Leestijd: 17 minuten

Nieuwe theatertour

Maarten vertelt over zijn ervaringen in het theater.

Net als in 2016 zal Van der Weijden een theatertour houden. Tijdens deze tour langs 11 steden zal hij uitleggen hoe hij zich voorbereidde op de epische monstertocht, wat hem hielp om tot het uiterste te gaan en hoe hij deze veelbewogen periode nu écht heeft beleefd. “De drang tot geld inzamelen blijft en dat komt samen met de behoefte van het delen van mijn ervaringen”, vertelt Van der Weijden in het programma Pauw. “In het theater kan je een mooi verhaal vertellen, je kan filmmateriaal zien en je kan een decor meenemen. Ik kan het gevoel van de gezwommen Elfstedentocht weer terug brengen, maar wel vanuit mij. Welke vragen ik me gesteld heb en welke gedachtes ik gehad heb.” Van ieder verkocht kaartje van € 22 gaat € 11 naar het goede doel.

Maarten van der Weijden beleeft zijn11Stedenzwemtocht opnieuw in het theater.

Politieke ambities

Van der Weijden op de website van de lokale VVD: “In 2015 heb ik interesse gekregen in de politiek en in 2016 heb ik daarom de topkadertraining gevolgd. Tijdens de afgelopen Tweede Kamer verkiezing was ik lijstduwer van de VVD. Niet met als doel om in de Tweede Kamer te komen, maar om mijn politieke verkenning te verdiepen. Met dezelfde insteek ben ik dit jaar lijstduwer van de VVD tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Waalwijk.” Na een eerdere weigering stapt Van der Weijden in mei 2018 daadwerkelijk de politieke arena in als vervanger van Ronald Bakker. Met voorkeursstemmen is hij gekozen om namens de VVD als raadslid in de Gemeenteraad van Waalwijk zitting te nemen. Hij heeft wel als voorwaarde aangegeven dat zijn activiteiten voor een 2e 11Stedenzwemtocht voorrang krijgen.

Zwemmer Maarten van der Weijden gaat de politiek in. Hij gaat de gemeenteraad van Waalwijk in namens de VVD.

Over het boek ‘Maarten geeft alles: 4 dagen, 11 steden, 195 km’

Zoals inmiddels iedereen weet heeft Van der Weijden zijn 2e 11stedenzwemtocht wel kunnen voltooien. Op 21 juni 2019 duikt hij opnieuw in Leeuwarden het water om hier na 4 dagen en bijna 200 km. zwemmen weer aan wal te komen. Het boek is een weergave van deze zeer bijzondere zwemprestatie. En zoals we van Van der Weijden gewend zijn, komt de volledige opbrengst van het boek ten goede aan onderzoek naar de genezing van kanker.

“Vorig jaar dacht Maarten nog dat het beter was om zich af te sluiten voor zijn omgeving. Dat was hij tijdens zijn sportcarrière immers gewend. Maar hij had al gauw in de gaten dat de mensen op de kant hem juist vooruit hielpen. Toen hij dat merkte ging hij genieten.”

Voor de tocht van 2019 is lering getrokken uit de 1e tocht. Vooral de juiste voeding voor voldoende energie blijkt beter te kunnen. Er reist een mobiele keuken mee om Van der Weijden op gezette tijden van de juiste maaltijden te voorzien. Uiteraard gaat er ook weer een heel begeleidingsteam mee. En er is meer wat anders wordt aangepakt. Daisy van der Weijden: “Vorig jaar dacht Maarten nog dat het beter was om zich af te sluiten voor zijn omgeving. Dat was hij tijdens zijn sportcarrière immers gewend. Maar hij had al gauw in de gaten dat de mensen op de kant hem juist vooruit hielpen. Toen hij dat merkte ging hij genieten.”

Programma 11Stedenzwemtocht 2019

Van der Weijden beschrijft zijn voorbereidingen naar de start in Leeuwarden. Na de start blijkt vooral de klok op één van de begeleidende boten belangrijk te zijn. Die klok biedt hem houvast; hij kan niet alleen zien hoe laat het is, maar hij weet ook hoever hij dan heeft gezwommen. Dit jaar mogen gelukkig wel een groot aantal meezwemmers Van der Weijden begeleiden. In het boek vertelt hij op zeer persoonlijke wijze hoe hij dit en alle andere facetten van zijn zwemtocht heeft beleefd. Daarnaast is er ruimte voor interessante weetjes en voor quotes van Van der Weijden en zijn begeleiders.

En na 195 km. komt er een einde aan de monstertocht. Meezwemmers zorgen voor een erehaag in de Bonkevaart. Minister Bruins van Medische Zorg en Sport staat klaar om het laatste stempel te zetten. Van der Weijden zwemt door de erehaag en klimt uit het water. Naast het stempel krijgt hij van Reinier Paping, Elfstedentocht-winnaar van 1963 een Elfstedenkruisje. Uit voorzorg vertrekt Van der Weijden na de zwemtocht wederom met een ambulance. Hij heeft echter geen medische zorg nodig. Sterker nog: zijn vrouw gaat lekker liggen en hij zit er gezellig naast. Later volgen er nog de inmiddels bijna vertrouwde huldigingen. De uiteindelijke opbrengst van de zwemtocht van 2019 is ruim € 6,6 miljoen. Dit geld is besteed aan maar liefst 15 onderzoeken en projecten.

Het is ‘m gelukt: Maarten zwemt de Elfstedentocht!

Het boek is bijzonder prettig en persoonlijk geschreven en is voorzien van tal van sfeerfoto’s. Maar alleen al om het feit dat het de opbrengst volledig naar het goede doel gaat is een reden om voor € 11 snel een exemplaar aan te schaffen bij Blokker. Hiermee komt bijna een einde aan dit artikel. Als laatste blik ik nog even vooruit, want Van der Weijden lijkt nog lang niet uitgezwommen.

De zwemtochten gaan door

Op 31 augustus 2019 is de 5e City Swim Dordrecht. Van der Weijden zal om 12 uur het startsein geven. Maar hij laat het daar niet bij: “Van mijn trainingsplekje in Hank zwem ik hierheen. De stroming staat tegen, dus als het goed is start ik zaterdagochtend om 01:30 uur”, aldus Van der Weijden. Zijn motivatie om mee te doen is helder: “Er kan niet genoeg geld worden verzameld voor dit doel. Voor alle patiënten en hun families. Daarvoor zwem ik graag deze lange afstanden.” Diezelfde avond geeft Van der Weijden het startschot bij de 3e editie van de Roermond City Swim.

Nieuwe plannen voor 2020

Op 4 december 2019, tijdens het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD), kondigt Van der Weijden zijn plannen aan voor een nieuwe 11Stedenzwemtocht in 2020. Van der Weijden krijgt hulp van een aantal BN’ers, die samen Team Maarten vormen en elkaar zullen afwisselen in estafettevorm. Claudia de Breij, Syb van der Ploeg, Kay van der Kooi, René & Natasja Froger en Dionne Stax hebben al toegezegd en ook DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk zal meedoen. Van der Weijden coacht en geef het startschot. Net zoals vorig jaar kan er op verschillende plekken meegezwommen worden, in Stavoren en Bartlehiem. Daarnaast kunnen er 111 geoefende zwemmers meedoen die bij de doorkomst in elk van de 11 steden 2 km. meezwemmen met het estafetteteam.

Maarten van der Weijden lanceert nieuwe 11stedenzwemtocht 2020 tijdens DWDD.

Enkele dagen later is er weer nieuws. Van der Weijden wil in het Guinness Book of Records terecht komen met een nieuwe aanval op het 24-uurs record zwemmen: “Twee keer eerder heb ik deze 24 uur achter elkaar gezwommen”, vertelt hij. “De eerste keer, in 2017, had ik te weinig baantjes gezwommen voor een wereldrecord. De tweede keer in 2018 had ik wel genoeg baantjes, maar toen voldeed ik niet aan de Guinness Book of Records-regels.” Die race was namelijk niet in zijn geheel op camera met geluid vastgelegd.” Van der Weijden doet zijn poging op 23 en 24 januari 2020 in zwembad De Warande in Oosterhout. Zoals we van Van der Weijden gewend zijn maakt hij ter voorbereiding weer verschillende trainingstochtjes. Maarten weet elke keer weer te verrassen…

Aanvulling 1 (25 januari 2020)

Het is Van der Weijden helaas niet gelukt om in de afgelopen dagen het 24-uurs record zwemmen te verbeteren. Hij was de 1e helft goed op dreef. Dan beginnen zijn rondetijden op te lopen en moet hij vaker rust nemen. Na overleg met zijn coaches besluit hij om na ruim 18 uur zwemmen zijn poging te staken. Of er een nieuwe poging zal komen is niet bekend.

Aanvulling 2 (8 april 2020)

Besloten is om vanwege het coronavirus 11Stedenzwemtocht van 2020, dit jaar in estafettevorm, niet door te laten gaan. In de Leeuwarder Courant vertelt Van der Weijden dat het geen eenvoudige beslissing is om het evenement te cancelen. “Het liefst had ik ook dit jaar veel geld opgehaald voor kankeronderzoek en -projecten. Maar eerlijk gezegd, dat voelt gewoon niet goed’”, aldus de langeafstandszwemmer.

Aanvulling 3 (januari 2021)

Hier komt binnenkort een stukje over de thuistriathlon.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen:

Korte docu: Ik geef alles. Het persoonlijke verhaal van Maarten voor en na zijn eerste 11Stedenzwemtocht in 2018.

Gebruikte bronnen