Leestijd: 4 minuten
Voorkant boekje Waterpolo Basisschool.

De Hongaarse Ildikó Szedlmayer heeft een uiterst toegankelijk basisboekje over waterpolo geschreven. Deze maand verscheen de Nederlandse vertaling van de hand van Eric Noordergraaf, oud-waterpolointernational en oprichter en eigenaar van het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC). De jeugdige deelnemers aan de trainingen van het WOC (waaronder mijn jongste dochter) ontvingen begin december allemaal een exemplaar. Opvallend aan het boekje is dat alle 28 pagina’s geplastificeerd zijn. Uiterst handig voor het gebruik in een natte omgeving!

Bijzonder én toegankelijk

Iedereen die geïnteresseerd is in waterpolo weet inmiddels dat er in het Nederlandse taalgebied, naast het cursusmateriaal van de opleiding tot waterpolotrainer, geen actuele instructieboeken beschikbaar zijn. Veel mensen gebruiken nog altijd het waterpolohandboek van de toenmalige bondscoach Ivo Trumbic uit 1980 (voor liefhebbers heb ik nog één gebruikt exemplaar te koop) of wellicht het boek Waterpolo: historie, training, techniek en taktiek van Walter Thiemessen en Pim van den Bosch uit 1985.

Hoewel veel oefeningen uit bovengenoemde boeken ook nu nog heel goed bruikbaar zijn, vind ik ze minder geschikt voor toepassing bij waterpolo voor de jongste doelgroep. Het boekje Waterpolo Basisschool is door het eenvoudige taalgebruik en de duidelijke illustraties juist wel geschikt voor jonge waterpolospelers en hun trainers en coaches. Aan de hand van een 40-tal eenvoudige tekeningen, elk vergezeld van een korte instructie, komen alle basisbeginselen van het waterpolospel aan bod.

Voorbeeld van een tip uit het boekje (geplaatst met toestemming van de uitgever)

Conclusie

Dit boekje is uniek in zijn soort. Ik ben erg gecharmeerd van de wijze waarop deze waterpolomethode is opgezet. Alle tips zijn even handig. Tevens staan achter in het boekje een aantal praktische handreikingen voor begeleiders en trainers. Daarin wordt onder meer aangeraden om elk kind zijn of haar eigen exemplaar mee te laten nemen naar elke training. Het is daarom erg handig dat het is geplastificeerd. Het boekje is prima te gebruiken voor kinderen binnen de leeftijden van de F, E en D-jeugd (7 t/m 12 jaar) en is tevens prima geschikt voor hun ouders. Een must voor elke zwemvereniging met waterpoloafdeling!

Voorbeeld van een tip uit het boekje (geplaatst met toestemming van de uitgever)

Waar te koop?

Het boekje is uitgebracht in verschillende talen en is niet te koop in de reguliere boekhandel. De Nederlandse versie is te bestellen voor € 19,95 (excl. verzendkosten) door een mail te sturen aan het eerdergenoemde WOC. Bij bestelling van grotere aantallen is korting uiteraard bespreekbaar. Ook is het mogelijk om het verenigingslogo te laten plaatsen in het boekje.

Komt er een vervolg?

Er zijn zeker plannen om nog andere versies te gaan uitgeven Op de website van Waterpolo Development World kwam ik een artikel tegen van Ildikó Szedlmayer en de Italiaanse waterpolojournalist Edoardo Osti, met eenzelfde aantal tips speciaal voor coaches van jonge waterpolospelers. Deze zeer nuttige tips zijn hier (per 10) te vinden:

Misschien binnenkort vertaald in het Nederlands, al dan niet in boekvorm?

Over de auteur

Ildikó Szedlmayer

Auteur Ildikó Szedlmayer speelde vele jaren waterpolo op topniveau. In 1985 behaalde zij met de Hongaarse ploeg zilver (achter Nederland) tijdens het EK in Oslo, het 1e EK waarbij waterpolo voor dames op de agenda stond. Op 16-jarige leeftijd startte zij met het begeleiden van kinderen. Ildikó studeerde af aan de Universiteit van Bewegingswetenschappen, waarbij ze zich specialiseerde als bewegingsonderwijzeres op het gebied van fysiotherapie, zwemmen en waterpolo. In de afgelopen 15 jaar begeleidde ze jonge kinderen bij het aanleren van waterpolo.

Ildikó: “Het is mijn persoonlijke missie om kinderen te laten ontdekken hoeveel plezier je ondervindt in het waterpolo, door samen deze mooie sport te beoefenen.” Met dit boekje wil zij deze missie breder uitdragen.

Speciale dank

Dank aan Eric Noordergraaf van het WOC voor het aanleveren van aanvullende informatie en het beschikbaar stellen van de hierboven geplaatste afbeeldingen uit het boekje.

Op zijn website vertelt Eric het volgende over zijn boekje: “Ik ben al vele jaren bevriend met Ildi en mede door haar inspiratie en kennis heb ik mij verder kunnen verdiepen in het waterpolo. Wij zijn allebei dagelijks bezig met het ontwikkelen van meisjes en jongens binnen het waterpolo. Altijd is Ildi bereid om haar kennis te delen en ze stelt het belang van de sport en sporters altijd voorop. Ik ben dan ook zeer verheugd om dit boek te mogen verspreiden in Nederland, België en de Nederlandse Antillen.”