Leestijd: 32 minuten

Zaterdag 26 juli

Vorig jaar waren er al enkele wedstrijdjes op zaterdag, maar dit jaar is er op deze dag een uitgebreid middagprogramma samengesteld. Onder begeleiding van twee muziekkorpsen wandelen de deelnemers samen met het comité en de jury van het station naar het Artilleriepark bij de Grote Gracht. Zij kleden zich vervolgens om in de Cavalleriekazerne, die voor deze gelegenheid is omgedoopt tot kleedruimte. De commissaris van de Koningin, de burgemeester en tal van andere leden van het ere-comité zijn inmiddels ook gearriveerd. Ondanks het wisselende weer is er veel publiek op het feest afgekomen.

Eén van de spektakelnummers is de 4 x 50 m. estafette voor dames. Deze estafette wordt vrij gemakkelijk gewonnen door de dames van AZC Antwerpen, de kampioenen van België. Na afloop geven zij een demonstratie van de verschillende zwemslagen, kopje-duiken in het water, etc. Ook de waterpoloërs komen aan hun trekken, hoewel alle aangekondigde buitenlandse ploegen ontbreken. Er worden twee wedstrijden afgewerkt. DJK Zutphen verliest met 0-5 tegen AZC Apeldoorn, terwijl datzelfde AZC met 0-7 verliest van het veel sterkere Het Y. De beide muziekkorpsen zorgen voor om beurten voor de muzikale begeleiding.

Vervolgens geeft een groep van ongeveer 30 zwemsters van de Amersfoortsche Dameszwemclub onder leiding van de heer S. Sotthewesen een geslaagde demonstratie figuurzwemmen, waarbij de dames met gele en paarse badmutsjes de drie beginletters van hun zwemclub in het water aftekenen en verder nog een paar fraaie figuren laten zien, waaronder een draaiende molen.

In die tijd behoort een pantomime-voorstelling tijdens zwemfeesten tot één van de populairste attracties. De Zutphensche Courant bericht dan ook: “En plotseling werd de aandacht getrokken door een paar boksende zwemmers op een ponton midden in de Grote Gracht. Maar hier mag niet gebokst worden. Dies verscheen een politieagent in een bootje, om het tweetal hun vermaak te verbieden. Ook hij ging aan boord, maar opeens lagen ze alle drie te spartelen in het water, wat natuurlijk heel wat gelach veroorzaakte.”

Gedurende de dag zijn er twee schoonspringwedstrijden. Als eerste staat de springwedstrijd van de 3 m. plank op het programma. Bij de dames wordt dit nummer gewonnen door Olympisch deelneemster Truus Klapwijk uit Rotterdam. Bij de heren gaat de winst naar jhr. R. van Ittersum uit Zutphen. Hoogtepunt van de dag is echter de springwedstrijd van de 12 m. plank voor zowel dames als heren. Hier gaan de eerste prijzen naar deelnemers uit Amersfoort, mej. L. v.d. Schroef en A.C. Tol. De dag wordt vanaf 21 uur afgesloten met een bal met jazz-band in de Buiten-Sociëteit.

Zondag 27 juli

Advertentie (De Graafschap-bode van 22 juli 1924)

Vandaag staat als eerste onderdeel de 8 KM-zwemwedstrijd op het programma. Om 12 uur verzamelen de deelnemers en de jury bij het station om vervolgens met beschikbaar gestelde auto’s via een speciaal aangegeven route te vertrekken naar de start bij de Groene Jager. Voor de toeschouwers heeft de Tramweg-Maatschappij van de Zutphen-Emmerik extra trams ingezet. De finish van de zwemwedstrijd is wederom achter de Zutphense gasfabriek. De deelnemers verkleden zich in de boerderij van de heer Alderkamp. Alle kleding wordt in genummerde dozen gestopt en naar het eindpunt in Zutphen gebracht.

De 52 deelnemers zijn ingedeeld in drie afdelingen. Er verschijnen negen dames aan de start, zes veteranen en 37 heren. De Duitser H. Kurth zorgt als enige buitenlander voor het internationale karakter van de wedstrijd. De houders van de wisselbekers, de winnaars van vorig jaar, zijn beiden van de partij, hoewel Marie Vierdag later niet bij de uitslagen staat vermeldt. Misschien dat zij zich toch liever beperkte tot de korte afstanden van het wedstrijdprogramma. De weersomstandigheden zijn slecht en daarom wordt de wedstrijd net als vorig jaar ingekort. Padvinders zorgen voor de muzikale omlijsting.

De dames mogen weer enkele minuten eerder van start gaan. Ali de Haan uit Amersfoort komt bij de Gasfabriek als eerste uit het water. De Haagse Nini Geerling eindigt als zevende, op 12 min. achter de winnares. Alle veteranen behalen de eindstreep, waarbij de winst naar J.F. van Lunteren uit Rotterdam gaat. Bij de heren wint de Zwollenaar Jan ter Haar voor het tweede jaar op rij. Hij mag de wisselbeker mee naar huis nemen. Het Zutphense Rode Kruis en de aanwezige arts hebben hun handen vol aan het bijbrengen van verschillende zwemmers, die door de kou en vermoeidheid onwel zijn geworden.

De Wedstrijden in de Grote Gracht,1924 (collectie Stedelijk Museum Zutphen)

Om 15.30 uur start het middagprogramma bij de Grote Gracht. Als eerste is er een wedstrijd 50 m. snelzwemmen (vrije slag). Bij deze wedstrijd gaan de eerste drie plaatsen bij de j.o. 15 jaar naar de Zutphenaren Struik, Gelderman en Van Garderen. De dames en heren zwemmen naast 50 m. ook 100 m. vrije slag. Bij de dames worden beide afstanden gewonnen door de Amersfoortse Marie Vierdag, winnares van de 8 KM.-wedstrijd van 1923. Bij de heren worden op beide nummers de Amsterdammers Van Es en Köhler respectievelijk eerste en tweede

Advertentie (De Graafschap-bode van 18 juli 1924)

De estafette, het laatste zwemnummer, wordt gewonnen door de heren van de Apeldoornsche Zwemclub, gevolgd door de heren uit Amersfoort. Als afsluiting zijn er voor het grote aantal bezoekers springdemonstraties van zowel de 3- als de 12-meter springplank.

Oostelijk Sportblad De IJsselstreek vermeldt later nog dat er geen buitenlandse zwemmers van naam aan de wedstrijd deelnamen, omdat toppers uit die tijd, waaronder Johnny Weissmuller, Boy Charlton en Arne Borg, toen al zo’n ƒ 4.000 (tegenwoordig omgerekend ruim € 30.000) vroegen als vergoeding voor deelname.

Lees verder op de volgende pagina