Leestijd: 4 minuten
Dientje, of de belevenissen van een waterrot

Dit boekje is ongedateerd, maar volgens Worldcat verschenen rond 1950, hoewel ik het zelf iets ouder schat. Het boekje bevat 44 pagina’s en de illustraties zijn van de schrijver zelf. De uitgever is onbekend.

De eerste zwemlessen


Dientje wil graag mee varen met grote broer Kees, maar dan moet ze eerst leren zwemmen. Als dan eindelijk de temperatuur voldoende hoog is, neemt Kees haar mee en leert haar de eerste beginselen aan de hengel.

Avonturen op de rivier

Hoewel het Kees in eerste instantie de keel begon uit te hangen, leerde Dientje zo snel zwemmen en varen, dat ze goede maatjes werden en de hele zomer met elkaar optrokken.

Tot het moment dat ze om 18 uur nog niet thuis zijn en moeder de boot ondersteboven terug ziet drijven. Gelukkig blijkt de boot ergens te zijn losgeraakt en komen beide kinderen heelhuids weer thuis

Grote veranderingen

Dientje gaat op de fiets naar de Industrie-school. Na enkele maanden vertelt ze dat ze wordt uitgelachen door enkele klasgenoten die lid zijn van een zwemvereniging. Ze gaan iedere dag tussen de middag zwemmen en dagen haar uit ook te komen.

Kees zorgt voor het geld voor een badpak en de entree van het zwembad. Ze kreeg behoorlijk op haar duvel, omdat het zwembad maar klein is en ze niet zo snel kan aantikken en keren. Er wordt wel gezegd dat ze een prachtige stijl heeft en dat ze maar lid moet worden. Zo gezegd zo gedaan.

De eerste successen

In de zomer kwam Dientje op de rivier


Dientje traint hard door onder mevrouw De Wit. Na een zwemproef blijkt zij zo goed te hebben gezwommen dat ze rijp is voor wedstrijden. Eerst moet ze een medische keuring ondergaan en aansluitend krijgt zij, juist voor de onderlinge wedstrijden, haar wedstrijdvergunning.

Op van de zenuwen is haar start te traag en heeft zij gelijk een achterstand. Verbeten weet zij de andere deelnemers in te halen en de eerste prijs in de wacht te slepen. Mevrouw de Wit raadt haar aan een grote medaillekast te regelen, want als ze zo door gaat krijgt ze die stampvol.

En die voorspelling komt uit. De couranten-mensen gingen zich met haar bemoeien en steeds meer kwam haar naam in de sportberichten voor. Ook in het dorp groeit haar bekendheid. Dientje probeert te propageren dat iedereen moet leren zwemmen en dat er in het dorp ook een bad moet komen. Er zijn een hoop ja-knikkers, maar natuurlijk gebeurt er niets.

Kampioene van Europa


Dientje gaat beter en beter zwemmen. Er is geen twijfel of zij zal deelnemen aan de nationale kampioenschappen. Als ze een hele goede tijd zou maken, zou ze zelfs meegaan naar de Europese kampioenschappen zwemmen in Engeland.

Ze is zo zenuwachtig dat mevrouw De Wit haar 2 weken naar huis stuurt omdat zo overtraind lijkt. Dat geeft haar de rust die ze nodig heeft. Onbedreigd wint ze haar nummers en rustig bereidt ze zich voor, voor de Europese kampioenschappen.

Kees fietst dagelijks naar de stad om alle kranten te kopen. Eindelijk staat er met grote koppen in de krant:

De terugkeer wordt een ware triomftocht en ook wordt zij uitgenodigd door de burgemeester, die één en al oor is. Dientje vindt alle medailles en aandacht helemaal niet belangrijk.

Het is van veel meer gewicht, dat de mensen belangstelling krijgen voor het zwemmen op zich. In een land als Nederland moet toch eigenlijk iedereen kunnen zwemmen. Het is levensgevaarlijk, wanneer je het niet kon. Dientje pleitte voor een zwembad in het dorp. Helaas ging een zwembad niet door, door de dwarse boer Geerten, maar gelukkig gingen velen uit het dorp leren zwemmen in de stad.

Een ongeluk met goede afloop

Er klonk een plons


Het was winter en inmiddels was de verbinding met de andere oever uitgebreid met een veer. Alleen boer Geertsen zag er het nut niet van in. Op een stormachtige avond wil hij persé met de roeiboot van de veerman worden overgezet.

Eenmaal onderweg verliest dochter Nellie haar muts en toen ze ernaar greep sloeg ze overboord. Plotseling klinkt er vanaf de wal een plons. Als ze Nellie ondergaat wordt ze nagedoken door…. Dientje! Met veel moeite wordt Nellie gered en komt ook Dientje weer aan boord.

Alles loopt gelukkig met een sisser af. Als goede afloop wordt er in het dorp een prachtig bad gebouwd.