Leestijd: 17 minuten

24 uur zwemmen

Hij begint zichzelf te testen en doet op 22 en 23 mei 2017 een aanval op het wereldrecord langeafstandszwemmen. In het zwembad van de Amsterdamse Swimgym van oud-topzwemmer Johan Kenkhuis wordt Van der Weijden tijdens zijn poging vergezeld door olympisch kampioenen Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman, Inge Dekker, lange afstandszwemmer Marcel Schouten en presentator Beau van Erven Dorens.

Met de recordpoging wil Van der Weijden aandacht vragen voor de 100.000 Nederlanders die elk jaar de diagnose kanker krijgen. Na achttien uur weet hij dat hij de recordafstand niet zal gaan halen. Toch maakt hij de 24 uur vol: “Ik heb me heel beroerd gevoeld”, vertelt Van der Weijden na afloop. “De eerste 18 uur dacht ik kans op het record te hebben, maar daarna ga je zo stuk. Dan is het wel gedaan.” Uiteindelijk komt hij 2,5 km. tekort.

Maarten van der Weijden heeft zin in recordpoging; “Maar ik heb ook een soort doodsangst.”

Een maand later komt Van der Weijden opnieuw in actie. Op 24 juni staat de 2e editie van Like2swim Rotterdam op het programma. Om aandacht te vragen voor het evenement zal Van der Weijden de dag ervoor starten met een 80 km. lange zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam. Na afloop van wat hij tijdens latere marathontochten regelmatig een trainingstochtje of een stukje zwemmen zal noemen verklaarde hij: “Het was pijnlijk en zwaar, maar ook gaaf en leuk”. 

Van der Weijden over zijn zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam.

Eigen stichting

In juli 2017 start Van der Weijden met zijn eigen stichting, de Maarten van der Weijden Foundation. Met zijn stichting hoopt hij het leven van voormalig, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks en zonder aftrek van kosten naar kankeronderzoek. Aanvragen komen van organisaties zoals bijvoorbeeld het KWF, Stichting Kika en Roparun.

“Met zijn stichting hoopt hij het leven van voormalig, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks en zonder aftrek van kosten naar kankeronderzoek.”

Dubbele Kanaaloversteek

Van der Weijden heeft de smaak te pakken, zo blijkt. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus 2017 waagt hij de dubbele Kanaaloversteek. Tot op dat moment hebben slechts 30 zwemmers deze dubbel succesvol voltooid. Van der Weijden wil graag nummer 31 worden, maar ook wil hij eventueel het Nederlandse record van Judith de Nijs verbeteren. Hoofddoel is echter het maken van trainingskilometers en het inzamelen van geld voor zijn nieuw opgerichte stichting voor kankeronderzoek.

Het lukt Van der Weijden de dubbele oversteek te zwemmen. Helaas verliest hij tijd doordat hij te langzaam zwemt op het deel voor de Franse kust. Hierdoor zwemt hij veel meer kilometers dan was voorzien. Ook kreeg Van der Weijden last van de watertemperatuur en de invallende duisternis. Coach Marcel van der Togt: “Het zeewater was 17 graden. Vooral in het laatste uur had Maarten veel problemen om op temperatuur te blijven.”

Stukje zwemmen: Het Kanaal over én weer terug

En dan toch het wereldrecord

Van der Weijden blijft trainingstochtjes maken om zich voor te bereiden op wat we inmiddels toch wel zijn levenswerk mogen noemen. Hij wordt daarbij aan alle kanten gevolgd door de media, wat hem tot een nationaal icoon maakt. Maar voordat Van der Weijden zich waagt aan zijn 1e poging om de 11stedenzwemtocht te zwemmen doet hij een nieuwe poging om het wereldrecord langeafstandszwemmen te verbeteren. Plaats van handelen is zwembad De Warande in Oosterhout, waar hij ter voorbereiding al regelmatig traint.

Op donderdagavond 1 maart 2018 start zijn poging. Na 24 uur heeft Van der Weijden een afstand afgelegd van 102,8 km., bijna 1 kilometer meer dan het oude record. Maar, zoals we inmiddels van Van der Weijden gewend zijn, doet hij er nog een schepje bovenop en plakt hij er nog 12 uur aan vast als training voor zijn 11Stedenzwemtocht. Van der Weijden: “Die 12 extra uren zijn voor mij een belangrijke training voor de 11Stedenzwemtocht die ik in augustus van dit jaar zwem om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dan moet ik in tweeënhalve dag maar liefst 200 km. zwemmend overbruggen.”

Maarten van der Weijden stopt niet na behalen van wereldrecord.

Lees verder op de volgende pagina