Leestijd: 3 minuten
Voorzijde folder

Op 9 mei 1952 wordt het openluchtzwembad Het Goffertbad in Nijmegen geopend door Staatssecretaris P. Muntendam. Hij noemde in zijn toespraak dat “Goed drinkwater een leuze is, waarvan niemand de waarheid zal betwijfelen, is goed zwemwater daarentegen een eis, waarvan de noodzakelijkheid door mij zoveel mogelijk zal worden gepropageerd. Van 1015 Nederlandse gemeenten hebben volgens de laatste gegevens 737 plaatsen geen zweminrichting. Hoewel iedere gemeente niet haar eigen zwembad behoeft te hebben – de exploitatie zou te duur zijn – blijkt het dat aan de belangstelling van de bevolking én van de overheid voor deze volkshygiëne, nog wel het één en ander ontbreekt”.

Op dat moment zijn er van de 400 onoverdekte zweminrichtingen in Nederland een dertigtal – en hieronder valt het door de gemeente geheel gefinancierde nieuwe Nijmeegse bad – zogenaamde circulatiebaden met gefiltreerde desinfectie van het water.

Jaarlijks worden gemiddeld twee baden per hoofd van de bevolking genomen. Hoewel de meer dan 1000 verdrinkingen per jaar – cijfers van vóór 1920 – niet meer voorkomen, zijn in de jaren 1940-1950 toch nog 6651 mensen verdronken; dat is meer dan 600 personen jaarlijks. Slechts 10% van de dienstplichtigen kan bij opkomst in dienst zwemmen.

Burgemeester Hustinx droeg de exploitatie over aan de waarnemend voorzitter van de Stichting Zwembaden Nijmegen. Het was in deze tijd overigens al mogelijk om gemengd te zwemmen, maar zonnebaden moesten op dat moment nog gesepareerd worden genomen. Met zijn 50 meter lengte voldeed het zwembad aan de internationale eisen.

Openluchtbad De Goffert, zoals tegenwoordig de naam luidt, valt nu onder de vlag van Sportfondsen Nijmegen. De folder is uitgegeven door de Afdeling Voorlichting der Gemeente Nijmegen. De tekeningen zijn van de hand van (Jan van) Doorn.

De opening van het Goffertpark en Goffertbad in 1952 (Auteursrecht: Regionaal Archief Nijmegen).
Pagina 2
Pagina’s 3 en 4
Pagina’s 5 en 6
Pagina’s 7 en 8
Pagina’s 9 en 12
Pagina’s 10 en 11 (uitvouwbaar)
Achterzijde folder