Leestijd: 3 minuten

Update 29-09-2022: Hier werd aflopen winter (2021-2022) bijgehouden welke buitenbaden er buiten het reguliere seizoen verwarmd open bleven voor zogenaamde winterzwemmers. Voor de winter van 2022-2023 is er een enorm struikelblok; door de geëxplodeerde energieprijzen is het voor de paar zwembaden die de afgelopen winter(s) open waren onbetaalbaar en daardoor onrealistisch geworden. Afgelopen week moest daarom ook trendsetter het De Mirandabad noodgedwongen haar deuren sluiten, na een proef die inmiddels al 2,5 jaar duurde en die in een grote behoefte voldeed.

Buitenbaden die wél open zijn in winterseizoen 2022-2023

Inmiddels is wel bekend geworden dat het buitenbad De Leemdobben in Vries, dat beschikt over warmtepompen, open blijft. Uiteraard afhankelijk van voldoende belangstelling. Helaas zijn er sinds februari 2023 technische problemen met de deken (lamellen) die buiten de zwemtijden over het zwembad ligt. Hierdoor is ook dit zwembad voorlopig gesloten. Planning is, om in april weer te openen.

Zwembad De Goudvijver in Serooskerke (bij Middelburg) heeft ook winterzwemmen aangeboden, maar is per 16-12-2022 voor onbepaalde tijd gesloten. Als tweede kun je terecht bij zwembad De Waterdam in Volendam. Dit buitenbad wordt in de winter echter niet verwarmd. Een wetsuit is dan wel vereist.

Terugblik

Tijdens de coronacrisis, in de periode 2020-2021, werd zwemmen in open water razend populair. Maar ook een ander fenomeen deed haar intrede: winterzwemmen in buitenbaden. Vanwege de lockdown moesten binnenbaden vanaf medio december 2020 hun deuren vijf maanden sluiten voor zwemsporters en voor recreatieve zwemmers. In navolging op het Amsterdamse De Mirandabad openden steeds meer buitenbaden veel vroeger dan normaal hun deuren. De start van een nieuwe traditie?

Vele duizenden zwemliefhebbers maakten gretig gebruik van het aanbod. Zij trotseerden weer, wind en zelfs een korte periode met sneeuw en ijs. In de verschillende Facebook-groepen werd informatie gedeeld over “hoe heerlijk het was dat er toch gezwommen kon worden”. Uitkleden in de buitenlucht werd voor lief genomen. Tips over zwembaden die binnenkort hun deuren zouden openen werden actief gedeeld. Daarnaast was er mijn eigen zwembadenoverzicht dat ik #lockdownzwemmen had gedoopt.

Toen in september 2021 de meeste buitenbaden hun deuren weer gingen sluiten, kwam regelmatig de vraag voorbij of het niet mogelijk was om een aantal buitenbaden langer open te houden. Voor het De Mirandabad was al besloten dat deze ‘als proef’ open zou blijven. Daarnaast blijven Aquacentrum Den Helder, zwembad Hasselt en zwembad De Leemdobben (Vries) in ieder geval de komende maanden open. Hieronder vind je een overzicht van de open baden. Dit overzicht wordt zo nodig bijgewerkt en zal ook worden gebruikt om de buitenbaden te inventariseren die in het voorjaar van 2022 vervroegd zullen openen. Aanvullingen zijn welkom!

Waarom blijven er dan niet meer baden open? Dat heeft te maken met één of meer van de volgende redenen:

 • De installatie van het bad is niet geschikt om bij lage temperaturen het zwemwater voldoende te verwarmen
 • Er is geen deken aanwezig om het bad buiten de zwemuren af te dekken
 • De gemeente geeft geen toestemming voor winteropening
 • Kosten en baten wegen niet tegen elkaar op
 • Er is onvoldoende personeel beschikbaar.
 • Open Water Swimming Nederland
  Open groep van NL Open Water Zwemmers. Het in kaart brengen van alle mooie open water plekjes. Het melden van Open Water Evenementen. Het respecteren van de #OpenWaterSwimDressCode d.w.z. met saferswimmer.
 • De Mirandabad buitenzwemmers
  Informatie- en discussiegroep voor gebruikers van het De Mirandabad in Amsterdam
Eigen foto’s van zwembadbezoeken tijdens de lockdown: boven Groenhovenbad (l) en De Vrije Slag (r), onder De Mirandabad (l) en De Hoorn (r)