Leestijd: 2 minuten
Bas en Brit: naar het zwembad

Het boekje Bas en Brit: naar het zwembad is geschreven door Marian van Gog en geïllustreerd door Saskia Halfmouw. Het verscheen in 2007 bij Uitgeverij Kluitman en is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar (niveau AVI M3/E3, oude AVI 2). Het is onderdeel van een serie.

Bas en Brit gaan naar het zwembad. Het is best druk. Voor in de rij staan hun vrienden Jef en Els. Snel gaan ze erbij staan zodat ze vlug naar binnen kunnen.

Als ze uitgekleed zijn gaan hun spullen in een kluisje. Bas, Brit en Jet gaan alvast naar het bad. Daar vinden ze op de vloer een mapje met geld  en pasjes erin. De eigenaar is nergens te vinden. Ze hebben ook geen zin om het mapje direct naar de kassa te brengen, dus legt Bas het mapje op de bank.

Ze gaan lekker zwemmen en denken niet meer aan het mapje. Als ze uit het water komen willen ze een ijsje, maar dat mag niet van mama. Het mapje ligt nog steeds op de bank. Ook de badjuf zegt dat ze het naar de kassa moeten brengen.

Onderweg vragen ze aan iedereen of ze een mapje kwijt zijn, maar het mapje is van niemand. Dan komt er een jongen naar hen toe, die zegt dat het mapje van hen is. Brit vertrouwt het niet en vraagt hem wie er op de foto staat die in het mapje zit. Daarop heeft hij geen antwoord, dus gaan ze het mapje naar de kassa brengen.

Bij de kassa staat een man die zegt dat hij een mapje met geld kwijt is. De man is erg bij dat hij het mapje terug heeft. Hij wil ze een beloning geven, maar dat willen de kinderen niet, hoewel… Even later komen ze de zwemzaal in met elk een heerlijk ijsje.