Zwembaden
Hieronder vind je boeken over zwembaden
Buitenzwembaden open tijdens lockdown 2020-2021
Leestijd: 3 minuten Een overzicht inclusief plattegrond van alle buitenbaden die tijdens de tweede lockdown in de winter van 2020-2021 in Nederland geopend zijn.
Van water naar theater: 100 jaar theaterzwembad De Regentes
Leestijd: 14 minuten Theaterzwembad De Regentes bestaat 100 jaar. Aan de hand van het verschenen jubileumboek schetst dit artikel een beeld van de opkomst van het zwemmen in Den Haag, de uitdaging van het stichten en exploiteren van een bad- en zweminrichting en de belangrijke maatschappelijke rol van De Regentes in de Haagse gemeenschap.
Zaankanters massaal op excursie naar Sportfondsenbad-Oost
Leestijd: 8 minuten In de jaren ’30 was het volstrekt normaal om in grote groepen op excursie te gaan naar Sportfondsenbad-Oost, Nederlands eerste overdekte Sportfondsenbad in Amsterdam. Zo kon men het wonder van een door spaarders gefinancierd zwembad met eigen ogen te zien. Zaanlanders pakten hun bezoek in 1932 groots aan. Ze namen massaal de Sportfondsentrein.
Wageningers wachtten tweeëntwintig jaar op een overdekt zwembad
Leestijd: 12 minuten 22 jaar na de eerste plannen kwam eindelijk het overdekte Sportfondsenbad Wageningen gereed en kon er het hele jaar worden gezwommen. In dit artikel lees je waarom dat zo lang duurde.
Het Amsterdamse Sportfondsen-Natuurbad was tevens de allereerste Nederlandse kunstijsbaan
Leestijd: 7 minuten In 1934 werd besloten Sportfondsenbad-Oost in Amsterdam uit te breiden met een natuurbad, dat in de winter functioneerde als de 1e kunstijsbaan in Nederland.
Het Spaardersbad: van zwembad tot wooncomplex (met prijslijst ±1960)
Leestijd: 15 minuten In 1939 wordt in Gouda na vele jaren sparen het Spaardersbad opgeleverd. Tachtig jaar later is het zwembad verbouwd tot wooncomplex.
Jan Pott en Suzanne Odijk – ‘Daar heb ik nog…’ : 65 jaar Sportfondsenbad Rotterdam-Noord (2002)
Leestijd: 11 minuten Dit zwembad, in de volksmond beter bekend als het Van Maanenbad, is al ruim 80 jaar beeldbepalend in de Rotterdamse wijk Bergpolder. In deze uitgave uit 2002 vind je een beschrijving van de bouw van het zwembad en haar latere gebruikers.
Jan Eijken en Willem van der Ende – Het meer van Te Werve : Honderd jaar water in De Put (2011)
Leestijd: 11 minuten Dit boek geeft een uitgebreide historische beschrijving van honderd jaar water in meer van Te Werve in Rijswijk, met speciale aandacht voor zwembad De Put.
H.J. Broers – Beschrijving der zwem- en bad-inrigting te Utrecht (1846)
Leestijd: 18 minuten In 1843 werd de eerste openbare zweminrichting van Nederland in Utrecht gebouwd. Dit boekje uit 1846 diende als wegwijzer voor toekomstige inrichtingen.
Stoop’s bad Bloemendaal : kort historisch overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van bad- en zweminrichtingen – Ed. Cuypers (1923)
Leestijd: 20 minuten Eduard Cuypers, de architect van Stoop’s bad beschrijft in deze uitgave naast de geschiedenis van het baden uitgebreid over de inrichting van het in 1921 geopende zwembad.
De slag om het zwembad: Geschiedenis van het Dordtse Wantijbad – Remy Balistreri (2014)
Leestijd: 15 minuten Dit boekje wordt ingeleid met een voorwoord van Erik van Heijningen, een vroege ochtendzwemmer. Daarnaast was hij namens de VVD van 1998 tot 2003 wethouder in Dordrecht en is hij oud-voorzitter van DZC Merwede. Tegenwoordig is hij voorzitter van de KNZB. Van Heijningen vertelt over de geschiedenis en het belang van zwemmen in het waterrijke Dordrecht.
Gemeentelijke Overheid en Zondagssluiting Zwembaden – Stichting Reformatorische Publikatie (1971)
Leestijd: 4 minuten Boekje uit 1971 waarin gepleit wordt voor de zondagse zwembadsluiting vanuit Christelijke overwegingen.