Leestijd: 4 minuten

Update 24-10-2023: Deze pagina wordt nog altijd regelmatig geraadpleegd. Ik zal dan ook proberen om hier voor de winterperiode 2023-2024 de buitenbaden bij te houden. De oude informatie laat ik staan. Aanvullingen zijn zeer welkom!

Buitenbaden die open zijn in winterseizoen 2023-2024

 • Zwembad De Leemdobben (Vries, D.) is ook deze winter weer geopend. Je kunt daar in de ochtend (behalve dinsdag en donderdag) een tijdsblok reserveren vanaf 07.00 uur. Het zwembad sluit om 10.45 uur. In het weekend is het bad open van 09.30 uur t/m 11.45 uur. Een ticket kost € 6,00
 • Zwembad Hasselt (Hasselt, Ov.) biedt nog banenzwemmen aan t/m 18 november. Je kunt daar elke dag uitgebreid terecht, behalve op zondag. Een ticket kost € 5,50; een 10 badenkaart € 47,50; een maandkaart € 45,00
 • Zwembad De Goudvijver (Serooskerke, Z.) biedt van maandag t/m vrijdag banenzwemmen aan van 08.30-11.30 uur. Een ticket kost € 6,60 (65+ € 5,20), 10 badenkaart kost € 59,40 (65+ € 46,80). Open t/m 27 oktober 2023.
 • Zwembad De Waterdam (Volendam, N-H) biedt ook banenzwemmen in het buitenbad aan, Voor zover ik weet wordt dit buitenbad niet verwarmd en kan het daarom noodzakelijk zijn om een wetsuit te dragen. De actuele openingstijden vind je hier. Een ticket kost € 4,90; 12 badenkaart € 49,00; 25 badenkaart € 98,00.
 • Zwembad It Gryn (Stiens, Fr.) biedt banenzwemmen aan, maar wordt niet meer verwarmd. Een wetsuit wordt daarom aanbevolen en is verplicht bij een watertemperatuur van 16 graden of minder. Openingstijden: wo. van 09.00-11.00 uur en 19.00-20.30 uur en za. van 09.00-10.00 uur. Een ticket kost € 5,70; 10 badenkaart € 51,70; 25 badenkaart € 121,20

Hieronder staat oude informatie

Update 29-09-2022: Hier werd aflopen winter (2021-2022) bijgehouden welke buitenbaden er buiten het reguliere seizoen verwarmd open bleven voor zogenaamde winterzwemmers. Voor de winter van 2022-2023 is er een enorm struikelblok; door de geëxplodeerde energieprijzen is het voor de paar zwembaden die de afgelopen winter(s) open waren onbetaalbaar en daardoor onrealistisch geworden. Afgelopen week moest daarom ook trendsetter het De Mirandabad noodgedwongen haar deuren sluiten, na een proef die inmiddels al 2,5 jaar duurde en die in een grote behoefte voldeed.

Buitenbaden die open zijn in winterseizoen 2022-2023

Inmiddels is wel bekend geworden dat het buitenbad De Leemdobben in Vries, dat beschikt over warmtepompen, open blijft. Uiteraard afhankelijk van voldoende belangstelling. Helaas zijn er sinds februari 2023 technische problemen met de deken (lamellen) die buiten de zwemtijden over het zwembad ligt. Hierdoor is ook dit zwembad voorlopig gesloten. Planning is, om in april weer te openen.

Zwembad De Goudvijver in Serooskerke (bij Middelburg) heeft ook winterzwemmen aangeboden, maar is per 16-12-2022 voor onbepaalde tijd gesloten. Als tweede kun je terecht bij zwembad De Waterdam in Volendam. Dit buitenbad wordt in de winter echter niet verwarmd. Een wetsuit is dan wel vereist.

Terugblik

Tijdens de coronacrisis, in de periode 2020-2021, werd zwemmen in open water razend populair. Maar ook een ander fenomeen deed haar intrede: winterzwemmen in buitenbaden. Vanwege de lockdown moesten binnenbaden vanaf medio december 2020 hun deuren vijf maanden sluiten voor zwemsporters en voor recreatieve zwemmers. In navolging op het Amsterdamse De Mirandabad openden steeds meer buitenbaden veel vroeger dan normaal hun deuren. De start van een nieuwe traditie?

Vele duizenden zwemliefhebbers maakten gretig gebruik van het aanbod. Zij trotseerden weer, wind en zelfs een korte periode met sneeuw en ijs. In de verschillende Facebook-groepen werd informatie gedeeld over “hoe heerlijk het was dat er toch gezwommen kon worden”. Uitkleden in de buitenlucht werd voor lief genomen. Tips over zwembaden die binnenkort hun deuren zouden openen werden actief gedeeld. Daarnaast was er mijn eigen zwembadenoverzicht dat ik #lockdownzwemmen had gedoopt.

Toen in september 2021 de meeste buitenbaden hun deuren weer gingen sluiten, kwam regelmatig de vraag voorbij of het niet mogelijk was om een aantal buitenbaden langer open te houden. Voor het De Mirandabad was al besloten dat deze ‘als proef’ open zou blijven. Daarnaast blijven Aquacentrum Den Helder, zwembad Hasselt en zwembad De Leemdobben (Vries) in ieder geval de komende maanden open. Hieronder vind je een overzicht van de open baden. Dit overzicht wordt zo nodig bijgewerkt en zal ook worden gebruikt om de buitenbaden te inventariseren die in het voorjaar van 2022 vervroegd zullen openen. Aanvullingen zijn welkom!

Waarom blijven er dan niet meer baden open? Dat heeft te maken met één of meer van de volgende redenen:

 • De installatie van het bad is niet geschikt om bij lage temperaturen het zwemwater voldoende te verwarmen
 • Er is geen deken aanwezig om het bad buiten de zwemuren af te dekken
 • De gemeente geeft geen toestemming voor winteropening
 • Kosten en baten wegen niet tegen elkaar op
 • Er is onvoldoende personeel beschikbaar.
 • Open Water Swimming Nederland
  Open groep van NL Open Water Zwemmers. Het in kaart brengen van alle mooie open water plekjes. Het melden van Open Water Evenementen. Het respecteren van de #OpenWaterSwimDressCode d.w.z. met saferswimmer.
 • De Mirandabad buitenzwemmers
  Informatie- en discussiegroep voor gebruikers van het De Mirandabad in Amsterdam
Eigen foto’s van zwembadbezoeken tijdens de lockdown: boven Groenhovenbad (l) en De Vrije Slag (r), onder De Mirandabad (l) en De Hoorn (r)