Leestijd: 2 minuten
Ingang van het Zuiderbad (Door Ilonamay – Eigen werk, CC BY-SA 3.0)

Het gebouw waar later het Amsterdamse Zuiderbad, op de hoek van de Hobbemastraat en de Hobbemakade in 1912 in gevestigd zou worden, kende eerst een aantal andere functies. Het werd oorspronkelijk in 1897 in gebruik genomen als grootste overdekte rijwielschool van Nederland. Na een faillissement werd er een showroom in gevestigd.

Professor Otto Lanz van de Universiteit van Amsterdam vond destijds dat er vanwege hygiëne en een betere weerstand van de bevolking behoefte was aan een nieuw zwembad. Het duurde tot 23 maart 1912 totdat het gebouw als Zuiderbad werd geopend.

Diploma Zuiderbad
Verbouwing van het Zuiderbad (Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam)

Omdat het gebouw niet gebouwd is als zwembad werd het waterbassin met 700.000 liter water als het ware op de vloer gezet en moeten bezoekers eerst de trap op om in het zwembad te komen. Het scheelde niet veel of het bad was in de loop van vorige eeuw afgebroken. Toch is het gelukt om het gebouw te restaureren, waarbij een hoop oorspronkelijke details behouden zijn gebleven. Enkele prachtige foto’s van het interieur vind je op de website van het zwembad.

Over de diploma-eisen bij het diploma wordt niet meer vermeld dat de ontvanger de zwemproef met goed gevolg heeft afgelegd. Wel wordt genoemd dat het bad destijds de Grootste Overdekte Zwemschool ter Wereld was.

Ook beschikbaar op deze website zijn de afbeeldingen met beschrijving van een prijslijst uit 1941.

Overzicht Interieur Zuiderbad (foto Beeldbank Stadsarchief Amsterdam)