Leestijd: 2 minuten
Voorzijde

Het is soms lastig om een document te dateren. Aan de andere kant is dit ook wel weer een leuke uitdaging. Op de hiernaast getoonde prijslijst vind je geen jaar van uitgifte, maar wel de opmerking op de achterzijde, waarin de jaartallen 1939 en 1940 worden genoemd. Gecombineerd met de informatie van de hieronder getoonde advertentie is een globale datering vast te stellen.

Advertentie uit De courant Het nieuws van den dag (11-02-1941)

Uit de prijslijst blijkt dat dames hun eigen zwemuren hadden, maar dat er daarnaast in die tijd in dit zwembad ook al gemengd werd gezwommen. Ook werd er zwemonderricht aangeboden voor slecht ƒ 1,- voor een gehele cursus. De echte waterratten konden een heel jaar zwemmen voor ƒ 25,- (heren en jongens) of ƒ 22,50 (dames en meisjes). Ook waren er abonnementen voor 1, 3 of 6 maanden. Naast de bij het abonnement inbegrepen rijwielstalling was er speciaal voor dames een haardroogmachine. “De Inrichting is onberispelijk hygiënisch.”

Zwemmen is gezond, sterkt de zenuwen, de longen en de spieren en hardt het lichaam.

Achterzijde

Uitgebreide achtergrondinformatie over en afbeeldingen van het Zuiderbad in Amsterdam vind je op de pagina Diploma – Zuiderbad Amsterdam (1927).