Leestijd: 3 minuten

Een mix van vriendschap, liefde, een stukje verdriet en noodlot, maar altijd een happy end; dat is zo’n beetje mijn samenvatting van het populaire boekgenre chicklit. Ideale vakantielectuur, speciaal gericht op de vrouwelijke lezer. Maar omdat af en toe zwemmen de leidraad vormt, voel ik mij uiteraard geroepen om zo’n boek aan te schaffen, maar ook te lezen. Deze maand las ik het in mei 2021 verschenen De Zwemclub van Shelly Bay, geschreven door Sophie Green, inmiddels de derde chicklit in mijn collectie. Een korte samenvatting voor de liefhebbers.

In het Australië van de jaren ’80 sluiten vier vrouwen een vriendschap voor het leven. Elk van hen heeft zo haar eigen, vaak relationele problemen. Het verhaal speelt zich af in het fictieve kunstplaatsje Shelly Bay en draait om de volgende vier, qua karakter flink uiteenlopende vrouwen, die samen de Zwemclub van Shelly Bay vormen:

Allereerst is daar Marie. Ze is enkele jaren geleden haar man verloren. Ze hebben er nooit aan gedacht om hun pensioen financieel goed te regelen en daarom zijn er altijd geldproblemen. Ze kan daardoor eigenlijk haar huis en tuin niet goed onderhouden.

Leanne is zuster in het kinderziekenhuis van Shelly Bay. Door omstandigheden heeft ze haar familie, die elders in Australië woont verlaten. Hoewel ze erg geliefd is bij de kinderen in het ziekenhuis, lukt het haar bijna niet om vrienden te maken. Gelukkig is daar Matt, die haar zwemlessen geeft. Hij weet langzaam haar vertrouwen te winnen.

In hetzelfde ziekenhuis is Theresa vrijwilliger. Terwijl haar man geen hand uitsteekt, is zij haar verdere tijd druk met het huishouden en de opvoeding van haar beide kinderen. Het is dan ook niet vreemd dat het huwelijk strandt. Tot overmaat van ramp wordt Theresa ook nog ernstig ziek. Het is nog maar de vraag of ze het zal overleven.

De vierde dame van het gezelschap is Elaine. Zij komt uit Engeland en heeft daar haar Australische man ontmoet. Ze heeft haar spreekwoordelijke huis en haard achtergelaten, door met haar man mee terug te gaan naar Australië. Ze mist haar volwassen zoons en haar succesvolle eigen onderneming. In Shelly Bay heeft zij alleen maar haar man en zijn vrienden. Ze zoekt daarom troost bij de drank.

Sophie Green (Uitgeverij Hachette)

Marie gaat elke ochtend bij zonsopgang zwemmen in zee. Ze doet dit al jaren, dag-in-dag-uit. Vroeger ging ze samen met haar man, maar inmiddels alweer jaren alleen. Stuk voor stuk sluiten de drie andere vrouwen zich bij haar aan. Samen vormen ze de Zwemclub van Shelly Bay. Ieder heeft zo zijn eigen problemen, maar dankzij de vriendschap helpen ze elkaar bij hun persoonlijke problemen en zorgen.

Over de schrijfster

Schrijfster Sophie Green woont en werkt in Sydney. Zij debuteerde met De leesclub aan het einde van de wereld. De zwemclub van Shelly Bay is haar tweede boek. De inspiratie voor haar boeken haalt zij uit haar reizen door Australië.

De Zwemclub van Shelly Bay / Sophie Green, Uitgeverij De Fontein, 2021, ISBN 9789026151279

Andere beschrijvingen van chicklits op deze website