Leestijd: 2 minuten

‘Veelschrijvers’ Marianne Busser en Ron Schröder hebben inmiddels ruim 360 boeken op hun naam staan, waaronder ook enkele over zwemles. Ook in de serie die zij over Jan en Noortje schreven is een exemplaar (deels) gewijd aan zwemmen. Het boekje is verschenen in 2006 en is geïllustreerd door Marijke Duffhauss.

Naast een kort avontuur met een kikker, het opruimen van de straat en het opsluiten van Noortje in het kippenhok, staat zwemmen in het boekje verder centraal.

Jan en Noortje gaan voor het eerst naar zwemles. Alle kinderen krijgen een kurk om hun buik en twee opblaasbandjes om hun armen. Jan durft het water niet in en mag daarom de badmeester vanaf de kant helpen. Na afloop gaat de badmeester zelf het water in en neemt hij Jan met zich mee. Na enige angstige momenten is Jan over zijn watervrees heen.

Jan en Noortje gaan zaterdag afzwemmen. Als aan oma en opa wordt gevraagd of ze een zwemdiploma hebben, moet opa bekennen dat hij er geen heeft. Dan heeft Noortje een geweldig idee. Opa moet zaterdag meedoen! Met één telefoontje naar de badmeester is dit geregeld. Het afzwemmen gaat prima. Zo is na afloop van het diploma zwemmen niet alleen driedubbel feest, de drie komen ook nog met een foto in de plaatselijke krant.