Leestijd: 2 minuten
Voorzijde programma

Op 4 september 1957 organiseerde de Nederlands Antilliaanse Bond voor Lichamelijke oefening (NABLO) een zwemfestijn ten bate van de Curaçaose afdeling van het Rode Kruis. Dit waterfeest werd gehouden in het voormalige Rif- zwembad.

Programma

Het zeer gevarieerde avondprogramma werd geopend door de voorzitter van het Curaçaose Rode Kruis, de heer Norman M. Chumaceiro. Achtereenvolgens kwamen aan bod:

  • Een waterpolowedstrijd tussen Asiento en De Robben.
  • Show Badpakkenmode 1958, met de merken Jantzen en Rose Marie Reid, 34 stuks, getoond door 16 modellen
  • Komisch duiken
  • Waterballet
  • Finale met uitreiking deurprijzen

Rif-zwembad

Juan “Bennie” Leito (bron: Federation Deporte i Olimpiko Korsou (FDOK))

Het Rif-zwembad werd op 9 oktober 1949 geopend en is geschonken aan de bevolking door de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (het huidige Shell). Aanleiding was het 50-jarig bestaan in juni 1940. Door de Tweede Wereldoorlog moest een jubileumfeest echter worden uitgesteld.

Benny Leito

Benny Leito was de eerste Curaçaose Badmeester op het Rif. Hij was ook lange tijd de beheerder. In de 35 jaar dat hij verbonden was aan het zwembad heeft hij zo’n 10.000 kinderen en volwassenen leren zwemmen. Benny Leito overleed in 1986. Dit was een groot verlies voor de zwemsport. Enkele jaren later zou hij geëerd worden met een eigen zwembad.

Benny Leito zwembad (Pisina Benny Leito)

Na 23 maanden renovatie werd op 7 september 1989 de kraan opengedraaid om een aanvang te maken met het vullen van het wedstrijd- en recreatiebad. Het complex werd onder meer uitgebreid met een instructiebad. Het vroegere Rif-zwembad zou binnenkort haar poorten voor het publiek openen.

…Gerenoveerd, verbeterd en uitgebreid (foto: Amigoe van 08-09-1989)

Bij de opening was de weduwe van Benny Leito aanwezig. Richard Leito, de zoon van Benny kreeg het beheer van het vernieuwde complex onder zijn hoede.