Leestijd: 2 minuten
Voorzijde
Achterzijde

Ruim 70 jaar geleden was het een stuk minder simpel dan nu om als secretaris sporters uit te nodigen voor een zwemwedstrijd. Hoewel secretarissen van sportverenigingen het nog onverminderd druk zullen hebben, is communicatie door internet, e-mail en WhatsApp tegenwoordig een stuk gemakkelijker geworden.

Veel verenigingen maakten vroeger gebruik van voorgedrukte briefkaarten, waarbij een aantal velden moesten worden ingevoerd. De secretaris van Zwem- en Poloclub De Waterratten (DWR) vulde in dit geval de deelname aan een wedstrijd georganiseerd door Zwemclub Haarlem in. Beide clubs zijn tegenwoordig onderdeel van ZV Haerlem.

DWR-vlag (uit: 25 jaar Rapido ’82 1982-2007)

Bij niet verschijnen aan de start was ƒ 0,50 rouwgeld verschuldigd. Volgens het Woordenboek Nederlandse Taal betekent dit: Geld dat men moet geven ten einde daardoor het recht te verkrijgen een aangegane verbintenis te verbreken, of geld als vergoeding in dergelijke omstandigheden.

De zwemwedstrijd werd gehouden op woensdag 3 november 1948 in Stoop’s Bad in Overveen. Helaas is er in de verschillende online krantenarchieven geen informatie over deze wedstrijd terug te vinden.

Een groep leden van de Haarlemse Zwem- en waterpoloclub D.W.R. in Stoop’s bad te Overveen. Fotograaf C. de Boer, 1949. Bron: Noord-Hollands Archief)

Lees ook het artikel: Hoe verging het een SZC-waterpolosecretaris in 1924?