Leestijd: 32 minuten

25-jarig jubileum DJK: Een oude traditie hersteld!

Het bestuur van DJK met in het midden voorzitter Jan van Dongen tijdens de viering van het 25-jarig bestaan in de Buitensociëteit (Regionaal Archief Zutphen/Stedelijke Musea Zutphen, fotonr.SZU002027933)

Op 31 januari 1948 viert DJK met een receptie en een feestavond haar 25-jarig bestaan. Tijdens de receptie worden de gebruikelijke toespraken gehouden. De verslaggever van de Zwemkroniek moet geheel onverwachts namens de KNZB een speech geven, omdat de heer Hageraats, vertegenwoordiger van het Bondsbestuur, door autopech verhinderd is, Hoogtepunt van de bijeenkomst is de mededeling van voorzitter Van Dongen, die met enthousiasme wordt begroet: DJK zal dit jaar de traditionele wedstrijd in de IJssel hervatten!

Uitnodigingskaart gericht aan het Gemeentebestuur van Zutphen voor het bijwonen van de wedstrijd van 1948 (NL-ZuRAZ, Gemeente Zutphen, 1920-1980, 0003, inv.nr. 6243)

En zo wordt op zondag 15 augustus 1948 de traditie opgepakt met de 16e editie van het zwemevenement. De belangstelling is groot; er zijn zo’n 200 inschrijvingen, hoewel er uiteindelijk ruim 150 belangstellenden zullen deelnemen. De organisatie is vanouds, beginnend met een optocht door het nog altijd door de oorlog gehavende Zutphen, gevolgd door een bootreis naar de startplaats.

Dik ingevet hebben de beste langebaan-zwemmers van Nederland zich verzameld bij de start. Onder hen de broers Van Daatselaar, Irma Schumacher, Lies Put, Gre de Hooge, Annie Veldhuizen, Theo Snoeks, Stans Scheffer en Jan Schopman. Jan Stender, inmiddels trainer van De Robben, doet mee bij de veteranen. Na de start worden de zwemmers vergezeld door talloze roeibootjes, motorboten en kano’s. Bij de dames tikt Annie Veldhuizen met een handslag verschil als eerste de keerbalk aan voor Irma Schumacher. Bij de heren wint Jan Schopman voor een verbaasde Rinus van Daatselaar, die steeds meende aan kop te liggen.

Na afloop worden de deelnemers met auto’s naar de ambachtsschool gebracht, waar hun kleding inmiddels naartoe is gebracht en waar zij zich van het vet verlossen. In de grote zaal van de Buitensociëteit worden ‘s-avonds de bekers en medailles door de voorzitter uitgedeeld aan de winnaars. De Zwemkroniek van 19 augustus 1948 opent met een uitgebreid verslag van het geslaagde evenement. De kop vat het geheel prima samen: “Een oude traditie hersteld.”

Bij de 17e editie In 1949 is er opnieuw grote belangstelling. Op 7 augustus verschijnen er maar liefst 205 ingevette deelnemers aan de start. Aan de tijden van de deelnemers is goed te zien dat het een zware wedstrijd is. Dit is het gevolg van de lage waterstand. Annie Veldhuizen wint opnieuw bij de dames. Bij de heren weet de pas 18-jarige John van Rijk te winnen van zijn ervaren DJK-clubgenoot Stans Scheffer. Ondanks de lastige omstandigheden zijn er slechts zes uitvallers.

(

Beelden van de 17e 8KM-zwemwedstrijd op 7 augustus 1949 in het Polygoon-journaal (openbeelden.nl)

De wedstrijd in de jaren ’50

In 1950 is er een opvallende winnaar bij de veteranen. Robbentrainer Jan Stender wordt hier eerste. John van Rijk wint opnieuw bij de heren, terwijl Stender-pupil Geertje Wielema als eerste aantikt bij de dames. In 1951 wordt op 12 augustus de 19e editie georganiseerd. Kort voor de start breekt er echter noodweer uit. De 250 zwemmers gaan schuilen in boerderij Halfvasten, die binnen afzienbare tijd blank staat. Voor het eerst besluit de wedstrijdleiding om de wedstrijd uit te stellen, hoewel er enkele waaghalzen toch besluiten het water in te gaan.

Op de eerste zondag van september zijn er 130 deelnemers over. Bij de dames tikt Willy Willemsen als eerste aan. Hier begint tevens de zegetocht van de Leeuwardense Piet ten Thije, Nederlands kampioen op de 1500 m. vrije slag. Hij wint drie jaar achter elkaar, telkens ruim voor de nummer twee, Herman Willemse. Stans Scheffer wordt eerste bij de veteranen en herhaalt dit in 1952. In dat jaar is Annie Veldhuizen weer de sterkste bij de dames. Met wederom ruim 200 deelnemers beleeft het evenement zijn hoogtijdagen. Vanwege de 20e editie is er na afloop een reünie in de gloednieuwe Zutphense stationsrestauratie.

Ook in 1953 is de belangstelling groot. Als extra publiekstrekker wordt er op zaterdagavond een waterpolotoernooi bij lamplicht gehouden. Hierop komen maar liefst 1500 toeschouwers af. Ondanks de afwezigheid van internationals die elk weekend trainen onder Frans Kuijper, laten de teams behoorlijk waterpolo zien. In een spannende finale tussen GZC en HZ&PC wordt het gelijkspel en moeten strafworpen ervoor zorgen dat HZ&PC uiteindelijk de winst pakt.

Op zondag is het de oppermachtige Ten Thije die opnieuw wint. Bij de dames is er een verrassende overwinning van Florence Peters. Dat zij geen eendagsvlieg is, bewijst ze door in 1954 opnieuw te winnen. Bij de veteranen zegeviert Ad Brandt, eerder winnaar bij de heren in 1930, 1931 en 1935.

In 1954 ondervindt de wedstrijd veel concurrentie vanwege andere wedstrijden in binnen- en buitenland. Er zijn daarom slechts 113 deelnemers. Ook drievoudig winnaar Ten Thije ontbreekt. Hij is in training voor de aankomende Europese Kampioenschappen in Turijn. Aton Demuth, bij andere langebaanwedstrijden van dit seizoen telkens derde of vierde, grijpt zijn kans en wordt eerste bij de heren. Op zaterdagavond wordt er opnieuw gewaterpoloëd, waarbij de winst naar het Goudse GZC gaat.

In oktober 1954 verzoekt DJK de gemeente om de gemeentelijke garantie van ƒ 200 vanaf komend jaar om te zetten in een subsidie. Dankzij de medewerking van diverse particulieren en bedrijven is de vereniging er steeds in geslaagd om de rekening bijna altijd sluitend te krijgen. Telkens worden eventuele tekorten uit de verenigingskas betaald. Door de tijdsomstandigheden wordt dit echter steeds moeilijker. De Gemeenteraad is overtuigd dat de wedstrijd voor Zutphen behouden moet blijven en stelt voor een jaarlijkse een subsidie van ƒ 100 beschikbaar te stellen. DJK maakt daarvan graag gebruik.

  • Aton Demuth (Zwemlust Utrecht) feliciteert Florence Peters (Neptunus Arnhem) aan de finish van de 22e editie van de 8KM-zwemwedstrijd (Parool van 16 augustus 1954)
  • Op 12 augustus 1955 wordt Lenie de Nijs gehuldigd voor haar nieuwe wereldrecord op de Engelse mijl. Rechts van haar Mary Kok en coach Jan Stender (Joop van Bilsen/Nationaal Archief, Collectie Anefo)
  • Stans Scheffer, de eeuwige zwemmer, in 1936 in zijn Olympische zwemtenue (uit: Ouders van toen: Kroniek van een ontwrichte familie/Hans Scheffer)

Lees verder op de volgende pagina