Leestijd: 2 minuten
Autobiografie over zwemmer Maarten van der Weijden

Als bij Maarten van der Weijden in 2001 acute lymfatische leukemie wordt geconstateerd begint er een uiterst onzekere periode in het leven van de open water zwemmer. Zijn overlevingskansen worden geschat op 30 tot 50%.

In de autobiografie Beter, die verscheen op 27 augustus 2009, vertelt Maarten van der Weijden op uiterst nuchtere wijze over de behandeling van zijn leukemie aan de hand van de verschillende chemokuren die hij moet ondergaan. Tussen de verschillende behandelingen door praat hij openhartig over de moeizame relatie met zijn ouders; terwijl Maarten volledig wil inzetten op het open water zwemmen, hamert zijn vader eindeloos over studeren en een toekomstige carrière. Zo groeien ze steeds verder uit elkaar.

Het boek geeft een intiem beeld van wat kankerpatiënten doormaken. Het leven hangt verschillende malen aan een spreekwoordelijke zijden draad. Gedurende dit zware proces overlijden er ook nog eens verschillende medepatiënten van Maarten. Het zijn vooral ook die mensen waarover Maarten in het boek vertelt. Ze hebben allemaal een geheel eigen manier om met hun ziekte om te gaan. Ze hebben veel steun aanelkaar en er ontstaan hechte vriendschappen.

Gelukkig loopt het, na een lange revalidatie, goed af met Maarten. Hij gaat langzaam aan weer actief zwemmen en ook weer deelnemen aan internationale wedstrijden. Als hij hoort dat de 10 km open water zwemmen in 2008 aan het Olympische sportprogramma wordt toegevoegd, lijkt hij nog maar één doel voor ogen te hebben: Olympisch kampioen worden. Hiervoor wordt alles opzij gezet, zelfs zijn vriendin Daisy. Maarten ligt of in het zwembad of in z’n hoogtetentje. Gelukkig weten we inmiddels allemaal dat deze opofferingen niet voor niets zijn geweest.

Door de combinatie van gedetailleerde verslagen over zijn behandeling, gecombineerd met flash backs uit zijn jeugd en de lange weg naar de Olympische titel, verveelt het boek geen moment. Het boek is dan ook absoluut een aanrader.
Maarten heeft een eigen website, waar je ook het boek kunt bestellen. Je krijgt dan een gesigneerd exemplaar toegestuurd (dat had ik eerder moeten weten)! Ook is Maarten actief op Twitter onder de naam @mvdweijden.

Afbeelding: website Maarten van der Weijden