Leestijd: 17 minuten

Over Maarten van der Weijden is de afgelopen 2 jaar veel geschreven. Je zou bijna vergeten dat hij op jonge leeftijd genas van kanker en dat hij vervolgens in 2008 Olympisch kampioen werd op de 10 km open water zwemmen. Over het ziekteproces en de voorbereidingen naar de Olympische Spelen schreef hij in 2009 al het indrukwekkende autobiografische boek Beter.

Nu is er een rijk geïllustreerd boek verschenen over zijn geslaagde 11Stedenzwemtocht in juni 2019. Het boek is een weergave van deze bijzondere tocht door de Friese wateren, bestaat uit 96 pagina’s met veel foto’s en is sinds 7 december 2019 exclusief te koop bij Blokker voor € 11,-. Daarvan gaat maar liefst € 9,46 naar kankeronderzoek. ISBN-nummer: 97899090325743. Voordat ik meer vertel over de inhoud van dit boek, eerst een uitgebreide terugblik op de periode tussen het behalen van zijn Olympische medaille en de 11Stedenzwemtocht van 2019.

Na het Olympische avontuur

Na zijn winst op de Olympische Spelen van 2008 besluit Van der Weijden te stoppen met zwemmen. Tijdens zijn uitreiking tot Sportman van het Jaar 2008 kondigt hij dit aan met de woorden: “Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond. Ik wil geen slaaf meer willen zijn van mijn eigen prestatiedrang.” Na zijn zwemcarrière wordt Van der Weijden ondernemer (Unilever) en motivational speaker. Inmiddels is hij al jaren ambassadeur van KWF Kankerbestrijding.

Maarten van der Weijden als motivational speaker

In 2015 zegt hij zijn baan bij Unilever op en besluit hij met zijn gezin te verhuizen naar Waspik. Van der Weijden wil iets terugdoen vanuit de dankbaarheid dat hij kanker heeft overleefd. In zijn geval betekent dat geld inzamelen om medici in staat te stellen de ziekte te bestrijden. Een jaar later duikt hij weer het water in om te gaan zwemmen. Het zal het begin worden van een hele serie bijzondere en vooral extreme zwemtochten.

Zwemmarathon

In samenwerking met de KNZB moedigt Van der Weijden zoveel mogelijk zwemmers en zwemverenigingen aan om geld in te zamelen voor het KWF, die de actie KWF Marathonweken organiseert. In de nacht van 8 op 9 april 2016 zwemt Van der Weijden op succesvolle wijze een volledige marathon (42,1 km) in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Hij wordt hierbij vergezeld door tientallen zwemmers. Samen met tientallen andere acties wordt ruim 1 miljoen euro opgehaald.

Maarten van der Weijden zwemt 42,1 kilometer voor KWF

“Ik droom altijd van het meest extreme. Dus zocht ik direct op hoe ver dat nou is, zo’n Elfstedentocht. 200 kilometer dus. Goh, dacht ik, geen idee of dat lukt, maar het zou wel heel gaaf zijn.”

Like2swim Rotterdam

Ruim 2 maanden later, op zondag 12 juni 2016, is Van der Weijden boegbeeld van het zwemevenement Like2swim Rotterdam. In een sfeervolle Entrepothaven & Binnenhaven zwemmen ruim 500 deelnemers, zowel jong als oud, wedstrijdzwemmers en recreanten, 250, 500 of 1.000 m. om geld bijeen te brengen voor de Stichting Fight Cancer. Deelnemers hebben een bedrag gedoneerd bij inschrijving of hebben zelf een sponsoractie opgezet. Van der Weijden zwemt zelf 1000 m. met zijn Team Maarten. De uiteindelijke opbrengst is ongeveer € 4.000.

Van der Weijden begint plannen te smeden voor een uitdaging van een geheel andere orde; een 11Stedenzwemtocht: “Ik droom altijd van het meest extreme. Dus zocht ik direct op hoe ver dat nou is, zo’n Elfstedentocht. 200 kilometer dus. Goh, dacht ik, geen idee of dat lukt, maar het zou wel heel gaaf zijn.”

Theatercollege ‘Beter’

Aankondiging theatercollege in Isala Theater.

Van der Weijden is al actief als motivational speaker bij bedrijven, maar hij vindt dat meer mensen zijn verhaal moeten horen. Daarom gaat hij de theaters in om te vertellen hoe hij, van een ongeneeslijk verklaarde kankerpatiënt Olympisch kampioen werd. Tijdens de collegetour Beter: Olympisch Kampioen na Kanker, neemt Van der Weijden zijn publiek mee in zijn verhaal en deelt zijn heftige en grappige, ontroerende en verrassend herkenbare ervaringen.

Compilatie van eerste try-out van Maarten van der Weijden in de Kunstmin in Dordrecht.

Lees verder op de volgende pagina