Leestijd: 2 minuten
Ansichtkaart van waterpolosecretaris SZC

Tijdens mijn zoektochten naar ontbrekende Nederlandtalige boeken over zwemmen (in de ruimste zin van het woord) stuit ik nog wel eens op hele andere documenten. Dat kunnen oude zwemdiploma’s zijn, aandelen van Sportfondsenbaden, lidmaatschapskaarten of zwembadfolders. Enkele weken geleden kocht ik online voor een paar euro een briefkaart uit 1924. Mooi gedrukt met het logo van Schiedamse Zwemclub (SZC).

De briefkaart is afkomstig van de secretaris van SZC, de heer J.B. Wichers en is gericht aan de heer S.P.J. Borsten in Amsterdam. Al snel ging er bij mij een lichtje branden: het betreft dezelfde heer Borsten die onder andere het in 1936 verschenen standaardwerk De Zwemsport heeft geschreven.

Na wat spitwerk in mijn verzameling blijkt dat de heer Borsten van 1924 t/m 1928 secretaris was van de Polo-Commissie van de NZB, de Nederlandse Zwembond (vanaf 1933 wordt het predicaat koninklijk toegevoegd en wordt het de KNZB).

Over de inhoud

Wat schrijft de secretaris van SZC nu eigenlijk: 

Achterzijde ansichtkaart

Schiedam, 31 Aug ’24

Geachte heer,

Uw telegram meldende dat de polowedstrijden op heden afgelast zijn kwam in mijn bezit. Daaruit vloeit voor mij thans de verplichting voort dat ik u de zevental opgaven moet zenden. Hier volgen ze:

Dames 2e klasse 
Jo van Wieringen
Lena van de Bos
Annie Stouthart
D v Bijloo-Jacobs
A. Hoogerwerf-Jurgens  
Gien (?) Vellinghuizen
Mary Meije 

Heren 2e klasse 
M. Jurgens Azn (?)  
A.T. Keijzer
N. Hagers
N. Bongers
Germ Prevoo
J.N. Beunder
A. Hehemann

Zonder meer voor heden
Hoogachtend

Secr. SZC

Over S.P.J. Borsten

Over de heer Borsten is nog veel meer te vertellen, maar daarvoor moet ik nog wat dieper gaan spitten. Later daarover dus een aparte blogpost. Voor de juiste spelling van bovengenoemde namen heb ik op de site van Gemeentearchief Schiedam in de Krantenbank gezocht. Die online krantenbanken zijn een goudmijn voor onderzoekers! Meer informatie over SZC vindt je op deze site in de uitgave Ach Lieve Tijd Schiedam, nr. 4, 750 jaar Sport en Spel.

Als je op enige wijze in een vereniging actief bent kun je je toch bijna niet voorstellen dat dat je nog regelmatig handgeschreven post verstuurt, laat staan dat je communiceert via een telegram. Ze zullen er een flinke klus aan gehad hebben in 1924, die verenigingssecretarissen…