Leestijd: 4 minuten

Dit jubileumnummer van het cluborgaan van de Velser Zwem Vereniging (VZV) geeft geen historisch overzicht, maar is een verzameling van oude herinneringen van 4 oud-bestuursleden, te weten de heren P. Borst, M. Schippers (foto’s), Bongers en P. Swier.

VZV is eigenlijk ontstaan uit een groepje van ongeveer 30 enthousiastelingen die in de zomer uitgeweken naar het bekende Stoop’s zwembad in Overveen. Daar niemand echt (goed) kon zwemmen werd een trainster in dienst genomen.

De wens om te beschikken over een eigen zwembad was groot. Van Rijkswaterstaat mocht men een bad bouwen in de bouwput voor de Noordersluis. Eigenhandig werd met vooral hout een zwembad met een ondiep en een diep gedeelte gebouwd. Op zaterdag 20 mei 1933 werd zwembad De Put officieel geopend door burgemeester mr. F.L.J.C. Rambonnet van Velsen. Het beheer van De Put was in handen van de stichting Velser Zwem-Inrichting (VZI).

Inmiddels had VZV 500 leden die voor f 2,50 een heel jaar lid waren en het hele seizoen in De Put konden zwemmen. In deze jaren was het waterpoloteam erg succesvol door meerdere keren te promoveren. Daarnaast werden al in 1936 schoolzwemwedstrijden georganiseerd.

Omdat het huidige zwembad maar een tijdelijke oplossing was, werd er hard gezocht naar een nieuw onderkomen. Bijna werd een nieuwe plek gevonden in de Velserbeek, maar dat ging helaas niet door. Aansluitend waren er plannen voor een overdekt zwembad. Dit werd het Velserbad. Na veel problemen besloot VZV zich terug te trekken uit de Stichting VZI en dus ook uit het project. De bouw werd voortgezet en het zwembad werd op 17 juni 1937 officieel geopend met zwemwedstrijden met grote sterren als Willy den Ouden, Rie Mastenbroek en Nida Senff. Na de oorlog was het bad sterk verwaarloosd, maar werd het gelukkig overgenomen door de gemeente en opgeknapt.

VZV-logo

In de Tweede Wereldoorlog ging het niet goed met VZV. Zij had nog wel een vertegenwoordiger in het nationale 7-tal in de persoon van P. Swier. Aan het begin van de oorlog was VZV ook nog de stuwende kracht achter het 5-kringen polotoernooi, mede als alternatief voor de landenwedstrijden die niet meer mogelijk waren. De KNZB verleende na de oorlog geen toestemming meer, omdat er geen noodzaak voor dit toernooi meer was.

Na 1942 konden er geen zwem- en polowedstrijden meer worden gehouden. IJmuidenaren hadden een speciaal pasje om IJmuiden binnen te komen en anderen van buitenaf kwamen niet meer binnen. Vanuit de KNZB werd toestemming verleend om bij DWR (De Waterratten, tegenwoordig Zwemvereniging Haerlem) gaan zwemmen of waterpoloën.
De Heerenduinen in IJmuiden. In de winter ging men gewoontegetrouw met de bus naar Haarlem. Hiervoor werd subsidie verleend door de Gemeente Velsen. Na enkele voorzitterswisselingen nam de heer P. Swier in 1949 het voorzitterschap weer op zich.

Het dames 7-tal na de promotie naar de Hoofdklasse. v.l.n.r. zittend: C. Teel, N. Kint, A. Buding en B.Blok. Staand: A. Swier, J. de Mayer en C. Ris

Vanaf deze tijd heeft VZV geen opzienbarende successen in de Nederlandse zwemwereld behaald. Wel werden er regelmatig festijnen en toernooien georganiseerd, waaronder de jaarlijks terugkerende VZV-feestavonden. In de zomer van 1953 haalde VZV het Spaanse 7-tal naar Velsen om te spelen tegen Nederlandse team. Omlijst door zwemwedstrijden kwamen maar liefst 2000 toeschouwers naar De Heerenduinen. Dick van Rijn zorgde ervoor dat de wedstrijd ook op de radio gevolgd kon worden.

In de jaren hierna doet VZV regelmatig mee aan de bekende toernooien, waarvan er sommige nog altijd bestaan, zoals Borculo en Neede. Daarnaast kwam VZV met een poloteam in de competitie uit. VZV heeft zelfs – in eerste instantie voor de aardigheid – ralleys georganiseerd. Dit groeide uit tot een heuse automobielclub. Ook werd er weer een start gemaakt met het elementair zwemonderwijs. In de tussentijd groeide VZV uit naar 350 leden.

Tot slot wordt aangegeven dat VZV de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Een jonge poloploeg is aan een opmars begonnen, terwijl verschillende jonge zwemmers op nationaal niveau meedraaien. De wens van de samenstellers is dat de naam van de Velser Zwemvereniging steeds hoog genoteerd zal blijven staan in de Nederlandse zwemwereld. VZV bestaat nog altijd. Tegenwoordig (2016) beschikt zij over een waterpolo en een elementaire afdeling.

Dit jubileumnummer is samengesteld door mej. J. Ligthart (secretaresse), W. Hamers (voorzitter) en S. Wolthuizen (penningmeester).