Leestijd: 3 minuten
Morgen mag ik in het diepe

Schrijfster Carry Slee is vooral bekend om haar 12+ jeugdboeken. Als één van haar eerste boeken schreef zij in 1989 dit kinderboek, wat gezien de 27 drukken (de laatste in 2008) inmiddels bij heel veel kinderen in de kast moet (hebben) (ge)staan. De tekeningen in het boekje zijn van Dagmar Stam. Mijn exemplaar is van de 3e druk uit 1990.

De 5-jarige tweeling Iris en Michiel zijn door het dolle heen. Vanmiddag hebben ze hun eerste zwemles. Ze krijgen les van badmeester Kees, die uitlegt dat ze een muurposter krijgen.

Elke keer als ze iets nieuws hebben geleerd, krijgen ze een sticker die ze op een lege plek op de poster kunnen plakken. De kinderen krijgen kurkjes om en doen oefeningen als reuzenstappen maken, dolfijn spelen en Jan Huigen in de ton. Uiteraard is er nog even tijd om te spelen en dan is de eerste zwemles alweer voorbij.

De volgende dag komen er in het kringgesprek op school naast Iris en Michiel ook andere kinderen aan het woord die op zwemles zitten. Er wordt over zwemmen gezongen en aansluitend worden er maskers gemaakt van een dieren die kunnen zwemmen. Thuis wordt er met pop Loes en Beer geoefend in de badkuip.

Ondertussen hebben ze hun 5e sticker behaald en gaan ze oefenen in het diepe. Ze mogen ook van de kant springen voor hun 6e sticker. Michiel durft in eerste instantie niet, terwijl Iris zelfs van de hoge duikplank springt. Uiteindelijk waagt ook hij de sprong. Het valt allemaal reuze mee.

Als ze een paar dagen bij opa en oma logeren zijn die erg benieuwd naar hun vorderingen met zwemles. Ze vertellen dat ze zelf op een hele andere manier hebben leren zwemmen. Opa aan een touw achter een boot en oma aan een leren band. Als hoogtepunt van de logeerpartij gaan ze met z’n vieren zwemmen.

Als Iris griep heeft kan Michiel haar gelukkig uitleggen hoe hij heeft leren watertrappelen, zodat zij dit ook in bed kan uitproberen. Bij de volgende zwemles krijgen Iris en Michiel te horen dat ze bij de afzwemploeg van juffrouw Hanneke zitten. En, omdat het de laatste les is, mogen ze na het watertrappelen meester Kees in het water gooien.

In een versierd zwembad vol toeschouwers gaan Iris en Michiel afzwemmen. Ook opa, oma en de juffrouw zijn van de partij. Een streng uitziende dame vertelt wat er precies gebeuren gaat. Ze moeten één baan gekleed op de buik zwemmen, daarna nog 3 banen zonder kleding en als laatste ook nog 2 banen op de rug. Na het watertrappelen is het afzwemmen voorbij. Trots laten Iris en Michiel hun diploma zien. En nu door voor diploma B!