Leestijd: 4 minuten

Vakantietijd! Ik had daarom wat meer gelegenheid om rustig een boek te lezen en waarom dan niet over het thema zwemmen? Het is tevens mijn 100e blogpost. Een mijlpaal! Het heeft mij deels door een uiterst moeilijke tijd geholpen.

Over het boek

Vorig jaar verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers de debuutroman van de Engelse schrijfster Libby Page. Het boek is in meer dan 25 talen verschenen en inmiddels zijn ook de filmrechten verkocht. Het zwembad is verkrijgbaar bij de boekhandel en online, ISBN 9789400509894.

Het is een roman waarin veel mensen zich in zullen herkennen. Enerzijds gaat het over eenzaamheid en ouder worden. Anderzijds gaat het over verbondenheid en het belang van plekken waar inwoners van een plaatselijke gemeenschap elkaar kunnen ontmoeten.

Kate is nog niet zo lang geleden verhuisd naar de Londense wijk Brixton. Ze heeft een baantje als journaliste bij het plaatselijke suffertje, waar ze meestal schrijft over nieuwe restaurants en weggelopen katten en honden. Dan krijgt zij een mooie kans om een artikel te schrijven over de dreigende sluiting van het plaatselijke openluchtzwembad Brockwell Lido.

Door het artikel komt zij in contact met de 86-jarige Rosemary, die al haar hele leven in Brixton woont en al 70 jaar het zwembad bezoekt, lange tijd samen met haar partner. Na enige aandrang van Rosemary wordt Kate een trouwe bezoekster van het bad. Door Rosemary komt zij in contact met allerlei plaatselijke inwoners. Mede hierdoor raakt ze langzaam over haar paniekaanvallen heen.

Het krantenartikel slaat aan en krijgt een vervolg. Kate schrijft over de verschillende bezoekers en collega Jay zorgt voor de bijbehorende foto’s. Langzamerhand komt er een beweging op gang die met man en macht macht proberen de sluiting van het zwembad te voorkomen.

De uiteindelijke beslissing ligt bij de gemeenteraad. Zij zien geen mogelijkheid om het zwembad in de toekomst rendabel te laten draaien. Besloten wordt om het hele complex te verkopen aan investerdeer Paradise Living, die er een privéclub van wil maken. Dan doet Ahmed, de kassamedewerker van het zwembad, samen met Rosemary nog een laatste poging om het zwembad te redden voor de gemeenschap…

Kortom: een feel good roman met de bijbehorende romance tussen Kate en Jay, hoewel er ook een erg goede beschrijving is van het gemis van een partner waarmee je je hele leven hebt gedeeld.

Libby Page (foto: Natalie Dawkins, bron: website Simon and Schuster)

Over de schrijfster

De schrijfster heeft een eigen website. Helaas vind je hier geen biografie. Op de website van de Nederlandse uitgever vind je een interview met de Libby Page. Een wat uitgebreider Engelstalig interview vind je hier.

Libby haalde een Bachelor in modejournalistiek en werkte daarna onder andere als journalist bij The Guardian. Schrijven en buiten zwemmen zijn haar grote passies. Zij woont in Londen, waar ze altijd op zoek is naar nieuwe plekken om te zwemmen.

Je kunt Libby volgen op Twitter: @LibbyPageWrites. Ze deelt haar zwemavonturen samen met haar zus Alex op Instagram: @TheSwimmingSisters. Daarnaast heeft ze ook een eigen Instagram-account: @LibbyPageWrites.

Over het zwembad

De schrijfster heeft haar inspiratie mede gehaald uit de geschiedenis van het Brockwell Lido, een openluchtzwembad in Londen.

Boek verschenen tgv 70-jarig bestaan Brockwell Lido.

Dit zwembad is gebouwd in 1937. Werd het complex in het boek met sluiting bedreigd; het echte zwembad is gedurende 4 jaar gesloten geweest (1990-1994). Ik wil niet al te diep ingaan op de geschiedenis van een buitenlandse zwembad. Voor de liefhebbers daarom een paar links: