen in het water, voor jong en oud, op school, in de zwemclub of in de vrije tijd. Het boek bestaat uit 4 delen, met diverse hoofdstukken per deel. Deel I: Algemene basisprincipes van aquatische activiteiten; Deel II: Diplomazwemmen – Schoolzwemmen – Clubzwemmen; Deel III: Andere aquatische activiteiten; Deel IV: Bijzondere doelgroepen.

De lichamelijke oefening bij het voortgezet onderwijs (deel 3) – Het zwemmen

Schrijver: J.P.C. Braamzeel en H. Ouwersloot
Uitgever: Dijkstra’s
Jaar: 1971 (4e druk)
Pag’s.: 102
Afmetingen/gewicht: 22 x 14 cm. / 178 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, voorzien van onderstrepingen en aantekeningen
Beschrijving: Dit boekje verschijnt in de serie De Lichamelijke Opvoeding en is bedoelt als een eenvoudige leidraad bij het geven van zwemonderwijs op scholen. De schrijvers hebben zich daarom beperkt tot het geven van techniek van de zwemslagen (starten en keren) en de leergangen, die te gebruiken zijn bij het zwemonderricht.

Schwimmenlernen – erproben und üben (Schriftenreihe zur Praxis der Leibeserziehung und des Sports – Band 3)

Schrijver: Wilhelm Mielke
Uitgever: Verlag Karl Hofmann
Jaar: 1969 (3e druk)
Pag’s.: 49
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 100 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: zo goed als nieuw, naam vorige gebruiker voorin boek
Beschrijving: Ein methodischer Leitfaden zur Lehrweise des Schwimmens bei besonderer Berücksichtigung des Unterrichtens im Lehrschwimmbecken.

Het water in!

Schrijver: Ben Planjer en Jan de Vries
Uitgever: Nederlandsche Keurboekerij NV
Jaar: 1948
Pag’s.: 249
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 578 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, boekband zit los
Beschrijving: Een uitgebreide samenvatting vind je hier op mijn website.

Zwemmen (Thomas – Documentatie 1)

Schrijver: drs. H.M.P.G, van der Loo (red.)
Uitgever: De Vrieseborch
Jaar: 1990 (2e gewijzigde druk)
Pag’s.: 275
Afmetingen/gewicht: 22,5 x 15,5 cm. / 700 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, mooi exemplaar
Beschrijving: Voor velen die zich met het leren zwemmen in school en vereniging bezighouden is de Thomas-zwemdokumentatie al jaren een veel gebruikt handboek. Een handboek dat is ontstaan omdat leerkrachten lichamelijke oefening en zwemonderwijzers veel belangstelling toonden voor de verschillende artikelen rond zwemmen, plankspringen, waterpolo en snorkelen die in Thomas hebben gestaan. Het boek is onderverdeeld in vier onderwerpen: Zwemonderwijs; Plankspringen-schoonspringen; Waterpolo en Snorkelduiken.

Zwemmen met baby’s: Theorie en praktijk van het zwemmen met kinderen tot twee jaar

Schrijver: Anja van Raam en Peter Verberne
Uitgever: Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ)
Jaar: 1996
Pag’s.: 120
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 506 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Jaren geleden zijn pioniers in het zwemonderwijs aan de slag gegaan om het zwemmen met baby’s te ontwikkelen. Na aanvankelijk onbegrip is het zwemmen met baby’s in het werkveld nog niet zo heel groot en zeker niet wijd verbreid. Juist voor het bevorderen van kwaliteit is het de NRZ een genoegen om dit boek als daadwerkelijke bijdrage voor betrokkenen uit te mogen geven. Het gaat om de theorie en de praktijk van het zwemmen met kinderen tot 2 jaar. Het is een aantrekkelijk vakboek geworden met technische tekeningen en cartoons. Een praktijkgericht boek bedoeld voor leidinggevenden bij het zwemonderwijs en zwemleerkrachten belast met de begeleiding van het zwemmen met baby’s.

Zwemmen na het zwemABC (sportimpuls Praktijkreeks)

Schrijver: Eric Pardon
Uitgever: Jan Luitingh Fonds
Jaar: 2003
Pag’s.: 159
Afmetingen/gewicht: 21 x 15 cm. / 244 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: zo goed als nieuw
Beschrijving: Na het behalen van de elementaire zwemdiploma’s wordt zwemmen in hoofdzaak beoefend in zwemverenigingen. Maar ook in het bewegingsonderwijs op scholen worden vormen van zwemmen bijgebracht. In dit boek wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het biedt docenten en studenten lichamelijke oefening alsmede zwemtrainers (in opleiding) een visie en veel praktijksituaties om verschillende verschijningsvormen van zwemmen bij kinderen te introduceren. Er wordt dus een brede toegankelijkheid nagestreefd. Na de elementaire zwemdiploma’s ligt er een wereld van uitnodigende zwemactiviteiten open. In dit boek zijn die geordend op basis van vijf verschijiningsvormen: Zwemmen als race, Zwemmen als show, Zwemmen als survival, Zwemmen als spel, Zwemmen als avontuur.

Zwemmen, slagen en vaardigheden

Schrijver: Ton van Eerden, Martin Rippe en Patrick Tummers
Uitgever: Angerenstein
Jaar: 2005, 2e herziene druk
Pag’s.: 152
Afmetingen/gewicht: 24 x 16,5 cm. / 430 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, naam vorige eigenaar voorin.
Beschrijving: Met dit boek willen we (toekomstige) sport- en bewegingsleiders de basistheorie aanreiken van zwemslagen en zwemvaardigheden.
Voor voor sportbegeleiders is zwemmen belangrijk. Ze houden toezicht bij zwemrecreatie in binnen- en buitenwater. Ze verzorgen zwemlessen. En, zwemmen vormt een noodzakelijke basis voor andere studierichtingen. Daarbij kun je denken aan vakken als Bewegen en hulp verlenen, Recreatie, Vorming, Buitensport, Kano, etc. Natuurkundige wetmatigheden zijn belangrijk om het zwemmen te kunnen begrijpen. Daarom vormt dit thema een belangrijk deel van het boek. Indeling:
Hoofdstuk 1: zwemmotieven en de wijze waarop zwemdiploma’s in Nederland georganiseerd zijn; Hoofdstuk 2: zwemmen in water, waarbij wordt ingegaan op eigenschappen van water en enkele natuurkundige wetmatigheden die belangrijk bij het zwemmen; Hoofdstuk 3 t/m 7: de vijf elementaire zwemslagen. Het tweede deel van het boek behandelt de volgende zwemvaardigheden: onder water zwemmen; starten; keren; balvaardigheid; snorkelduiken; springen; synchroonzwemmen; zwemmend redden.

Zwemmen voor ouderen: in het kader van Meer Bewegen voor Ouderen

Schrijver: J.F. van den Berg, A.P. Hollander en J. Warnaar
Uitgever: De Boer, i.s.m. de KNZB
Jaar: 1980
Pag’s.: 95
Afmetingen/gewicht: 21,5 x 15 cm. / 178 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, vochtvlekje onder aan alle pagina’s (niet door tekst) en naam vorige eigenaar voorin.
Beschrijving: Ofschoon de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zich ook uitstrekken tot de wereld van de oudere mens, bestaat er ten aanzien van de zich bewegende oudere mens nog slechts een zeer beperkte hoeveelheid literatuur in de combinatie van theorie en praktijk. Vooral het bewegen in water, dat helaas nog teveel wordt gezien als een ontwikkeling van zwemslagen, met als eindresultaat het behalen van een diploma, vraagt van hen die lesgeven, naast een hoeveelheid technische kennis en vaardigheid, inzicht in het totaal functioneren van de oudere mens. De belangstellende werkers(sters) in het veld van lesgeven en/of begeleiden kunnen in dit boek wellicht enige steun vinden bij het zoeken naar wegen om hun werk te verbeteren. In afzonderlijke hoofdstukken is het specifieke vakgebied geaccentueerd terwijl in de uitwerking van de lessen en door het geven van een aantal lesvoorbeelden is getracht tot een synthese te komen. Het boek bevat 3 onderdelen: De praktijk, Psychologische en agogische aspecten bij het werken met ouderen en Fysiologische achtergronden.

De Zwemonderwijzer – Theorie zwemmen (deel 2) (Officieel Leerboek voor de opleiding tot zwemonderwijzer)

Schrijver: P.V.D. Biggelaar e.a. en Rob Kerkhoven (eindredactie)
Uitgever:
Jaar: ± 1974
Pag’s.: 65
Afmetingen/gewicht: 30 x 21 cm. / 202 gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, omslag zit deels los
Beschrijving: Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het boek De Zwemonderwijzer van M. Boon gebruikt als handboek bij opleidingen. Begin jaren ’70 werden voorbereidingen getroffen voor een geheel nieuwe opzet en uitgave. Deze geprinte uitgave lijkt onderdeel uit te maken van het voorbereidingstraject dat in 1976 resulteerde in de 5 delen Handboek voor de zwemonderwijzer. Dit deeltje omvat 3 hoofdstukken: Het zwemmen in een breder perspectief, Overwegingen die voorafgaan aan het formuleren van een moderne methode voor zwemonderwijs en Een methode voor modern zwemonderwijs.

Overige zwemonderwerpen

De gevaren der Zee voor Baders en Zwemmers

Schrijver: A.J. Meijerink
Uitgever: Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen
Jaar: 1939 (19e druk)
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 16 x 10,5 cm. / 14 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, perforatiegaten in omslag
Beschrijving: Compact boekje, geschreven in opdracht van de Nederlandschen Bond tot het Redden van Drenkelingen, om in zeer beknopte vorm te wijzen op de gevaren der Zee voor Baders en Zwemmers. In enkele bladwijzen wordt het onderwerp uitgelegd aan badgasten, kampeerders en dagjesmensen, die aan zee gewoonlijk geen tijd hebben om een uitgebreider boekje te lezen. Over de schrijver van dit boekje schreef ik eerder een uitgebreid artikel op mijn website.

Zwemmen (serie: Sport voor iedereen)

Schrijver: Frans Ensink
Uitgever: Kluwer
Jaar: 1968
Pag’s.: 117
Afmetingen/gewicht: 19,5 x 12,5 cm. / 170gr.
Prijs: € 3,50
Kwaliteit: gebruikt, omslag gevlekt
Beschrijving: Iedereen wil van sport op de hoogte zijn. Niet alleen de spelregels, de records en de resultaten zijn belangrijk. In een modern sportboek ontdekt iedere lezer wel iets van zichzelf. Dat is de reden, waarom een nieuwe serie sportboeken onder de titel SPORT VOOR IEDEREEN verschijnt.

Zwemmen (AO Reeks nr. 815)

Schrijver: M.J. Andriani Engels
Uitgever: Stichting IVIO
Jaar: 1960
Pag’s.: 16
Afmetingen/gewicht: 18 x 12 cm. / 22 gr.
Prijs: € 2,50
Kwaliteit: gebruikt, notities op binnenzijde kaft
Beschrijving: Beknopte beschrijving van de geschiedenis van het zwemmen met nadruk op de situatie in Nederland. Met veel foto’s en illustraties.

Zwemmen in Vlaardingen: Geschiedenis van het zwemmen en de zwembaden in Vlaardingen

Schrijver: Matthijs A. Struijs
Uitgever: Stichting Zwem- en recreatiebad De Kulk
Jaar: 1997 (ter gelegenheid van de officiële opening van zwembad De Kulk)
Pag’s.: 62
Afmetingen/gewicht: 21 x 21,5 cm. / 208 gr.
Prijs: € 5,00
Kwaliteit: gebruikt, liche vouw in omslag en sticker-restant op achterkant
Beschrijving: De zwemgeschiedenis van Vlaardingen, van het 1e bewijs uit 1653, via drijvende zweminrichtingen in havens, de oprichting van de Vlaardingsche Zwemclub (VZC), een zwembadloos tijdperk tijdens en na de oorlog, de aanleg van het Kolpabad, het Holybad en de uiteindelijke opvolger; zwem- en recreatiebad De Kulk. Voorzien van veel mooie foto’s en illustraties.