Leestijd: 17 minuten

Eerste 11Stedenzwemtocht

In 2018 is er geen Lik2Swim meer in Rotterdam met Van der Weijden. Hij heeft zijn zinnen gezet op het zwemmen van de Elfstedentocht. Van tevoren heeft Van der Weijden veel getraind, met onder andere een (niet geheel geslaagde) zwemtocht van Amsterdam naar Leeuwarden. Er is een heel medisch begeleidingsteam samengesteld om de monstertocht in goede banen te leiden. Ook zullen er zo’n 1600 zwemmers, verdeeld over 11 zwemevenementen een stukje van de tocht met hem meedoen.

Wervingsmateriaal 11Stedenzwemtocht 2018

Als het uiteindelijk bijna zover is, worden er te hoge concentraties van de darmbacteriën E.coli en enterokokken aangetroffen. Die kunnen tot flinke maag- en darmklachten leiden en zijn bovendien een teken dat er nog veel meer schadelijke bacteriën in het water zitten. Daarop besluiten de betrokken gemeenten de vergunningen voor het meezwemmen in te trekken. Gelukkig mag Van der Weijden zelf wel starten, zij het alleen. Wel riskeert hij een paar dagen buikgriep.

Op 18 augustus 2018 start Van der Weijden om 4:30 uur met zijn avontuur In Leeuwarden. Na zo’n 11 uur is hij Sneek en IJlst gepasseerd en komt hij voor op schema aan in Sloten. Bij elke plaats is er tijd voor een korte stop om een cheque in ontvangst te nemen. Grote hordes publiek volgen Van der Weijden vanaf de waterkant en dat motiveert hem extra. Zijn woordvoerder bevestigt: ”Hij is ontzettend blij met de aandacht. Hij krijgt het echt ook allemaal mee. Hij zegt weinig, maar dat betekent dat zijn kop goed staat.” Ook fysiek gaat het de oud-Olympisch kampioen goed: ”Z’n tempo is prima, het lichaam op de juiste temperatuur.”

“Van der Weijden heeft onderweg aangegeven trek in pizza te hebben. Binnen no-time is dit via social media voor hem geregeld.”

In de avond arriveert hij in Stavoren. Tijdens de nachtelijke uren krijgt Van der Weijden het mentaal zwaar. Hij heeft erge spierpijn en ziet er tegenop om nog zo’n 40 uur te moeten zwemmen. Er vaart dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven. Om 5 uur besluit hij lange pauze te nemen om vervolgens in het licht weer verder te zwemmen richting Bolsward, waar hij rond 12 uur arriveert. Van der Weijden heeft onderweg aangegeven trek in pizza te hebben. Binnen no-time is dit via social media voor hem geregeld.

Afzien, stempelen, pizzaatje, kusje en… nog meer afzien.

De 2e nacht verloopt een stuk beter, laat een woordvoerster weten. De steun voor Van der Weijden in de nachtelijke uren is overweldigend”: “Er stonden ontzettend veel mensen langs het water en er was geen brug waarop hij niet werd toegejuicht.” Ook schijnen boeren met de koplampen van hun trekkers over het water om het de zwemmer wat makkelijker te maken. Tijdens de tocht moet ook enkele keren worden gekluund. Omdat dit in een zwempak lastig is, wordt Van der Weijden met behulp van een dolfijnenlift verplaatst.

Maarten heeft het zwaar. Hij focust zich op het halen van Dokkum, zodat hij alle 11 steden heeft gepasseerd. Elke stad staat voor 1 kankeronderzoek. Doel is om om met de donaties uiteindelijk 11 onderzoeken te kunnen steunen (door de enorme opbrengst worden het er uiteindelijk 12). Van der Weijden heeft deze samen met patiënten en patiëntenorganisaties gekozen.

Inmiddels staat de teller bij Bartlehiem op 150 km. Ook coach Van der Togt geeft aan dat Van der Weijden het moeilijk heeft: “Het is per uur bekijken hoe het gaat. Dat is het stadium waarin we nu bezig zijn. Elk uur opnieuw kijken hoe het met Maarten gaat en hoe hij zich voelt en hoe het met zijn gezondheid gaat”.

Maarten van der Weijden moest stoppen op advies van arts

Rond het middaguur wordt Van der Weijden niet lekker. Hij heeft het erg koud en last daarom een korte pauze in. Daarna wordt hij nagekeken door artsen, die constateren dat zijn zoutgehalte niet op peil is. Door de misselijkheid kan Van der Weijden hiervoor geen medicatie innemen. Ook was hij in het water in slaap gevallen. Zijn begeleidende arts vindt het daarom niet langer verantwoord om door te gaan en besluit om de tocht te staken. Helaas is het hem niet gelukt om Dokkum te bereiken. De prestatie blijft er niet minder bijzonder onder. Van der Weijden heeft 163 km. gezwommen in ongeveer 55 uur. Eerst zal hij nu in het ziekenhuis worden onderzocht. Daar knapt hij snel weer op zodat hij dezelfde avond nog kan worden gehuldigd in Leeuwarden.

Zwemheld Maarten van der Weijden gehuldigd.

De dag na zijn huldiging staat Van der Weijden de pers alweer te woord. In de periode erna zijn er nog andere media-optredens en staan de kranten vol met loftuitingen, analyses, verslagen, video- en fotoreportages. van de tocht. Ziggo Sport heeft de zwemmer 80 dagen gevolgd en zendt hierover een documentaire uit (niet online). Door alle media-aandacht blijven de donaties binnenstromen. De teller loopt al snel op van € 2,5 miljoen naar € 3,5 miljoen, maar het einde is nog niet in zicht.

Op 26 augustus wordt Van der Weijden gehuldigd in de gemeente Waalwijk, waarvan zijn woonplaats Waspik onderdeel is. Door de burgemeester wordt hij tot ereburger benoemd. Tijdens de bijeenkomst maakt Van der Weijden bekend dat de opbrengst is gestegen tot € 4,3 miljoen. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op 11 oktober blijkt het eindbedrag zelfs gestegen te zijn tot € 5 miljoen.

Lees verder op de volgende pagina