Leestijd: 3 minuten

Het jaar van uitgave ontbreekt, maar aan de hand van de tekst zou dit boek rond 1957 geschreven moeten zijn. Ook ontbreekt helaas de naam van de illustrator. Het boek is geschreven voor meisjes van 8-14 jaar en is uitgegeven door Uitgeverij Goede lectuur voor de jeugd.

In het Amsterdamse Sportfondsen zwembad aan de Linnaeusstraat worden de jaarlijkse schoolzwemwedstrijden gehouden. Namens de Deurlooschool doet Anneke van Doren mee. Zij is bij onderlinge wedstrijden als beste uit de bus gekomen en daarom mag zij haar school vertegenwoordigen.

Helaas ontbreekt zij en in haar plaats doet de dan pas 10-jarige Sandra van Hilversum mee. Sandra wint haar serie en ook in de 2e ronde is zij succesvol. Daarna volgt de finale van de jongens, waar haar broer Robert als kampioen uit de bus komt. Maar niet alleen Robert wordt kampioen, ook zijn zus tikt als eerste aan.

Anneke van Doren is erg jaloers op het succes van Sandra en zij probeert haar op allerlei manieren zwart te maken. Dat verandert als Anneke, Sandra en Robert tijdens een schaatswedstrijd onder het ijs komen en als gevolg daarvan ernstig ziek in het ziekenhuis terecht komen.

Enige tijd voor het ongeluk zijn zowel Anneke als Sandra lid geworden van zwemclub V.A.C. Kort na hun ontslag uit het ziekenhuis gaan zij op uitwisseling naar Londen. Ongetraind vliegen ze naar Engeland. Anneke komt niet verder dan de series, maar Sandra weet, geheel onverwachts, de finale te winnen in een Europese toptijd.

Dan is het tijd voor serieuzere zaken. Sandra moet toelatingsexamen doen voor de H.B.S. Van haar ouders mag zij voorlopig niet trainen, zodat zij zich volledig op de toelating kan voorbereiden. Hoewel Sandra het idee heeft dat zij voor het examen is gezakt, blijkt zij als één van de besten uit de bus te komen.

In de week erna zijn alweer de Nederlandse Kampioenschappen in Rotterdam. Door haar toelatingsexamen heeft Sandra zich vrijwel niet kunnen voorbereiden. Anneke stelt teleur, maar Sandra weet de series door te komen en zich plaatsen voor de finale. De inmiddels 13-jarige Sandra verrast vriend en vijand door Nederlands kampioen te worden op de 100 meter vrije slag!\

Ook op de H.B.S. doet ze behoorlijk haar best. 1B, haar klas, haalt het meeste kattenkwaad uit. Een niet onbelangrijk deel komt uit de koker van Sandra. Op een dag moet ze even wat langer op school blijven. Op de terugweg naar huis vindt ze een boekje met daarin de plattegrond van haar school. Hierop is het natuurkundelokaal rood omcirkeld.

Plotseling wordt Sandra gegrepen en ontvoerd door 2 mannen. Een klopjacht volgt en omdat er sprake is van spionage wordt de geheime dienst ingeschakeld. Gelukkig wordt Sandra ongedeerd teruggevonden.

De Olympische Spelen van 1960 in Rome komen snel dichterbij. Sandra is uitgenodigd voor de centrale training. Zij zal tijdens de Spelen meedoen op de 100 meter vrije slag. Met haar ouders en broer op de tribune wint zij eenvoudig haar serie.

Enkele dagen later volgt de finale. Het wordt een verbeten strijd tussen Sandra, een Hongaars en een Australisch meisje. Het is uiteindelijk Sandra die aan het langste eind trekt. Ze is Olympisch Kampioene!