Dit 48-pagina’s tellende boekje kreeg je in 1966 kado bij een minimale besteding van 10 gulden bij Albert Heijn. Volgens een advertentie uit die periode is dit boekje in een oplage van maar liefst 250.000 exemplaren gedrukt. Diezelfde advertentie rept over:
Onmisbare informatie voor wie gemakkelijk en met kennis van zaken de wedstrijden op de tv wil volgen of wil bijwonen. 48 pagina’s met onder andere: korte historie van de Europese Kampioenschappen, wat u moet weten van zwemmen, schoonspringen en waterpolo, het dagelijkse programma, en de handige tabellen om de resultaten bij te houden. Met vele leuke foto’s.
Het is wel duidelijk dat Erica Terpstra is gestrikt om, ongeveer gelijktijdig met het verschijnen van haar autobiografie Zwemmen om van te watertanden, de voorkant te sieren en een inleiding te schrijven. Wie haar hiervoor genoemde boek heeft gelezen herkent haar schrijfwijze. Ook hier schrijft Terpstra – net zoals bij haar bezoeken aan 2 Olympische Spelen.
Grootste Nederlandse sportevenement sinds 1928
De Europese Kampioenschappen werden van 20 t/m 27 augustus 1966 gehouden in zwemstadion Den Hommel in Utrecht. Het is na de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam het grootste sportevenement wat in Nederland gehouden wordt. Tv-kijkers en radioluisteraars kunnen dit sportevenement thuis volgen en de resultaten ervan vastleggen in dit boekje. Uiteraard zorgen dagbladen enkele dagen van tevoren voor bijvoorbeeld de serie-indelingen. Die gegevens kan de bezitter van dit boekje dan op de juiste plek invullen.
Voorwoord voorzitter Stichting Europese Kampioenschappen
Naast de inleiding van Terpstra is er een voorwoord van de voorzitter van de Stichting Europese Kampioenschappen, K. Anthoni, die dit evenement samen met de KNZB organiseert. De KNZB benadrukt nog eens dat zij nog steeds als hoogste doel heeft: IEDERE NEDERLANDER ZWEMMER.
In 40 jaren van Boedapest naar Utrecht
Dit hoofdstuk vormt een opsomming van Nederlandse hoogtepunten uit de 10 eerdere malen dat het toernooi werd georganiseerd:
- Boedapest (1926) – alleen mannen
- Bologna (1927)
- Parijs )1921)
- Maagdenburg (1934)
- Londen (1938)
- Monte Carlo (1947)
- Wenen
- Turijn (1954)
- Boedapest (1958)
- Leipzig (1962)
Wat u moet weten van zwemmen, waterpolo en schoonspringen|
Dit is het laatste hoofdstuk voordat kan worden gestart met de vele in te vullen schema’s. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd dat de FINA, de internationale zwemorganisatie momenteel nog vier zwemwijzen kent.
Daarnaast komen allerlei verschillende afstanden en estafettes aan de orde en er wordt uitgelegd dat er, omdat er beschikking is over een 50-meter zwembad, ook Europese- en wereldrecords kunnen worden verbeterd. Tot voor kort beschikte Nederland niet over een 50-meter zwembad, waardoor onze zwemmers en zwemsters ernstig benadeeld waren.
Daarnaast is er ruimte voor de verschillende spelregels en komt bijvoorbeeld de duikelpunten bij de rugslag en vrije slag aan de orde. Er zal gebruik worden gemaakt van de Gatsometer, waarmee tot op één honderdste van een seconde zal worden geregistreerd. Bij elk startblok staat een claxon, zodat iedereen gelijktijdig het startsignaal hoort.
Ook de spelregels van waterpolo en schoonspringen worden uitgebreid behandeld, bij waterpolo is dat bijvoorbeeld de 4×5 minuten pure speeltijd. Bij schoonspringen van de 3-meter plank en de 10 meter toren worden 5 groepen van sprongen onderscheiden en deze hebben verschillende moeilijkheidsniveaus. De juryleden steken de tegelijkertijd hun waarderingscijfer op. Hierop worden verdere berekeningen toegepast.
Ik heb nog het bord van Nederland gedragen in 1966 🙂
https://www.mupload.nl/img/s08d5i49k8ke2.jpg
Groetjes Florence