Leestijd: 2 minuten
Aanleg van het zwembad Amsterdam. Foto 1928, fotograaf onbekend (bron: Geheugen van Nederland/Spaarnestad Photo)

Over ‘sportfondsen’

Sportfondsenbad-Oost in Amsterdam is het eerste Sportfondsenbad van Nederland en is nog altijd in gebruik. In een eerder bericht over Sportfondsenbad-Noord in Rotterdam schreef ik al over het ontstaan van het ingenieuze spaarsysteem en de sleutelrol hierbij van Han Bierenbroodspot. Hiermee zijn in de loop van de jaren en verspreid over het hele land vele zwembaden met kwartjes, dubbeltjes en natuurlijk grotere bedragen bij elkaar gespaard.

De bouw van Sportfondsenbad-Oost

Interieur Sportfondsenbad, ca. 1929 (bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam/Vereenigde Fotobureaux NV)

Toen Bierenbroodspot en zijn compagnon Van Es voldoende spaaraandelen hadden gesleten, kon de bouw beginnen. Het zwembad zou gebouwd worden in het stookhuis van de oude Oostergasfabriek. Het wedstrijdbad staat op palen midden in het gebouw waar alles omheen gebouwd is. Na een week vertraging werd het zwembad op 22 juni 1929 werd het het zwembad, na een week vertraging, officieel geopend.

De zweminrichting beschikte ook over een groot buitenbad met zonneweide. In de winter werd het buitenzwembad gebruikt als kunstijsbaan.

Van buitenzwembad tot kunstijsbaan (bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam, 1935)

Over het diploma

Voorzijde diploma

De eisen voor het behalen van een zwemdiploma waren in deze tijd nog eenvoudig. Voor dit diploma waren dit de volgende onderdelen:

  • 50 m. borstzwemmen (ongekleed)
  • 50 m. rugzwemmen (ongekleed)
  • 25 m. gekleed zwemmen.

Beeldmateriaal

Geraadpleegde bronnen