Leestijd: 2 minuten
Mats & Marit

Zwemmen als een zeehond uit de serie Mats & Marit is geschreven door Debora Zachariasse en verscheen voor het eerst in 2003 onder de serienaam De Warrels. Het niveau is AVI 3 (9 maanden leesonderwijs); in het boek wordt dit aangegeven met Klavertjes 2. De tekeningen zijn van Petra Heezen. Het boekje omvat 29 pagina’s.

De tweeling Mats en Marit Warrel zit op zwemles. En ze moeten opschieten, anders komen ze nog te laat. Ze zijn bang om door het diepe gat te zwemmen. Dat lukt vast niet. In het zwembad moeten ze gekleed zwemmen. Daarna moeten ze door het gevreesde gat. Het lukt Mats en voortaan mag hij bij de zeehonden zwemmen. Marit heeft minder geluk. Zij mag het de volgende keer nog eens proberen.

Thuis is opa Warrel er. Hij vertelt Marit dat hij, ondanks dat hij zeeman was, nooit een diploma heeft gehaald. Hij vertelt een sterk verhaal over vroeger, waarbij hij heeft leren zwemmen van een zeemeermin.

Enkele weken later mag Mats afzwemmen. Het zwembad is mooi versierd. Marit zit op de tribune, naast een klein meisje wat Kimmie heet. Mats doet goed zijn best met gekleed zwemmen en het lukt hem ook om door het gat te gaan.

De Warrels

Maar dan schrikt Kimmie van Marit, die zegt dat ze een haai is. Ze loopt verder en verder weg. Opeens glijdt ze uit en valt ze in het water. Marit denkt niet na en springt er achteraan. Ze red Kimmie uit het water. De vader van Kimmie is erg geschrokken. Hij was zo druk met foto’s nemen, dat hij helemaal niet in de gaten had dat Kimmie was weggelopen.

Juf Tes neemt hen mee naar achter. Daar krijgt Marit warm drinken en een mooie handdoek van de vader van Kimmie. Ondertussen heeft Mats zijn zwemdiploma gehaald. Hij weet zeker dat Marit het ook wel zal halen.

Thuis hoort mama het hele verhaal. Dan gaat de bel. Er staat een man op de stoep, met een fototoestel. Hij wil een foto maken voor de krant. Wes, de fotograaf, maakt een hoop foto’s van Marit. Dan vraagt Mats of hij ook in de krant mag. Zo gezegd, zo gedaan. De volgende dag staan ze allebei mét foto in de krant!